Komentarze (47)
Gastroenterolodzy właśnie odkryli, że probiotyki mogą powodować poważne skutki uboczne. Te z jogurtu też
Zaloguj się
  • braksensu2017

    Oceniono 30 razy 26

    No to pojechali... A może wniosek jest taki, że cukier rozwala każdego?

  • sw.stefan

    Oceniono 10 razy 8

    Przecież te probiotyki mają zazwyczaj tak mało żyjących bakteria ,że nawet żołądka nie sforsują.
    Też są na to padania,na 10 badanych aktywny w jakimś tam minimalnym stopniu był tylko jeden.

  • wrobelek_elemel

    Oceniono 63 razy 61

    'bakterie powinny działać dopiero w jelicie grubym' - wniosek że probiotyki stosujemy z niewłaściwej strony. w tym jogurt

  • matts06

    Oceniono 44 razy 34

    Cholera... Chyba przestanę się odżywiać skoro wszystko jest niezdrowie i doprowadzi mnie niechybnie do śmierci.

  • marek.zak1

    Oceniono 21 razy 13

    Komu przeszkadzają naturalne probiotyli i kto finansował badania? Nie tym w tabletkach, kupowanych w aptekach?
    Obecnie 99% badań służy marketingowi i tak należy odbierać wyniki.

  • skues

    Oceniono 41 razy 33

    "Wykazują one zdolność rozkładu i fermentacji cukrów z pochłanianego przez nas jedzenia(...)" - logika podpowiada, że nadmiar cukru (węglowodanów) w diecie jest przyczyną problemu, nie probiotyki. Gdyby bakterie nie miały pożywki (cukru), ich populacja patologicznie by nie rosła. ale oczywiście winne są probiotyki. Flora bakteryjna w jelitach jest całkowicie zależna od tego, co jemy. Eh...

  • cachaceiro

    Oceniono 7 razy 3

    Ciekawe jedynie ze względu na założenie tezy o skutkach negatywnych, i raczej tylko jako tezę należy to traktować... Współczuję Francuzom żartobliwie czasami nazywanych jogurtami, na szczęście jak wiemy ratuje ich wino... Popularyzacja wiedzy to trudna sztuka i nie każdy to potrafi, czego dowodem jest ten artykuł.

  • zydcyklistakomunista

    Oceniono 21 razy 13

    "Wykazują one zdolność rozkładu i fermentacji cukrów z pochłanianego przez nas jedzenia(...)" I tu jest pies pogrzebany! Cukier, nie jogurt czy kiszona kapusta!

  • calmy

    Oceniono 12 razy 6

    Kto sfinansował (pośrednio lub bezpośrednio) te badania?
    Kto ufundował stypendia i granty?
    Kto zatrudnia w rozmaitych radach nadzorczych lub ciałach doradczych konzernów tzw. recenzentów prac naukowych?

    Zanim zacznie się pisać co też nowego "uczeni amerykańscy odkryli" warto się zainteresować czyi to uczeni i kto za to "odkrycie" zapłacił.

  • taighnacasag

    Oceniono 3 razy -1

    Powodują zanikpamieci krotkotrwalej? Panie Jacku niech pan de facto nie je probiotyków! 😉

  • xinfx

    Oceniono 6 razy 6

    No masz, to mam teraz nie jeść jogurtów? Jeśli zjadałem 2-3 dziennie? ... ehh

  • holka_90

    Oceniono 2 razy 2

    Wydaje mi sie, ze to jest tak czy inaczej kwestia organizmu. Ja cierpie na IBS i po wszelkiego rodzaju jogurtach nastepuje u mnie pogorszenie. Na szczescie przy kuracji intesta perystaltyka moich jelit szybko wraca do normy. Ale sa osoby, ktore moga jesc jogurty i totalnie nic im nie ma.

  • flyer

    Oceniono 2 razy 2

    Eeee - znaczy się organizm nie dostanie glukozy/węglowodanów, bo bakterie je "zabiorą"? A to aby nie podpada pod hipoglikemię?

  • hummer_my_vehicle

    Oceniono 1 raz 1

    Cukier

  • barrt21

    Oceniono 5 razy 5

    znaczy sraczkę powodują?

  • ambion2015

    Oceniono 12 razy 12

    Przyczyną opisanych problemów jest nadmierna podaż cukrów w diecie. Najgorszy jest syrop glukozowo-fruktozowy.

  • pata.m

    Oceniono 4 razy 2

    Od paru miesięcy codziennie piję po dwa kubki ayranu i poprawiło mi się napięcie skóry i samopoczucie, i mój organizm nie domaga się już suplementacji witaminowej. Chrzanię takie badania. Będę jadła to, czego chce moje ciało.

  • gelbigel

    Oceniono 5 razy 1

    czeba jeść normalne żeczy i unikać cukru a nie ku... pie...ć co rok jakieś nowomody

  • marko_uk

    Oceniono 5 razy -1

    Teraz wiadomo co wcinał za młodu jeden z chłopców co chcięli zajumać księżyc... Jogurtów nie było, ale mamusia sanitariuszka pewnie kwaśne mleko nastawiała...

  • artus

    Oceniono 7 razy -1

    Ale bzdety! Bakterii probiotycznych są setki lub tysiące i każdy szczep działa inaczej. Nie podano jakie szczepy badano, ani w jakich konfiguracjach. Poza tym bakterie probiotyczne żyją w jelicie max 3 dni, a ich działanie opiera się na produkcji cytokin.

  • gnago

    Oceniono 2 razy -2

    A gdzie napis artykuł i badania sponsorowane przez koncerny farmaceutyczne. Wszystko co jemy pokryte jest warstwą bakterii wdychamy , sramy etc.

  • pawel.ccc

    Oceniono 1 raz 1

    Spytajcie się specjalistów od żywienia drobiu jak działają probiotyki na wykorzystanie paszy. Pasza dla drobiu z probiotykiem daje cztery razy większe przyrosty masy ciała niż ta sama pasza bez zawartości tych bakterii. Probiotyki uczą kurczaki, świnie i ludzi. Probiotyki są we wszystkich jogurtach smakowych. Tylko jogurty naturalne typu greckiego są wolne od probiotyków. Działkowicze wiedzą co oznacza szczepionka mikoryzowa dla roślin, tak samo działają probiotyki na ludzi- zwiększają wielokrotnie wchłanianiu substancji odżywczych a tym samym kalorii z pożywienia. Czy to dobrze czy źle ? W dobie nadmiaru kalorii w żywienia ? Sami sobie odpowiedzcie

  • crex-crex

    Oceniono 5 razy 5

    Dla równowagi proponuję przyjmować antybiotyki ;-)

  • vald

    Oceniono 3 razy 1

    3 lata badań i czego sie dowiadujemy? Jakieś banały znane już przez naszych przodków bez badań. Ba znane przez nas samych z autopsji.
    Wiadomo że wszelkie wzdęcia, perturbacje jelitowe, gdy nas zwyczajnie mdli, bo czegoś za dużo się namnożyło w układzie pokarmowym , to złe samopoczucie, zła praca mózgu, zawroty, ogólna słabość.
    Co z tego wynika? Że tylko naturalne probiotyki są coś warte bo wtedy są w całości przyswajalne przez organizm i tylko w takich ilościach jakie organizm potrzebuje.
    Zwykła woda w których kwasi się ogórki .Znakomity probiotyk w którym w prawidłowych proporcjach znajdują się zarówno bakterie mleczanowe, jak i mikroelementy , potas fosfor.
    Kwaśne mleko o które dzisiaj niestety trudno , bo każde mleko - niestety pasteryzują, zabijając to co pożyteczne.
    Tabletki i sztuczne probiotyki szkodzą - odkryli naukowcy. No... Ameryki nie odkryli

  • Oceniono 1 raz -1

    A czy autor artykułu sprawdził źródło pod kątem statystycznym? Te badania były przeprowadzone na 38 pacjentach!!! Trzydziestu ośmiu!!! Co to za badanie jak próbka jest tak mała? Badania kliniczne często prowadzi na tysiącach lub dziesiątkach tysięcy uczestników. Totalna bzdura.

  • Mariusz Madziar

    Oceniono 1 raz 1

    Amerykańscy naukofcy odkryli że jedzenie kapusty kwaszonej i ogórków wywołuje rozwolnienie. A jak mam rozwolnienie to gorzej mi się myśli. GENIALNE odkrycie. A zbyt dużo zsiadłego mleka podobnie. Ludzie wszystko w umiarze i przy prawidłowej diecie. A nie po amerykańsku, hamburgery i kola. Amerykanie są najmniej właściwą populacją do badania wpływu mikrobiomu na ludzi.

  • is200

    Oceniono 1 raz 1

    przerost bakteryjny w jelicie cienkim to SIBO;
    potwierdzam na własnej osobie problemy zawarte w artykule..

  • oyesu

    Oceniono 4 razy 4

    Zygam tym HELFLAJFSTAJLEM z przejawami sekty
    w sklepie juz nie znajdiesz zwyklego jogurtu jest tylko low fat, no fat, zero fat
    ja chce full fat a najlepiej pelno tlusty, tlusty jak maslo
    chce go zrec i umzec z usmiechem na ustach chocby jutro. nie wazne jak dlugo bedziesz zyl tylko jak zyl

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX