GOŹDZIKI - przyprawa o leczniczym wpływie na zdrowie

Goździki są wyjątkowo aromatyczną przyprawą korzenną o charakterystycznym smaku. Mają właściwości znieczulające i odświeżające, są też uważane za naturalny afrodyzjak. W Chinach wykorzystywane są już od ponad 2000 lat.

Goździki są niedojrzałymi, nieotwartymi pączkami kwiatów wiecznie zielonego drzewa -goździkowca korzennego. Naturalnie, drzewa te rosną na indonezyjskich Wyspach Korzennych. Świeże goździki mają kolor różowy, a suszone rdzawo-brązowy. Goździki wyglądają jak małe gwoździe (clavus), ze stożkowym trzpieniem. W smaku są piekące, ale charakterystyczny zapach goździków ma ciepłą, słodką, korzenną nutę.

Goździki w walce z infekcjami

Swoje liczne zdrowotne właściwości goździki zawdzięczają zawartym w nich składnikom takim jak:

Wspomniany eugenol zmniejsza aktywność enzymów powodujących stany zapalne. Dzięki temu goździki hamują rozwój infekcji drożdżowej, a nawet tempo rozwoju choroby nowotworowej. 

Domowe syropy z warzyw i owoców wspomogą twoją odporność i pomogą w walce z przeziębieniem. Sprawdź, jak łatwo je zrobisz!

Dokuczliwe objawy grypy lub przeziębienia ustępują szybciej, gdy zastosujemy preparaty z goździkami. To dzięki przeciwzapalnym i przeciwbólowym właściwościom goździków szybciej ustąpią katar, kaszel, ból gardła.

Goździki znieczulają i odświeżają

Eugenol sprawia też, że goździki mają właściwości znieczulające i odświeżające. Żucie lub ssanie goździka przynosi ulgę w bólu zęba, a sprawdzonym sposobem na ból głowy jest smarowanie czoła pastą ze sproszkowanym goździkiem.

Inne liczne dobroczynne właściwości goździków

Badania wykazały, że regularne spożywanie niewielkich ilości goździków:

Odpowiednią dawkę zdrowotnych właściwości goździków możemy sobie zapewnić stosując je na co dzień w kuchni jako przyprawę do różnych potraw.

Goździki w kuchni

Dzięki walorom smakowym i charakterystycznemu aromatowi, przyprawy z goździkami stosuje się do bardzo wielu potraw. Pasują do wieprzowiny, baraniny i dziczyzny. Poprawiają smak potraw z grzybów i ryb. Dodaje się je do rosołu, pizzy i spaghetti. Ciasta i ciasteczka bożonarodzeniowe nie mogą się obyć bez dodatku goździków, tak jak poncz, grzane wino i gruszki w occie.

W okresie jesienno-zimowym popularne są: rozgrzewająca herbatka z goździkami i grzane wino z pomarańczą i goździkami, my jednak proponujemy dodać kilka goździków do wody na poranną owsiankę lub jaglankę i to przez cały rok.

Może cię też zainteresować:

Miłorząb japoński (ginkgo biloba): właściwości, zastosowanie

Więcej o: