Lapacho: herbatka Inków. Pomaga czy szkodzi?

Lapacho, Pau d'Arco lub Taheebo to wszystko określenia tej samej rośliny, którą spotkać można również pod potoczną nazwą herbaty Inków. Plemiona Ameryki Środkowej i Południowej odkryły przed wieloma stuleciami dobroczynne działanie naparu parzonego z kory drzewa Lapacho.

Najbardziej znane są działania kory oraz łyka, choć wykorzystywane bywają również inne części drzewa.

Herbata Inków -  właściwości

Mieszkańcy Ameryki Południowej i Środkowej herbatkę z Lapacho stosują niemal we wszystkich chorobach i dolegliwościach. Herbata wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe, wspomaga system odpornościowy. Ponadto, łagodzi stany zapalne i różnego typu infekcje. Poprawia działanie układu trawiennego i pomaga pozbywać się toksyn z organizmu.

Uważa się, że herbatka Inków wspomaga leczenie nowotworów, alergii, chroni przed nadciśnieniem oraz chorobami układu krążenia. Zawiera wiele ważnych dla organizmu mikroelementów, m.in. żelazo, wapno, magnez. Przede wszystkim jednak zawiera substancję o nazwie Lapachol, która mobilizuje nasz układ odpornościowy do walki z obcymi komórkami.

Herbata Inków - przeciwwskazania

Mimo tak licznych właściwości prozdrowotnych, herbata Inków nie może być stosowana jako stały element diety, który chroniłby nas przed różnego typu chorobami. Lapacho działa pobudzająco na układ odpornościowy, by walczył ze wszystkimi obcymi komórkami w naszym organiźmie. To oznacza, że będzie walczył nie tylko ze szkodliwymi bakteriami czy grzybami, lecz także np. z przeszczepami, może też doprowadzić do poronienia.

Lapacho, jako środek oczyszczający, również należy stosować ostrożnie.  Wyrzucanie z organizmu zbyt dużych ilości toksyn, może przynieść nieprzyjemne skutki, np. mdłości, rozwolnienie.

Domowe syropy z warzyw i owoców wspomogą twoją odporność i pomogą w walce z przeziębieniem. Sprawdź, jak łatwo je zrobisz!

W związku z tym kuracja herbatką Inków powinna być traktowana jako metoda doraźna, wykorzystywana w konkretnych przypadkach.

Herbata Inków - jak ją przyrządzić?

Herbata Inków jest prosta do przyrządzenia. Na około 2 łyżki stołowe herbaty z kory Lapacho potrzeba mniej więcej 1 litr wrzącej wody. Herbatę wsypujemy do wrzątku i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 15 minut. Odstawiamy na kolejne 15 minut do zaparzenia. Potem odcedzamy płyn i pijemy go po przestudzeniu. Herbatka powinna mieć kolor miodu. Jej smak jest bardzo specyficzny, gorzki, raczej nie należy do smacznych. Można więc dodawać do płynu nieco miodu.

Więcej o:
Komentarze (6)
Lapacho: herbatka Inków. Pomaga czy szkodzi?
Zaloguj się
  • fafarafafafa

    Oceniono 2 razy 2

    "Uważa się, że herbatka Inków wspomaga leczenie nowotworów, alergii, chroni przed nadciśnieniem oraz chorobami układu krążenia". Kto "uważa się"? Jakieś sensowne (czyli nie inne portale plotkarskie) źródła? Bo równie dobrze można napisać, że "uważa się", że olej silnikowy, albo WD40 wspomagają leczenie nowotworów (fakt - permanentnie).

  • pakoshead

    Oceniono 2 razy 2

    Zapomniano tu dodac, ze ma takze silne wlasciwosci przeciw pasozytnicze...

  • f_a_t_e

    Oceniono 1 raz 1

    A Inkowie nie zostali wybici przez Hiszpanów między innymi dzięki podatności na obce choroby?

  • atr8

    0

    Jej smak jest bardzo specyficzny, gorzki, raczej nie należy do smacznych. A sens tego artykułu jest niewielki, raczej bezsensowny.

  • felicjan.dulski

    0

    Artykuł sponsorowany?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX