Bluszczyk kurdybanek - oczyszcza oskrzela i gardło

Bluszczyk kurdybanek to cenna roślina lecznicza. Bluszczyk stosowany jest do łagodzenia uporczywego kaszlu. Pomaga też w odkrztuszaniu. Ma działanie uspokajające i wzmacniające odporność. Ponadto bywa pomocny w schorzeniach żołądka oraz nerek. Jest rośliną rosnącą właściwie wszędzie, łatwo się rozrasta i spotkamy go niemal w każdej kępie trawy na brzegach pól.

Bluszczyk kurdybanek - roślina o wielu zastosowaniach

Bluszczyk kurdybanek (łac. Glechoma hederacea L.) jest znany pod kilkoma nazwami, takimi jak bluszczyk ziemny, kurdybanek, kocimorda i obłożnik, rośnie w strefie umiarkowanej właściwie wszędzie, w Europie, Azji, a także w Ameryce Północnej. W naszym kraju jest rośliną znajdowaną na terenie całego kraju. Należy do rodziny jasnotowatych. Łatwo się zakorzenia, ma niewiele wysokości, bo około 10-20 cm, tworzy za to bujne, długie rozłogi. Najbardziej lubi zarośla, łąki, skraj pola i lasu. Kwitnie od kwietnia do czerwca. Ma delikatne niebieskie kwiatki. Przez rolników, którym lubi wchodzić na pola uprawne, uważany jest za chwast.

Bluszczyk kurdybanek, jako roślina ozdobna, uprawiany bywa w ogrodach i wykorzystywany do zadarniania zacienionych miejsc, ponieważ szybko się rozrasta i może szczelnie pokryć ziemię. Ma wytrzymałe zimozielone liście. Doceniono go także jako paszę dla krów, ponieważ zwiększa ich mleczność. W kuchni posłuży jako przyprawa. Jest też rośliną miododajną.

Bluszczyk kurdybanek to cenna roślina lecznicza. Surowcem zielarskim są zarówno listki jak i kwiaty bluszczyku. Zebrane rośliny suszy się w przewiewnym i zacienionym miejscu.

Bluszczyk kurdybanek - roślina lecznicza - skład

Bluszczyk kurdybanek zawiera garbniki, substancję goryczkową (glechominę), cholinę, saponiny, żywice, sole mineralne i niewielkie ilości olejków eterycznych.

Garbniki mają uznane właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, pomagają w kłopotach trawiennych, działają przeciwbiegunkowo i wzmacniająco.

Saponiny zaś są związkami chemicznymi z grupy glikozydów, a zawierają sapogeninę i sacharyd (cukier). Saponiny wytwarzane są przez wiele roślin. Wykazują korzystne działanie na organizm człowieka, w tym moczopędne, podnoszą produkcję śluzu, dzięki czemu działają wykrztuśnie. Są bakteriobójcze oraz grzybobójcze. W układzie pokarmowym pomagają we wchłanianiu składników pokarmowych w jelitach, pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i jelitowych oraz żółci i wspierają procesy metabolizowania tłuszczu.

Bluszczyk kurdybanek - działanie lecznicze

  • Bluszczyk kurdybanek oczyszcza oskrzela i gardło, łagodzi kaszel i ułatwia odkrztuszanie. Medycyna ludowa od dawna stosowała ziele bluszczyku jako zioło łagodzące dolegliwości górnych dróg oddechowych. Z bluszczyku robi się syropy pomocne przy uporczywym kaszlu. Zioło pomaga także przy astmie. Bluszczyk kurdybanek wzmacnia ponadto naszą odporność. 
  • Działa leczniczo przy schorzeniach układu pokarmowego, takich jak bóle żołądka, niestrawność, biegunki. Pobudza trawienie i przyspiesza przemianę materii. Zwalcza ponadto cholesterol i pomaga przy nadmiernych wzdęciach i gazach.
  • Jako roślina moczopędna może być stosowany w chorobach pęcherza moczowego oraz w kamicy nerkowej.
  • Bluszczyk kurdybanek ma działanie uspokajające, łagodzi napięcia i stres, jego działanie jest nawet mocniejsze niż melisy. Uspokaja zaburzenia rytmu serca.
  • Jest rośliną używaną do odtruwania organizmu, na przykład po wypiciu nadmiernej ilości alkoholu. Stosowany był także przy zatruciu ołowiem.
  • Używany zewnętrznie działa na skórę przeciwzapalnie i bakteriobójczo i może być użyty, na przykład, do przemywania skaleczeń i większych ran. Korzystnie działa na skórę przy trądziku.

Bluszczyk kurdybanek - jak stosować

Najlepiej przygotować wywar z suszonego ziela. Łyżkę ziela zalewa się gorącą wodą i odstawia na kilka godzin, albo pije bezpośrednio, jako ciepłą herbatkę ziołową.
Bluszczyk może posłużyć do zrobienia nalewki na bazie alkoholu, która potem świetnie rozgrzewa i pomaga w utrzymaniu odporności. W naszej kuchni natomiast bluszczyk kurdybanek spełni rolę przyprawy ziołowej i poprawi smak zup, sałatek i innych dań. Dobrze komponuje się z mięsem, warzywami, a szczególnie polecany jest jako dodatek do ziemniaków. Najchętniej bluszczyku, jako przyprawy, używa kuchnia litewska.

Bluszczyk można kupić w sklepach zielarskich w formie suszu, którego cena jest niewielka i wynosi kilka złotych.

Więcej o: