Nalewka z pigwy - działanie i przepisy

Popularna "pigwówka" znów w modzie. Polacy zaczęli ponownie doceniać to, co nasi dziadkowie wiedzieli już wcześniej, czyli wartości lecznicze nalewki z owoców pigwy. Okazuje się, że pigwa zawiera dużo witaminy C i witaminy z grupy B i potas. Ma to szczególne znaczenie w czasie jesienno-zimowych zachorowań.

Dojrzewające właśnie jesienią owoce pigwy są prawdziwą bombą witaminową. Szczególne znaczenie ma witamina C, która jest bardzo ważna z punktu widzenia układu odpornościowego. W pigwie znajdziemy również witaminę B, wapń, żelazo, potas, fosfor. Same owoce pigwy jako takie nie nadają się do surowego spożycia z powodu z powodu twardości i kwaśności, ale już w postaci soku są nawet zalecane przez niektórych lekarzy, szczególnie przy lekkich przeziębieniach i kaszlu.
Pigwa świetnie nadaje się również na nalewkę, a także dżemy i konfitury.

Nalewka z pigwy na spirytusie

Przepis na popularną „pigwówkę” jest banalnie prosty. Wystarczy tylko 1 kg owoców pigwy, litr spirytusu (70 proc.), a także 1 kg cukru. Oczywiście do tego wszystkiego niezbędny okaże się również dobry, duży słoik. Owoce najpierw należy umyć, wysuszyć i pokroić na małe kawałki.
Pokrojoną pigwę trzeba ułożyć w słoiku i zasypać cukrem. Następnie trzeba całość odłożyć na ok. 2 tygodnie, przy czym co kilka dni należy potrząsnąć słoikiem, żeby wszystko się wymieszało.
Po upłynięciu dwóch tygodni, należy odlać sok, dodać cały litr spirytusu i znów odstawić na miesiąc w ciepłym miejscu. Potem należy zlać ją do butelek. Nalewka nabierze jednak najlepszego smaku dopiero po okresie 3 miesięcy.

Jesień to czas przetworów z pigwy! Dzięki niej wyleczymy kaszel i zgagę

Nalewka z pigwy i z miodem

Niektóre osoby „wzbogacają” walory smakowe nalewki dodając miód gryczany. Okazuje się, że miód łagodzi zawartość alkoholu, a także dodatkowo osładza sam smak nalewki. Warto też podkreślić walory zdrowotne samego miodu. Należy go dodać w momencie dolewania alkoholu do roztworu soku z owoców pigwy i cukru.

Pigwa dobra na układ pokarmowy

Pigwa jest szeroko wykorzystywana w medycynie naturalnej. Poza przeziębieniem ma ona korzystne właściwości na układ pokarmowy. W tym przypadku kluczowe są nasiona i napar z nich. Łagodzi on niestrawności, refluks, a także wpływa na zgagę. Wywar polecany jest również w dolegliwościach związanych z nadmierną fermentacją jelitową. Nasiona wspierają metabolizm i trawienie w związku z czym są wykorzystywane w dietach odchudzających.
Pigwa ma także zdolność regenerowania wątroby, co ma duże znaczenie w czasie przyjmowania leków. Ponadto obecne w pigwie pektyny mają zdolność usuwania metali ciężkich i toksyn z organizmu, co znajduje swoje zastosowanie w profilaktyce nowotworowej.

Więcej o: