Wierzba - właściwości lecznicze i zastosowanie

Wierzba to nie tylko drzewo zdobiące nasz krajobraz, ale również roślina o szerokich właściwościach leczniczych. Hipokrates wychwalał działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe wierzby. Czego jeszcze nie wiemy o tej roślinie?

Tylko niektóre gatunki wierzby są lecznicze

W Europie, Azji i Ameryce Północnej występuje ponad 300 gatunków wierzby, w Polsce dziko rośnie około 30 gatunków, a wiele jest uprawianych jako rośliny ozdobne. Dziko wierzby rosną nad brzegami wód, przy drogach i w wilgotnych lasach. Obecnie zielarze wykorzystują tylko wybrane gatunki wierzby. Są wśród nich: wierzba biała (Salix alba), krucha (Salix fragilis), wiciowa (Salix viminalis) oraz zawierająca najwięcej leczniczych związków czynnych - wierzba purpurowa (Salix purpurea).

Mimo że już w starożytności Egipcjanie doceniali właściwości lecznicze wierzby, dopiero w połowie XIX wieku niemiecki farmaceuta Johan A. Buchner zbadał i wyodrębnił z kory wierzby substancję czynną, nazwaną później salicylanem. Surowcem zielarskim, wykorzystywanym do celów leczniczych, jest właśnie kora wierzby (Cortex Salicis). Zbiera się ją wiosną, zanim zakwitną liście, z młodych i giętkich gałązek, na następnie suszy w warunkach naturalnych.

Składniki aktywne zawarte w wierzbie

Niezwykłe właściwości lecznicze kora wierzby zawdzięcza nie tylko zawartemu w niej kwasowi salicylowemu. W jej składzie są również flawonoidy i garbniki. Odwary i wywary z kory wierzby działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwgorączkowo, odkażająco, moczopędnie, rozkurczająco i przeciwbakteryjnie.

Domowe syropy z warzyw i owoców wspomogą twoją odporność i pomogą w walce z przeziębieniem. Sprawdź, jak łatwo je zrobisz!

Ze względu na skład i właściwości preparaty z kory wierzby nazywane są roślinną aspiryną. Stosowanie wywarów i odwarów z kory wierzby polecane jest w schorzeniach reumatycznych, w gorączce, grypie, przy przeziębieniu, w bólach stawów i mięśni, bólach głowy (także migrenowych), w nieżytach jelit i stanach zapalnych przewodu pokarmowego.

Zastosowanie wierzby

Preparaty produkowane z kory wierzby to alternatywa dla osób, które są uczulone na chemicznie produkowany kwas acetylosalicylowy. Dotyczy to osób w podeszłym wieku, dzieci i młodzieży, rekonwalescentów, cierpiących na napady astmy oskrzelowej, a także kobiet w zaawansowanej ciąży.

Nie stwierdzono działań niepożądanych u osób stosujących preparaty z kory wierzby, dzięki czemu mogą być stosowane przez chorych na wrzody żołądka i dwunastnicy, ponieważ nie podrażniają żołądka. Przeciwwskazania do stosowania kory wierzby dotyczą jedynie osób uczulonych na salicylany i osób chorych na astmę.

Jak przygotować odwar z kory wierzby? Wystarczy łyżkę suszonej kory wierzbowej zalać szklanką wody i gotować przez około pięć minut. Po kwadransie przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie w przypadku przeziębień, bólów kostnych, problemów ze strony przewodu pokarmowego. W przypadku nadmiernej potliwości nóg można stosować odwar do kąpieli. Kora wierzby z dodatkiem malin czy owocem róży jest smaczniejsza i wzbogacona witaminą C.

Więcej o:
Komentarze (2)
Wierzba - właściwości lecznicze i zastosowanie
Zaloguj się
  • patatajmiauhau

    Oceniono 3 razy 3

    Towarzyszu Redaktorze/Redaktorko Ignorancie/Ignorantko, aspiryna (i inne NLPZ) nie uszkadza żołądka tylko upośledza funkcje osłonowe śluzówki tego narządu.

  • baniak-rulez

    Oceniono 2 razy -2

    Lekarz ci tego nigdy nie powie, a jak aspiryna podrażnia ci żołądek to jeszcze dostaniesz drugi specyfik osłonowo.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX