Olej kokosowy - właściwości i zastosowanie

Olej kokosowy to tłuszcz roślinny, który pozyskuje się poprzez tłoczenie kopry, jak nazywa się miąższ orzechów palmy kokosowej. Olej kokosowy bywa też określany mianem masła kokosowego lub tłuszczu kokosowego. W temperaturze do 26 stopni C zachowuje stałą postać. Jest białego koloru, ma piękny kokosowy zapach. Po roztopieniu zmienia kolor na żółty. Jest używany w kuchni, a także jako dodatek do kosmetyków do ciała oraz włosów.

Olej z kokosa nierafinowany

Jak każdy tłuszcz roślinny, tak i olej z kokosa, najlepszy jest nierafinowany. Tłoczony na zimno olej zachowuje właściwości kokosa i nie traci cennych składników odżywczych. Ponadto, nie zawiera dodatków chemicznych, które stosuje się podczas rafinacji. Olej z kokosa nierafinowany najlepiej jeść na surowo, jako dodatek do dań. Dodatkowo olej kokosowy nierafinowany można wykorzystać do pielęgnacji skóry, nawet tej problematycznej oraz włosów, które szczególnie dobrze wchłaniają olej laurowy, znajdujący się w produkcie. Domowe kosmetyki z dodatkiem nierafinowanego oleju z kokosa będą także pięknie pachnieć.

Olej kokosowy nierafinowany - skład i właściwości

Olej kokosowy nierafinowany zawiera przede wszystkim tłuszcze nasycone: kwas laurynowy, mirystynowy, stearynowy, kaprylowy, kaprynowy, kapronowy oraz palmitynowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe, obecne w oleju kokosowym, to kwas oleinowy, linolowy i linoleinowy.  Ponadto w składzie oleju znajdziemy: witaminy (B2, witamina B6, witaminę C oraz E), kwas foliowy i składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, potas, sód, cynk i inne.

Nasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią 90 proc. składu oleju kokosowego, uznawane są za niekorzystne dla zdrowia, ponieważ podwyższają poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi. W grupie nasyconych kwasów tłuszczowych znajduje się około 13-15 proc. średnionasyconych kwasów tłuszczowych. Oznacza to, że oleju kokosowego powinniśmy używać w kuchni z umiarem, aby nie zafundować sobie miażdżycy, zatoru czy cukrzycy.

Uważa się jednak, że 1-2 łyżki oleju kokosowego dziennie nie powinny zaszkodzić, a wręcz pomogą przy spalaniu tkanki tłuszczowej i w budowie masy mięśniowej, gdyż szybko dostarczają dużej porcji energii. 

Średnionasycone kwasy tłuszczowe (trójglicerydy średniołańcuchowe MCT) spowalniają natomiast motorykę układu pokarmowego, wydłużając czas przyswajania składników odżywczych, dlatego olej kokosowy ma zastosowanie przy niedożywieniu, przy biegunkach oraz w alergiach pokarmowych.

Eksperci zalecają zatem umiar i stosowanie diety o zróżnicowanym składzie, wtedy możemy byc pewni, że nie szkodzimy zdrowiu, ale go wspieramy.

Olej kokosowy rafinowany - jak powstaje, wykorzystanie

Olej kokosowy rafinowany powstaje z miąższu kokosa poprzez ogrzewanie i oczyszczanie go z osadów, a następnie ponowne utwardzanie i aromatyzowanie. W wyniku tych procesów jego skład i właściwości nieco się zmieniają. Przede wszystkim traci wiele ze swego pierwotnego składu. Wysoka temperatura oraz związki chemiczne dodawane w procesie rafinowania pozbawiają olej kokosowy rafinowany wielu witamin, czy soli mineralnych. Zyskuje natomiast wyższy tzw. punkt dymienia (220 stopni C), można więc smażyć na nim potrawy bez obaw o szkodliwe działanie. Olej kokosowy rafinowany pozbawiony jest też intensywnego smaku i zapachu kokosu, w przeciwieństwie do nierafinowanego.

Olej kokosowy rafinowany wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym do produkcji m.in. ciast, margaryny, czekolady, lodów. Przemysł chemiczny korzysta z oleju kokosowego rafinowanego przy produkcji kwasów tłuszczowych oraz alkoholi. W przemyśle kosmetycznym znalazł zastosowanie, jako składnik balsamów do ciała i włosów, olejków do kąpieli, olejków do aromaterapii. Ponadto olej kokosowy rafinowany znajduje się w składzie globulek dopochwowych i czopków.

Olej kokosowy na twarz

Olej kokosowy ma właściwości natłuszczające, wytwarza bowiem na powierzchni skóry warstwę ochronną, przeciwdziałającą utracie wody. Wnikając głębiej nawilża skórę, ujędrnia i wygładza oraz odżywia. Kwas laurynowy, znajdujący się w oleju kokosowym, ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, co oznacza, że pomoże przy wypryskach i innych zmianach na skórze, wspierając gojenie się czy łagodząc ukąszenia owadów. Działa ponadto jak naturalny filtr UV. Przy suchej skórze olej kokosowy może znaleźć zastosowanie do oczyszczania twarzy. Można go używać także do pielęgnacji cery dojrzałej.

Najlepiej wymieszać olej kokosowy z innym składnikiem pielęgnacyjnym do twarzy, wtedy łatwiej się wchłonie. Olej kokosowy może być używany jako balsam do ciała lub olejek do masażu, czy też jako dodatek do kąpieli.

Olej kokosowy na włosy

Olej kokosowy możemy zastosować na włosy w celu ich odżywienia i wygładzenia. Gdy nasze włosy są suche, zniszczone, a końcówki lubią się rozdwajać, maska z dodatkiem oleju kokosowego pozwoli w odzyskaniu gładkich i błyszczących włosów. Olej kokosowy na włosy można zastosować zarówno gdy są mokre, jak i suche lub tylko na końcówki. Jeżeli używamy go jako maski na włosy, po nałożeniu trzymamy około pół godziny i potem zmywamy łagodnym szamponem. Olej kokosowy można także lekko wcierać w skórę głowy, gdzie natłuści i odżywi naskórek oraz nasadę włosów.

Więcej o: