Naukowcy odkryli, że zawarty m.in. w szparagach i drobiu związek przyspiesza rozwój raka. Jest tylko jedno "ale"

12.02.2018 14:47
Szparagi

Szparagi (BARTOSZ BOBKOWSKI)

Publikacja brytyjsko-amerykańskiego zespołu naukowców, dotycząca wpływu asparaginy na rozwój raka piersi, wywołała poruszenie na świecie. Ludzie zaczęli się bać, że jedzenie zawierających ją szparagów skończy się nowotworem.

W ciągu ostatnich kilku dni liczba wyszukiwań w internetowych przeglądarkach frazy "szparagi powodują raka" wzrosła wielokrotnie. Wszystko za sprawą publikacji w czasopiśmie "Nature", która jest wspólnym dziełem kilkunastu naukowców.

Specjaliści z kilku uniwersytetów (m.in. w Cambridge, Kalifornijskiego i w Toronto) opisali w niej wyniki badań dotyczących wpływu asparaginy na rozwój i rozprzestrzenianie się komórek rakowych. Asparagina to jeden z aminokwasów, które powszechnie występują w białkach. Zawierają ją przede wszystkim szparagi, ale również drób, ryby, jajka, orzechy, rośliny strączkowe czy owoce morza.

Czy amigdalina leczy raka? [NaZdrowie]

W testach przeprowadzonych na myszach chorujących na agresywną formę raka piersi okazało się, że dieta bogata w asparaginę przyspieszyła rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w ich ciałach. U tych, którym podawano jedzenie z niewielką ilością tego związku, sytuacja była odwrotna - rozwój raka był utrudniony.

"Ogromna różnica"

Jeden z badaczy współodpowiedzialnych za odkrycie, profesor Gregory Hannon, przyznał w rozmowie z serwisem BBC, że "różnica była ogromna". W zeszłym roku podobnego odkrycia dokonali badacze z uniwersytetu w Glasgow - eliminacja dwóch aminokwasów (seryny i glicyny) z jadłospisu spowolniła rozwój chłoniaków oraz raka jelita cienkiego.

- Jest coraz więcej dowodów na to, że konkretne rodzaje raka są zależne od konkretnych składników naszej diety. Dzięki jej modyfikacji albo lekom, które zablokują komórkom rakowym dostęp do substancji odżywczych, leczenie [nowotworów - przyp.red.] będzie bardziej efektywne - zauważa Hannon.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Czy to oznacza, że osoby, które są chore na raka piersi albo obawiają się go, nie powinny jeść produktów z asparaginą? Niekoniecznie. Przede wszystkim dlatego, że "szparagi nie powodują raka". Występujący w nich (i w wielu innych produktach spożywczych) aminokwas "jedynie" wpływa na rozwój konkretnego typu i to u gryzoni.

Ta informacja jest kluczowa, bo testy na zwierzętach wcale nie dają gwarancji, ze u ludzi będzie to wyglądać tak samo. Mimo to badacze odpowiedzialni za to odkrycie zamierzają kontynuować swoją pracę. Jeśli się okaże, że podobna prawidłowość zachodzi także w ludzkim organizmie, zamierzają wykorzystać tę wiedzę do opracowania leków wspomagających leczenie raka.

Zobacz też:

Uważałeś na lekcjach biologii? To te pytania o gruczoły i hormony nie powinny sprawić ci trudności
1/11Progesteron to hormon wydzielany przez:
Zobacz także
Komentarze (56)
Naukowcy odkryli, że zawarty m.in. w szparagach i drobiu związek przyspiesza rozwój raka. Jest tylko jedno "ale"
Zaloguj się
  • je2bny

    Oceniono 64 razy 62

    Nic nie jeść - nie umrzesz na raka, a jedynie z głodu.

  • spinaker99

    Oceniono 65 razy 55

    Powoli nauka dochodzi do tego że właściwie wszystko jest szkodliwe.Na każdym kroku czychają na człowieka niebezpieczeństwa spotęgowane poprzez rozwój techniki i przemysłu.Jedzenie do dupy,powietrze do dupy,środowisko do dupy a średnia długości życia rośnie.Jak myśmy w tym szkodliwym klimacie ewulowali?Technicznie niemożliwe.

  • apfelstrudel

    Oceniono 31 razy 31

    Poziom skretynienia niestety rośnie. Ciekawe jak mielibyśmy usunąć z diety asparaginę, glicyne i serynę. Ja podpowiem, usuńmy glukozę, kwasy tłuszczowe i inne aminokwasy np. glutaminę. Można też nie jeść kwasu foliowego. Wtedy na pewno raka nie będzie, bo już nic nie będzie.

  • this.man

    Oceniono 22 razy 20

    Andrzej Rosiewicz nie będący naukowcem już dawno temu śpiewał: A żeby zdrowym być, nie wolno tyć, nie wolno jeść, nie wolno pić, nie wolno żyć... ;)

  • the_incognito

    Oceniono 22 razy 18

    Czyli naukowcom udało się opracować recepturę przyspieszenia jednego typu raka u gryzoni. Póki co bardzo użyteczne.

  • kristina2121

    Oceniono 22 razy 14

    Sa ludzie ktorzy wierza w te rozne hipotezy tzw, naukowcow - przyklad mojej corki ktora wierzy w zdrowa zywnosc i karmi nia swoja rodzine tj meza i 2 dzieci tyle tylko ze po tej zdrowej zywnosci cala czworka ma bardzo czeste biegunki , ale ja to nie przeraza jak tak dalej pojdzie to beda dalej srac niz widziec .Oto zdrowa zywnosc wedlug naukowcow zwykle amerykanskich.

  • paseo

    Oceniono 15 razy 13

    To nie ejst jedyne "ale" najwazniejsza jest tu ilość tego składnika,a nikt normalny nie objada się neiustanie szparagami. Poza tym ,działanie ejst zależne od profilu genetycznego; tak samo jak wszystko.jedni mogą pic ,palic i zrec i zyja 100 i więcej,inni się kontrolują a i tak schodzą często w młodym wieku.

  • aria-pura

    Oceniono 12 razy 12

    Nie żryjcie nic, będzieta żyć do samej śmierci.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Więcej o chorobach: