Naukowcy odkryli, że zawarty m.in. w szparagach i drobiu związek przyspiesza rozwój raka. Jest tylko jedno "ale"

Publikacja brytyjsko-amerykańskiego zespołu naukowców, dotycząca wpływu asparaginy na rozwój raka piersi, wywołała poruszenie na świecie. Ludzie zaczęli się bać, że jedzenie zawierających ją szparagów skończy się nowotworem.

W ciągu ostatnich kilku dni liczba wyszukiwań w internetowych przeglądarkach frazy "szparagi powodują raka" wzrosła wielokrotnie. Wszystko za sprawą publikacji w czasopiśmie "Nature", która jest wspólnym dziełem kilkunastu naukowców.

Specjaliści z kilku uniwersytetów (m.in. w Cambridge, Kalifornijskiego i w Toronto) opisali w niej wyniki badań dotyczących wpływu asparaginy na rozwój i rozprzestrzenianie się komórek rakowych. Asparagina to jeden z aminokwasów, które powszechnie występują w białkach. Zawierają ją przede wszystkim szparagi, ale również drób, ryby, jajka, orzechy, rośliny strączkowe czy owoce morza.

Czy amigdalina leczy raka? [NaZdrowie]

W testach przeprowadzonych na myszach chorujących na agresywną formę raka piersi okazało się, że dieta bogata w asparaginę przyspieszyła rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w ich ciałach. U tych, którym podawano jedzenie z niewielką ilością tego związku, sytuacja była odwrotna - rozwój raka był utrudniony.

Ogromna różnica

Jeden z badaczy współodpowiedzialnych za odkrycie, profesor Gregory Hannon, przyznał w rozmowie z serwisem BBC, że "różnica była ogromna". W zeszłym roku podobnego odkrycia dokonali badacze z uniwersytetu w Glasgow - eliminacja dwóch aminokwasów (seryny i glicyny) z jadłospisu spowolniła rozwój chłoniaków oraz raka jelita cienkiego.

- Jest coraz więcej dowodów na to, że konkretne rodzaje raka są zależne od konkretnych składników naszej diety. Dzięki jej modyfikacji albo lekom, które zablokują komórkom rakowym dostęp do substancji odżywczych, leczenie [nowotworów - przyp.red.] będzie bardziej efektywne - zauważa Hannon.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Czy to oznacza, że osoby, które są chore na raka piersi albo obawiają się go, nie powinny jeść produktów z asparaginą? Niekoniecznie. Przede wszystkim dlatego, że "szparagi nie powodują raka". Występujący w nich (i w wielu innych produktach spożywczych) aminokwas "jedynie" wpływa na rozwój konkretnego typu i to u gryzoni.

Ta informacja jest kluczowa, bo testy na zwierzętach wcale nie dają gwarancji, ze u ludzi będzie to wyglądać tak samo. Mimo to badacze odpowiedzialni za to odkrycie zamierzają kontynuować swoją pracę. Jeśli się okaże, że podobna prawidłowość zachodzi także w ludzkim organizmie, zamierzają wykorzystać tę wiedzę do opracowania leków wspomagających leczenie raka.

Zobacz też:

Więcej o:
Komentarze (56)
Naukowcy odkryli, że zawarty m.in. w szparagach i drobiu związek przyspiesza rozwój raka. Jest tylko jedno "ale"
Zaloguj się
  • kotek

    0

    Bez przerwy czytam że coś jest bardzo zdrowe - co wcześniej bylo niezdrowe i odwrotnie Cholery można dostać A prawda jest jedna -jeść trzeba wszystko tylko a umiarem Zdrowej żywności nie ma Nawet jakbyśmy sami chcieli chodować Niezdrowa woda do podlewania,kwaśne deszcze,zatrucie środowiska i gleby Mamy często jeść warzywa i owoce Ale skąd brać te naturalne żeby się dalej nie dotruwać?Cukier i sól dawno zakazane To co pozostało ?Nawet nie chleb i woda bo jedno z polepszaczami a drugie zatrute

  • azalka12

    0

    Stwierdzenia badaczy wskazujace, ze rozne rodzaje raka wykorzystuja rozne zwiazki do przyspeiszenia swojego rozwoju pokazuje wprost, ze nie ma mozliwosci stworzenia skutecznego walczacego z ta choroba.

  • Piotr C

    Oceniono 1 raz 1

    Jak to ktoś sławny kiedyś powiedział (nie pamiętam kto), medycyna poczyniła już ogromny postęp - wiadomo, że praktycznie nie ma ludzi zdrowych. Podobnie możemy stwierdzić, że nauka o odżywianiu poczyniła już ogromny postęp - wiemy, że praktycznie każde jedzenie jest szkodliwe.

  • mat.31

    0

    Z artykułu nie wynika, ze asparagina wywołuje raka, tylko że u osób, które już tego raka mają, przyspiesza jego rozwój. To ogromna różnica.

  • wildturkey

    0

    Powszechnie uważa się ze mięso drobiowe jest najzdrowsze dla ludzi. Fasola jest powszechnie zalecana przez dietetyków. Jajka ponownie są dobre i smaczne trudno wyobrazić sobie iż natura właśnie w tym miejscu zafundowała dla potomstwa trucizny. W tym miejscu nasuwa mi się pomysł by stopniowanie przymiotnika "głupi" w języku polskim zmienić następująco:
    Glupi, głupszy, dietetyk.
    PS Znam panią której szparagi kojarzą się z penisem ale czy jest aż tak szkodliwe? No chyba że w klasztorze.

  • je2bny

    Oceniono 1 raz 1

    Już kiedyś straszono ludzie chorobami po spożyciu masła - za to zalecano "bardzo zdrową margarynę", która okazała się rakotwórcza - utwardzony tłuszcz roślinny.

  • phugoid

    Oceniono 1 raz 1

    z tekstu nie wynika (a do pubmedu nie chce mi sie zagladac) czy asp dziala tylko na rozprzestrzenianie sie nowotworu czy na jego geneze bo to sa zupelnie dwie rozne sprawy

  • marek.usc

    Oceniono 8 razy 8

    "Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, wszystko zależy od dawki" pierwsza zasada toksykologii

  • Andrzej Chromy

    Oceniono 2 razy 2

    Ciekawe, co jedza naukowcy, bo tak naprawde kazde zaecie prowadzi do raka !! Jak zyc ??

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX