Jesz czekoladę? Jest szansa, że będziesz się wolniej starzeć. Tak wynika z nowych badań

Niemiecko-amerykański zespół naukowców dowiódł, że jedzenie czekolady w połączeniu z cynkiem może spowalniać starzenie. Chodzi o wpływ na poziom stresu oksydacyjnego. Dotyczy to też kawy, herbaty czy wina.

Odkrycie naukowców z Friedrich-Alexander-Universität Erlangen w Norymberdze oraz z Auburn University w Alabamie z pewnością zadowoli wielu miłośników czekolady. W swoich badaniach dowiedli oni, że jedzenie jej, ale nie samej, a w połączeniu z cynkiem, może wpływać na spowolnienie procesu starzenia. Taką samą zależność udokumentowali w przypadku kawy, herbaty i wina.

Znajduje się w nich bowiem składnik o nazwie hydrochinon z grupy polifenoli. To związki chemiczne, które naturalnie występują w roślinach. Dobrymi źródłami polifenoli są: piwo, wino, winogrona, jagody, oliwa z oliwek, herbata, orzechy, kakao, yerba mate oraz niektóre inne warzywa i owoce. 

Czy owoce można jeść bez mycia? [NaZdrowie]

Naukowcy twierdzą, że spożywanie produktów, które zawierają hydrochinon w połączeniu z tymi, które są bogate w cynk sprawia, że w organizmie aktywują się związki, które chronią przed stresem oksydacyjnym. Ten bowiem przyspiesza starzenie. 

W przeszłości prowadzone były eksperymenty z użyciem innych metali: miedzi, żelaza, niklu i manganu. Wówczas okazywało się, że choć mogą one mieć działanie antyoksydacyjne (czyli zapobiegające utlenianiu się związków chemicznych), to jednocześnie metale te w nadmiarze mogły prowadzić także do wzrostu stresu oksydacyjnego.

Cynk jest bardziej efektywny, ponieważ jest mniej toksyczny niż inne metale. Autorka badań, dr Ivana Ivanović-Burmazović, postawiła więc hipotezę, że w przyszłości cynk mógłby być dodawany do produktów, które zawierają hydrochinon, a więc np. czekolady, kawy, herbaty czy wina. "W przypadku wina jednak musiałoby to być wino bezalkoholowe, ponieważ każdy dodatek alkoholu zmniejsza siłę działania tej kombinacji" - podkreśla.

Co zatem jeść, aby dostarczać organizmowi odpowiednich ilości cynku? Pierwiastek ten występuje m.in. w: mięsie wołowym i drobiu, owocach morza (krewetki, ostrygi), jajkach,
warzywach strączkowych, kaszach, orzechach, pestkach dyni i pieczywie pełnoziarnistym.

Stres oksydacyjny - czym jest, jakie są objawy?

Stres oksydacyjny inaczej nazywa się stresem lub obciążeniem tlenowym. To stan, w którym ilość antyoksydantów (przeciwutleniaczy) oraz wolnych rodników (utleniaczy) ulega zachwianiu. Zarówno wolne rodniki, jak i antyoksydanty znajdują się w organizmie i są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Powinny jednak występować w odpowiednich ilościach. W innym razie może dojść do niebezpiecznej dla naszego organizmu sytuacji.

Wolne rodniki powstają przy każdym oddechu, w efekcie przetwarzania tlenu na energię, ale ich nadmiar jest skutkiem niezdrowego trybu życia. Wśród czynników, które sprzyjają ich tworzeniu się są: spożywanie nadmiernych ilości alkoholu, palenie papierosów, zła dieta (bogata w tłuszcze utlenione i cukry), przebywanie w zanieczyszczonym środowisku, długotrwały stres, długa ekspozycja na promieniowanie UV, duży wysiłek fizyczny.

Do najpowszechniejszych objawów stresu oksydacyjnego należą: bóle głowy, mięśni i stawów, zaparcia, problemy z trawieniem, wysypka na ciele. Później mogą pojawić się kolejne: stany zapalne, ogólne osłabienie, skutki niedoboru witamin.

Stres oksydacyjny powoduje również, że utlenieniu ulegają lipidy błon komórkowych skóry oraz m.in. kolagen, co skutkuje przedwczesnym starzeniem się skóry. Stres oksydacyjny powoduje również jej liczne choroby, np. czerniaka.

Więcej o:
Komentarze (33)
Jesz czekoladę? Jest szansa, że będziesz się wolniej starzeć. Tak wynika z nowych badań
Zaloguj się
  • 0grazka001

    0

    Z cynkiem to sama prawda. Sam zacząłem ostatnio stosować taką dietę, którą uzupełniam Selenium Bonus - to suplement z cynkiem właśnie. Polecam bardzo

  • tomasz.rze

    Oceniono 3 razy 1

    Hydrochinon jest w piwie, a cynk w drobiu.
    Czyli zestaw nuggetsy + Harnaś powoduje wolniejsze starzenie?

  • moonwind

    0

    Czekolada z definicji zawiera cynk bo cynk zawiera kakao. Im więcej kakao w czekoladzie tym lepiej i nie trzeba żadnego cynku "dojadać".

  • ilenka50

    Oceniono 2 razy 2

    Tak, na pewno, po prostu eliksir młodości.

  • atr8

    Oceniono 21 razy 21

    Pakować czekoladę w folię cynkową i można jeść w całości.

  • mrufek-mk

    Oceniono 11 razy 11

    Czyli czekolada z orzechami to sposób na długowieczność. Lubię to!

  • kasiable4

    Oceniono 37 razy 1

    Czekoladę lubię tylko w rozsądnych dawkach a na starzenie to łykam kapsułki anti aging. Wpływają nie tylko dobrze na cerę ale i na samopoczucie. Mam więcej energii od kiedy je biorę

  • justsaying

    Oceniono 6 razy 0

    Dobra i zbilansowana dieta to podstawa dobrego zdrowia, 7 godzinny sen i codzienne ćwiczenia / ruch przez jedna godzinę. Najgorsze dla skory są papierosy, alkohol i narkotyki. Te ostatnie permanentnie skrzywiaja gębę ;-)

  • s-w-z

    Oceniono 11 razy 11

    Czy to nie amerykańsko-niemiecka spółka producentów czekolady dokonała tego odkrycia?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX