Komentarze (56)
Naukowcy odkryli, że zawarty m.in. w szparagach i drobiu związek przyspiesza rozwój raka. Jest tylko jedno "ale"
Zaloguj się
Pokaż wcześniejsze komentarze
  • Andrzej Chromy

    Oceniono 2 razy 2

    Ciekawe, co jedza naukowcy, bo tak naprawde kazde zaecie prowadzi do raka !! Jak zyc ??

  • Piotr C

    Oceniono 1 raz 1

    Jak to ktoś sławny kiedyś powiedział (nie pamiętam kto), medycyna poczyniła już ogromny postęp - wiadomo, że praktycznie nie ma ludzi zdrowych. Podobnie możemy stwierdzić, że nauka o odżywianiu poczyniła już ogromny postęp - wiemy, że praktycznie każde jedzenie jest szkodliwe.

  • je2bny

    Oceniono 1 raz 1

    Już kiedyś straszono ludzie chorobami po spożyciu masła - za to zalecano "bardzo zdrową margarynę", która okazała się rakotwórcza - utwardzony tłuszcz roślinny.

  • phugoid

    Oceniono 1 raz 1

    z tekstu nie wynika (a do pubmedu nie chce mi sie zagladac) czy asp dziala tylko na rozprzestrzenianie sie nowotworu czy na jego geneze bo to sa zupelnie dwie rozne sprawy

  • popijajac_piwo

    Oceniono 3 razy 1

    "W testach przeprowadzonych na myszach chorujących na agresywną formę raka piersi okazało się, że dieta bogata w asparaginę przyspieszyła rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w ich ciałach. U tych, którym podawano jedzenie z niewielką ilością tego związku, sytuacja była odwrotna - rozwój raka był utrudniony."

    Nauka odkryła umiarkowanie w jedzeniu i piciu...

  • najgorszy-sort

    Oceniono 1 raz 1

    Do Redaktora: nie "testy", tylko "badania".

  • kotek

    0

    Bez przerwy czytam że coś jest bardzo zdrowe - co wcześniej bylo niezdrowe i odwrotnie Cholery można dostać A prawda jest jedna -jeść trzeba wszystko tylko a umiarem Zdrowej żywności nie ma Nawet jakbyśmy sami chcieli chodować Niezdrowa woda do podlewania,kwaśne deszcze,zatrucie środowiska i gleby Mamy często jeść warzywa i owoce Ale skąd brać te naturalne żeby się dalej nie dotruwać?Cukier i sól dawno zakazane To co pozostało ?Nawet nie chleb i woda bo jedno z polepszaczami a drugie zatrute

  • azalka12

    0

    Stwierdzenia badaczy wskazujace, ze rozne rodzaje raka wykorzystuja rozne zwiazki do przyspeiszenia swojego rozwoju pokazuje wprost, ze nie ma mozliwosci stworzenia skutecznego walczacego z ta choroba.

  • mat.31

    0

    Z artykułu nie wynika, ze asparagina wywołuje raka, tylko że u osób, które już tego raka mają, przyspiesza jego rozwój. To ogromna różnica.

  • wildturkey

    0

    Powszechnie uważa się ze mięso drobiowe jest najzdrowsze dla ludzi. Fasola jest powszechnie zalecana przez dietetyków. Jajka ponownie są dobre i smaczne trudno wyobrazić sobie iż natura właśnie w tym miejscu zafundowała dla potomstwa trucizny. W tym miejscu nasuwa mi się pomysł by stopniowanie przymiotnika "głupi" w języku polskim zmienić następująco:
    Glupi, głupszy, dietetyk.
    PS Znam panią której szparagi kojarzą się z penisem ale czy jest aż tak szkodliwe? No chyba że w klasztorze.

  • kocurimysza

    Oceniono 8 razy 0

    A W ZUSie To Czlowiek IM Starszy TYM DLUZEJ BEDZIE ZYL .Przyklad - W 2010r ZUS obliczyl ze bede zyl 209 miesiecy a idac na emeryture w 2017 bede zyl 2020 miesiecy czyli prawie o 1 rokDLUZEJ po7 latach . HAHAHAHAHA !!! CODO TWORCY Z ZUSU .!!!

  • kocurimysza

    Oceniono 2 razy 0

    ZYCIE W TYM KRAJU JEST NIEBEZPIECZNE DLA ZDROWIA I ZYCIA !.

  • starszy-65

    Oceniono 5 razy -1

    Czyżby ludzie ponownie uwierzyli, że pochodzą od zwierząt?, a nie są produktem Boga?, jaki dziwny jest ten świat wiary? !!!

  • pivit

    Oceniono 4 razy -2

    Dlatego gdy musicie uzupełniać potas i magnez to nie przyjmujcie asparginu. Zawiera sole kwasu asparaginowego czyli właśnie asparaginy. Od dawna wśród biochemików i lekarzy krążą pogłoski o jego szkodliwości. Mam w rodzinie to wiem.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX