Glukozamina - co za związek, kiedy warto go stosować i jak wpływa na organizm człowieka?

Glukozamina to pochodna glukozy. Związek buduje chrząstkę stawową, wzmacnia ją, a także łagodzi ból. Jakie jeszcze ma właściwości i kiedy warto po nią sięgnąć?

Glukozamina to organiczny związek chemiczny, aminowa pochodna glukozy. Znajduje się w stawach i tkance łącznej, gdzie organizm wykorzystuje ją do odtwarzania uszkodzonych chrząstek. To dzięki niej także stawy utrzymane są w dobrym stanie, ale to nie jedyne jej zalety. Glukozamina pomaga także:

  • złagodzić bóle pleców, kolana i szyi, które spowodowane są stanem zapalnym lub zmianami zwyrodnieniowymi;
  • przyspiesza gojenie urazów w stawach i wzmacnia je, zapobiegając powstawaniu kolejnych;
  • łagodzi i zmniejsza obrzęki.

Zdaniem lekarzy glukozamina może być bardzo pomocna w walce z zapaleniem stawów. Mimo że związek ten nie leczy przyczyny problemu, tylko pomaga złagodzić przykre objawy choroby. Glukozamina nie tylko uśmierza ból, ale także zmniejsza stan zapalny. Dodatkowo zwiększa zakres ruchu oraz wspomaga leczenie zwyrodniałych, związanych z wiekiem lub uszkodzonych, stawów kolanowych, biodrowych, kręgosłupa i kończyn górnych. Jej stosowanie polecane jest osobom, które zmagają się z artretyzmem lub reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Zdaniem niektórych badaczy jej stosowanie może być skuteczniejsze od przyjmowania niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Glukozamina nie tylko zmniejsza ból, ale przede wszystkim łagodzi stan zapalny i wspomaga odbudowę chrząstki stawowej. Jej przyjmowanie nie wywołuje też żadnych skutków ubocznych.

Glukozamina - jak ją przyjmować?

Glukozamina polecana jest przede wszystkim tym osobom, które zmagają się z chorobą stawów, jednak, aby wzbogacone o nią preparaty zaczęły działać trzeba uzbroić się w cierpliwość. W najlepszych wypadku poprawa pojawia się po dwóch tygodniach regularnego przyjmowania, czasem na pierwsze efekty trzeba czekać nawet osiem tygodni.

Glukozaminę należy przyjmować podczas posiłku. To bardzo ważne, ponieważ preparat przyjęty bez "podkładki" może podrażnić ścianę żołądka. Osoby, które chcą zacząć suplementację glukozaminy przed rozpoczęciem terapii powinny skonsultować się z lekarzem. Przyjmowanie leków na własną rękę, zwłaszcza, jeśli stosowane są także inne farmaceutyki, może być niebezpieczne dla zdrowia. Tylko lekarz może ocenić czy nie będą one wchodzić ze sobą w reakcję i czy ich stosowanie będzie absolutnie bezpieczne dla organizmu i nie pogorszy stanu chorego.

Warto zaznaczyć, że glukozaminę można znaleźć także w niektórych produktach spożywczych np. krabach, ostrygach oraz krewetkach.

Glukozamina - czy jej przyjmowanie jest bezpieczne?

Jeśli lekarz zezwoli na przyjmowanie glukozaminy należy trzymać się wyznaczonego przez niego schematu przyjmowania preparatu. Trzeba sobie także zdawać sprawę, że choć preparat jest naturalny to także może zaszkodzić. W niektórych przypadkach glukozamina prowadzi do problemów z układem pokarmowym takie jak niestrawność lub nudności. Jeśli wystąpią, należy przyjmować ją podczas posiłków. Glukozamina jest bardzo łatwo przyswajalna przez organizm.

Glukozamina jest dostępna w:

  • kapsułkach,
  • proszku do rozpuszczania
  • tabletkach

Warto zaznaczyć, że opinie lekarzy, co do skuteczności i zasadności przyjmowania glukozaminy są bardzo mocno podzielone. Nie ma też na tyle dużych i rzetelnych badań, które jednoznacznie odpowiedziałyby na pytanie czy przepisywanie chorym glukozaminy jest zasadne. Ten związek wchodzi w skład suplementów diety, a nie leków.

Woda w kolanie: czym jest i skąd się bierze?

Najlepszym sposobem na wzmocnienie stawów jest właściwa dieta oraz ruch, jednaka ten ostatni powinien być dobrany do możliwości chorego. W menu osób, które zmagają się z chorobą stawów nie może zabraknąć witaminy D oraz wapnia, które wzmacniają kości. Nie można też zapominać o białku, które jest podstawowym budulcem chrząstki stawowej. To najbardziej wartościowe pochodzi z produktów mlecznych oraz warzyw strączkowych, np. fasoli. W przetworach mlecznych znajduje się także fosfor, który korzystnie wpływa na kości oraz zęby.

Bardzo często przyczyną problemów ze stawami jest nadmierna masa ciała. W walce z dodatkowymi kilogramami pomocny jest błonnik pokarmowy, który przyspiesza perystaltykę jelit, a ponieważ nie rozpuszcza się w wodzie, pęcznieje w żołądku dzięki czemu uczucie sytości utrzymuje się znacznie dłużej.

Stawy potrzebują także kwasów omega-3, których najlepszym źródłem są tłuste ryby, np. łosoś. Te niezwykle cenne kwasy nie tylko wspomagają pracę mózgu, czy chronią przed chorobami układu krążenia, ale także poprawiają ruchomość stawów oraz aktywują wytwarzanie hormonów tkankowych, które łagodzą procesy zapalne. 

Więcej o: