Przyczyna reumatoidalnego zapalenia stawów może leżeć w... twojej lodówce. Dosłownie

Bakterie, które znajdują się w nabiale i wołowinie, mogą przyspieszać rozwój reumatoidalnego zapalenia stawów u osób mających genetyczne predyspozycje do tej choroby. Tak twierdzą naukowcy z Florydy.

Specjaliści z University of Central Florida odkryli zależność między dietą a rozwojem reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). Okazuje się, że u osób z genetycznymi predyspozycjami może przyspieszać go bakteria Mycobacterium avium paratuberculosis (MAP), którą jest skażona nawet połowa produktów spożywczych pozyskiwanych z hodowli krów (nabiał i mięso).

Naukowcy pod kierunkiem dra Saleha Nasera wpadli na ten trop dzięki wcześniejszym badaniom, które ujawniły, że nieprawidłowości w dwóch konkretnych powiązanych genach (o oznaczeniu PTPN2/22) podnoszą ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów, a także cukrzycę typu 1 oraz chorobę Leśniowskiego-Crohna.

Czy gołe kostki zimą szkodzą zdrowiu? [NaZdrowie]

- Jeśli w tych genach zajdzie mutacja, białko PTPN2/22 nie będzie właściwie funkcjonować, czego efektem jest przesadzona reakcja układu odpornościowego, a w konsekwencji rozwój schorzeń autoimmunologicznych - tłumaczy w rozmowie z serwisem IFL Science jeden ze współautorów badania, Robert C. Sharp.

Bakteria niczym zapalnik

Co ma z tym wspólnego Mycobacterium avium paratuberculosis? Jej obecność w organizmie człowieka działa jak zapalnik dla ujawnienia się mutacji i wywołania wspomnianej reakcji. Tak wnioskują badacze, którzy porównali próbki krwi pobrane od ochotników cierpiących na RZS oraz zdrowych osób.

.Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Okazało się, znaleźli w nich DNA bakterii aż u 34,3 proc. chorujących na stawy i tylko u 8,3 proc. pozostałych uczestników badania. Oprócz tego specjaliści ustalili, że u osób, które cierpią na RZS i jednocześnie mają rozwiniętą mutacją genów PTPN2/22, ich układ odpornościowy (limfocyty T) w zetknięciu z MAP wykazuje o wiele wyższą aktywność niż w przypadku badanych pozbawionych tej nieprawidłowości. Co więcej, limfocyty T pozostawały aktywne również, kiedy bakteria została usunięta - w zdrowym organizmie komórki odpornościowe "uspokajają się", kiedy zagrożenie zostanie zneutralizowane.

Cenny trop

- Wierzymy, że osoby, które urodziły się z tą genetyczną mutacją i w późniejszym życiu spożywają skażone MAP krowie mleko czy mięso, są bardziej narażone na zachorowanie na reumatoidalne zapalenie stawów - podkreśla Naser.

Dlaczego odkrycie jego zespołu jest istotne? Bo współczesna medycyna wciąż nie zna przyczyn reumatoidalnego zapalenia stawów. To choroba autoimmunologiczna, która polega na tym, że układ odpornościowy atakuje własne tkanki. Objawia się przede wszystkim zapaleniem stawów, któremu towarzyszy obrzęk i ból. Bywa, że stan zapalny przenosi się również na inne organy wewnętrzne, np. płuca czy nerki.

Szacuje się, że w Polsce na RZS choruje kilkaset tysięcy osób. Nie tylko starszych, młodzież, a nawet dzieci (młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów) również może cierpieć z powodu zapalenia stawów.

Trop, na który wpadli badacze z Florydy, może się więc okazać przełomem przynajmniej dla części chorych na RZS. Dlatego zamierzają kontynuować swoje badania w tym kierunku. -  Przed nami jeszcze długa droga. Musimy potwierdzić, czy obecność MAP u takich osób to efekt choroby czy też to ona odpowiada za jej wystąpienie. Potem będzie można myśleć o metodach leczenia - podsumowuje jedna ze współautorek analizy, reumatolog dr Shazia Bég.

Zobacz też:

Reumatyzm - pozornie znany problem. Atakuje w każdym wieku

Artretyzm - choroba reumatyczna, która wcześniej atakuje mężczyzn

Więcej o:
Komentarze (39)
Przyczyna reumatoidalnego zapalenia stawów może leżeć w... twojej lodówce. Dosłownie
Zaloguj się
  • single_malt

    Oceniono 37 razy 27

    doniesienie o wynikach badn naukowych - a komentarze godne ojczyzny Borata.
    nasz narod ma autimmunologiczne uczulenie na wszelka wiedze ktory nie plynie od Boga

  • SpokoSpoko

    Oceniono 28 razy 12

    Myslalem ze zbyt dlugie grzebanie w lodowce powoduje reumatyzm ze wzgledu na zimno, a to podobno bakterie? Przeciez w lodowce ich nie albo sa nieaktywne bo by sie mieso popsulo.

  • gosia.l

    Oceniono 37 razy 11

    Już wiele lat temu zauważyłam, ze jak jakas gazeta chce wcisnąć ludziom jakąś bździnę to zawsze pisze, że „amerykańscy uczeni stwierdzili”....

  • roman_

    Oceniono 11 razy 5

    Kobiety chorują na RZS trzykrotnie częściej niż mężczyźni.
    Myślę że moze to być powiązane z tym że to one mają czesciej kontakt z surowym mięsem czy mlekiem.

  • danielblachlinski

    Oceniono 14 razy 4

    Moja znajoma wyleczyła się z tego. Zaczęła robić głodówki od 1 dnia w tygodniu, na samej wodzie, po kilku miesiącach 2 dni w tygodniu z przerwami, aż do 3 dni w tygodniu ale tylko kilka razy. Po roku takiego głodowania objawy choroby całkowicie ustąpiły. A było już u niej tak, że nie mogła sobie ukroić chleba rękami. Teraz po chorbie ani śladu. Ale od lekarzy nie dowiecie się o tej metodzie leczenia bo jest ona DARMOWA a więc żaden lekarz wam jej nie przepisze.

  • adolfiutin11

    Oceniono 23 razy 1

    Nasze środowisko jest jałowe - myjemy ręce 20 razy dziennie, kąpiemy się każdego dnia, wszystko co spożywamy jest wymyte, wygotowane. Organizm nie ma z czym walczyć (bakterie, wirusy) i zaczyna zwalczać sam siebie (choroby autoimmunologiczne), ewentualnie dostajemy alergii i zwalczamy pyłki traw czy drzew :( PS Brudasy nie mają alergii

  • kresedebarg

    Oceniono 6 razy 0

    i w odkurzaczu niech sprawdzą

  • jaceq

    Oceniono 19 razy -1

    Co mnie obchodzą bakterie z Florydy?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX