Kocanka - co to za zioło? Jakie ma właściwości i kiedy warto po nią sięgnąć?

Kocanka to średniej wielkości roślina, która w Polsce znajduje się pod ochroną. Choć występuje powszechnie w całej Europie Środkowej i Syberii, to większość osób kojarzy jej charakterystyczne drobne, żółte kwiatki z uroczym dodatkiem do bukietów. Roślina ta ma jednak znacznie więcej zalet niż tylko ładny wygląd. Jakie właściwości ma kocanka i kiedy warto po nią sięgnąć?

Kocanka to pospolita roślina. W Polsce można ją najczęściej spotkać na glebie piaszczystej, w zaroślach, przydrożach, nieużytkach i ugorach. Zazwyczaj osiąga do 30 centymetrów wysokości. Jej kłącza są zakończone żółtymi, drobnymi, okrągłymi i lekko owłosionymi kwiatami ułożonymi w baldachokształtną wiechę. Kwitnie od lipca do października. Aby wykorzystać jej właściwości prozdrowotne najlepiej jest ją zbierać na początku kwietnia. Trzeba jednak pamiętać, że w Polsce roślina jest pod ochroną, można ją zrywać jedynie z upraw polowych.

Kocanka - jakie ma właściwości?

Kocanka bogata jest w flawonoidy, olejki eteryczne, woski czy karotenoidy. Preparaty na jej bazie wykazują działanie żółciopędne, wspomagają regenerację wątroby (zwłaszcza u osób, które zmagają się z przewlekłą chorobą tego narządu, zioło pomaga odbudować jej uszkodzony miąższ), a także ułatwiają oczyszczenie organizmu z toksyn. Tym samym kocanka szczególnie polecana jest osobom, które maja problemy z wątrobą lub drogami żółciowymi. Dodatkowo wspomagają wydzielanie soków trawiennych, ułatwiają przyswajanie składników pokarmowych, przyspieszają gojenie się błony śluzowej żołądka i łagodzą stan zapalny. Działają moczopędnie oraz bakteriobójczo, dlatego powinny o niej pamiętać osoby zmagające się z dną moczanową.

Roślina pomaga także złagodzić infekcje górnych dróg oddechowych. Połączenie kocanki z oliwą odżywia włosy. Mikstura ta pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Olej z kocanki dodatkowo:

  • zmniejsza opuchnięcia;
  • przyspiesza gojenie siniaków i krwiaków powstałych po stłuczeniach;
  • minimalizuje ryzyko tworzenia się blizn i przyspiesza redukcję istniejących;
  • uśmierza ból;
  • hamuje krwawienie przy zranieniach;
  • stymuluje regenerację naskórka;
  • pomaga w walce z trądzikiem różowatym;
  • zwalcza wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia się skóry;
  • działa nawilżająco i wygładzająco.

Kocanka zmniejsza napięcie mięśni, tym samym w szczególności polecana jest osobom, które mają problemy z układem pokarmowym, zwłaszcza z jelitami. Rozluźnia także drogi żółciowe, dzięki czemu żółć w nich nie zalega i jest znacznie sprawniej usuwana. 

Z kocanki - poza olejem - można przygotować także napary, odwary i alkoholowe nalewki. Wszystkie jej przetwory mają właściwości zdrowotne i działają korzystnie na organizm.

Kocanka - jak przygotować napar?

Do przygotowania naparu potrzebna jest jedna łyżka suszonych kwiatostanów kocanki. W pierwszej kolejności kwiaty należy zalać szklanką świeżo ugotowanej, wrzącej wody. Następnie trzeba przykryć szklankę i odstawić na 15 minut, aby napar się zaparzył. Kiedy woda naciągnie, należy ją dokładnie odcedzić. Napar jest wtedy gotowy do wypicia. Herbatę trzeba pić przez dwa tygodnie trzy razy dziennie. Szczególnie pomocny jest przy problemach z wątrobą i dolegliwościach ze strony układu pokarmowego.

Jak przygotować odwar? Do tego potrzebne będą trzy łyżki suszonych kwiatów, które trzeba zalać dwiema szklankami przegotowanej wody (musi być ciepła). Całość trzeba doprowadzić wrzenia, ale nie można jej dłużej gotować. W przeciwnym razie kocanka całkowicie straci o swoje właściwości. Odwar wspomaga tworzenie żółci i jej przepływ w drogach żółciowych.

Wątroba [ANATOMIA CZŁOWIEKA]

Kocanka - jak przygotować nalewkę?

Do nalewki z kocanki potrzebny będzie po pół litra spirytusu, wódki (40 proc. zawartości alkoholu), 4-5 łyżek miodu i dwie garście kwiatów kocanki. Wszystkie składniki trzeba ze sobą połączyć w dużym słoju. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce. Zawartość słoika trzeba raz dzienne przemieszać - wystarczy wstrząsnąć słoikiem. Po upływie dwóch tygodni nalewkę trzeba przelać przez sitko i wlać do szklanej butelki lub karafki. W celach zdrowotnych zaleca się pić łyżeczkę rozcieńczoną się wodą. Taka nalewka wspomaga trawienie i pobudza apetyt.

Kocanka - ile kosztuje?

Cena kocanki zależy od masy netto opakowania i waha się w przedziale od 2,40 złotych do 3,40 złotych za 25 gramów. Można nabyć ją w sklepach ziołowo-medycznych, aptekach, sklepach ekologicznych i ze zdrową żywnością. Podsumowując, kocanka to roślina o niesamowitych właściwościach. Również olej z niej pozyskany może poszczycić się świetnymi własnościami. Warto włączyć obydwa produkty do swojej diety i pielęgnacji ciała.

Więcej o: