Podwyższony cukier: objawy, dieta. Podwyższony cukier w ciąży

Podwyższony cukier w organizmie to stan, który objawia się m.in. zmęczeniem, częstym oddawaniem moczu, bólem głowy oraz zwiększonym pragnieniem. Wysokiego stężenia glukozy we krwi nie można bagatelizować, ponieważ może oznaczać rozwój stanu przedcukrzycowego, który znacznie zwiększa ryzyko zachorowalności na cukrzycę. Podwyższony cukier w organizmie to zjawisko, które dotyka również ciężarnych i może skutkować problemami okołoporodowymi.

Podwyższony cukier - objawy

Podwyższony cukier w organizmie jest sygnałem, że gospodarka węglowodanowa funkcjonuje nieprawidłowo. Zwiększony poziom glukozy we krwi można zdiagnozować poprzez proste badanie glukometrem, polegające na pomiarze cukru z tzw. krwi włośniczkowej, czyli krwi z palca. Podwyższonego cukru w organizmie nie można bagatelizować, ponieważ może on stanowić sygnał stanu przedcukrzycowego, który znacznie zwiększa ryzyko zachorowalności na hiperglikemię. Objawami zwiększonego stężenia glukozy w organizmie są:

Osoby, w których rodzinie zdarzały się przypadki cukrzycy, nie powinny wymienionych sygnałów ignorować, ponieważ znajdują się w grupie ryzyka. Po zaobserwowaniu u siebie symptomów podwyższonego cukru we krwi, należy zmierzyć jego poziom. Obecnie każda przychodnia wyposażona jest w glukometr, dlatego bez umawiania się na wizytę, można skontrolować stężenie glukozy w organizmie.

Podwyższony cukier - dieta

Podwyższony cukier w organizmie to stan, wynikający najczęściej z nieprawidłowej diety oraz zbyt małej aktywności fizycznej. Bardzo często dotyka on osób borykających się z nadwagą oraz otyłością. Aby ustabilizować poziom glukozy należy więc wdrożyć w swoją codzienność aktywność, a także zadbać o zbilansowaną dietę. Jadłospis osób, u których zdiagnozowano zbyt duże stężenie cukru we krwi, powinien opierać się na następujących zasadach:

  • Przede wszystkim regularność posiłków. 4 do 6 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasowych sprzyja procesom trawiennym organizmu, a także utrzymywaniu prawidłowej wagi, co z kolei przekłada się na zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę;
  • Wypijanie dużej ilości wody - odpowiednie nawodnienie organizmu reguluje wszelkie procesy, które w nim zachodzą;
  • Lekkostrawna dieta, unikanie tłustych potraw oraz produktów przetworzonych;
  • Spożywanie węglowodanów złożonych (unikanie prostych), w równych odstępach czasowych, co zapobiega skokom glukozy we krwi;
  • Dbałość o błonnik w diecie - spożywanie produktów bogatych we włókna pokarmowe, zmniejsza wchłanianie się glukozy oraz usprawnia proces trawienia węglowodanów;
  • Ograniczenie ilości spożywanych owoców oraz zwiększenie udziału warzyw w jadłospisie, które zawierają ważne mikro- i makroelementy oraz w większości cechują się niskim indeksem glikemicznym.

Podwyższony cukier w ciąży

Podwyższony cukier w ciąży to dość niebezpieczny stan, ponieważ może oznaczać rozwój cukrzycy ciążowej, która występuje u około 3% ciężarnych. W trakcie ciąży organizm pracuje zupełnie inaczej, następują w nim zmiany hormonalne, które mogą powodować odmienną niż wcześniej reakcję komórek organizmu na insulinę, zaburzenia pracy trzustki, co skutkuje powstaniem cukrzycy ciążowej.

W związku z tym, w ramach opieki okołoporodowej każda ciężarna powinna zostać skierowana na tzw. test obciążenia glukozą. Badanie to, nazywane inaczej krzywą cukrową stanowi podstawową metodę wykrywania hiperglikemii. Kobiety w ciąży powinny wykonać to badanie od 24. do 28. tygodnia ciąży. Test obciążenia glukozą stosowany jest również do wykrywania cukrzycy u osób, niebędących w ciąży, jednakże u ciężarnych przeprowadza się go inaczej.

Badanie krzywej cukrowej opiera się na kilku etapach:

  • Pobraniu krwi żylnej na czczo, przynajmniej 8 godzin po ostatnim posiłku,
  • Obciążeniu organizmu glukozą, czyli wypicie roztworu (200-300 ml) wody z glukozą (75 g) w ciągu 5 minut,
  • Pobraniu krwi po 60 minutach od spożycia roztworu (dotyczy wyłącznie ciężarnych, osoby nie będące w ciąży mają zbadany poziom cukru we krwi tylko po 2 godzinach),
  • Pobraniu krwi po 120 minutach od obciążenia glukozą organizmu.

Podczas badania ciężarna nie powinna wykonywać wysiłku fizycznego oraz spożywać pokarmów. Od 2014 roku obowiązują następujące normy poziomu cukry we krwi:

  • na czczo > 92 mg/dl,
  • poziom glukozy po godzinie od spożycia roztworu > 180 mg/dl,
  • poziom glukozy po dwóch godzinach od spożycia roztworu > 153 mg/dl.

W przypadku przekroczenia choćby jednej z podanych norm, u ciężarnych rozpoznaje się cukrzycę ciążową. Kobiety, u których zdiagnozowano tę chorobę, powinny wdrożyć w codzienne funkcjonowanie aktywność fizyczną oraz odpowiednią dietę. Podwyższony cukier w ciąży jest niebezpiecznym stanem, ponieważ może skutkować makrosomią płodu oraz komplikacjami okołoporodowymi.

Więcej o: