Czarna porzeczka - leczy i świetnie smakuje

Czarna porzeczka (ribes nigrum L.) lub smorodina. Roślina ceniona na całym świecie, znana od wieków. Flawonoidy zawarte w czarnej porzeczce pomagają usuwać toksyny, obniżają poziom cholesterolu, opóźniają proces starzenia.

Surowcem leczniczym są liście i owoce. Czarna porzeczka ma również właściwości przeciwzapalne, moczopędne i napotne. Preparaty z czarnej porzeczki stosuje się w leczeniu dróg moczowych i pęcherza, nieżyty żołądka i jelit.

Owoce zawierają duże ilości witamin, szczególnie C (100g porzeczek to ponad 200 proc. dziennego zapotrzebowania) i PP, które korzystnie wpływają na procesy przemiany materii i zwiększają odporność organizmu.

Owoce zawierają także dużą ilość argininy, kwasu asparaginowego i glutaminowego. W medynie ludowej owoce stosowane są przy infekcjach górnych dróg oddechowych, jak również artretyzmie czy reumatyzmie. Można je także stosować pomocniczo przy wypadaniu włosów, a nawet jako okłady na ślady po ukąszeniach komarów czy meszek.

Czarna porzeczka przy detoksie

Sok z czarnych porzeczek wspomaga leczenie migreny, problemów żołądkowo-jelitowych czy ogólnego wyczerpania organizmu. Współcześnie poleca się stosowanie czarnych porzeczek pomocniczo przy:

Z kolei po napary z liści czarnej porzeczki można sięgnąć w celu przyspieszenia procesu wydalania toksyn z organizmu i regulacji pracy nerek. W czarnej porzeczce znajdziemy też witaminy z grupy B, witaminę A, biotynę oraz kwas foliowy i składniki mineralne, takie jak magnez, wapń, potas i żelazo. Znajdują się w niej również kwasy organiczne: luteina, garbniki, jod, mangan i bor oraz olejki eteryczne i pektyny.

Domowe syropy z warzyw i owoców wspomogą twoją odporność i pomogą w walce z przeziębieniem. Sprawdź, jak łatwo je zrobisz!

Czarna porzeczka hamuje proces starzenia, obniża cholesterol

W owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, które spowalniają proces starzenia. Ponadto obniżają  poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze. Flawonoidy działają także oczyszczająco, ponieważ mają zdolność tworzenia kompleksów z metalami ciężkimi (kadmem i ołowiem) i w ten sposób ułatwiają usuwanie tych metali ciężkich z organizmu. Flawonoidy mają również działanie przeciwalergiczne i ułatwiają wchłanianie witaminy C.

To powinno nas zachęcić do jedzenia czarnej porzeczki codziennie, ale też do wykorzystania sezonu i przygotowania przetworów na cały rok. 

Więcej o:
Komentarze (17)
Czarna porzeczka - leczy i świetnie smakuje
Zaloguj się
  • priekrasna.brunhilda

    Oceniono 41 razy 41

    Nie "smrodina" ani "smrodlina" (jak napisano na stronie głównej), ale jeśli już, to "smorodina", bo to słowo wywodzi się z języka rosyjskiego (porzeczka to смородина, a czarna porzeczka to черная смородина).

  • pierwsze_all

    Oceniono 23 razy 23

    Może i prawda z tymi dobroczynnymi właściwościami, ale sezon na czarną porzeczkę już minął trzy tygodnie temu. Teraz zostały tylko przetwory, a najlepsze owoce są świeże, prosto z krzaka - kto przegapił, niech poczeka do przyszłego roku ;)

  • Dorota Gromadzka

    Oceniono 15 razy 15

    Nazwy gatunkowe po łacinie piszemy wielką literą :)
    Ribes nigrum :)
    podobnie Ribes spicatum, Ribes niveum, czy Ribes alpinum

  • Van der Seck

    Oceniono 21 razy 13

    Zatrudniacie juz dziennikarzy z Rosji, zeby bylo taniej? Bo u nas to sie porzeczka nazywa. A nawet, jesli dawno temu bylo inaczej, to i tak uzyliscie tej nazwy tylko ze wzgledu na klikalnosc - zeby sie ludzie zainteresowali, co to takiego. ZE-NU-JA-CE. Jak zwykle.

  • poppers68

    Oceniono 12 razy 10

    Czy osoby z redakcji pochodzące z wiosek i miejscowości Ściany Wschodniej wreszcie zrozumieją, że mieszkający na Zachodzie Polski nie używają rusycyzmów?
    Jaka smorodina? Jaka zajawka i zagwozdka? ( przy innych okazjach ) ?
    Czarna porzeczka to czarna porzeczka, do pioruna! Może jeszcze wprowadzimy sformułowania typu : " po ljewo, po ljewo"? Może " Ty durak" i jeszcze inne perełki tego typu?

  • dymomierz

    Oceniono 10 razy 10

    D tego jest bardzo tania, 50 gr/kg. Niestety już po sezonie i pozostają nam tylko okropne polskie przetwory jak np.dżemy, gdzie owoców jest tylko 30%

  • wawiak57

    Oceniono 20 razy 8

    Smrodlina, czarna porzeczka czasów Pisu. Ona odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest smrodlina na skale naszych możliwości.

  • felicjan.dulski

    Oceniono 15 razy 7

    "Smorodina", bo śmierdzi (niektórym).
    Dla mnie pachnie.

  • yerry46

    Oceniono 8 razy 6

    A co to takiego.. smrodina ?? Owszem, jest coś takiego jak SMORODINA - spirytusowa nalewka na owocach czarnej porzeczki (dla smakoszy). Na 0.5 kg owoców / 1 L spirytusu lub bimbru o mocy ok. 70%. Dla tych, którym za długo czekać na owoce poleca się smorodinę na młodych listkach i pędach czarnej porzeczki - wtedy trza użyć na zalewę mocnej wódki !

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX