Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Uczulenie na gluten - jakie daje objawy
Uczulenie na gluten - objawy zależą od wieku
U dorosłych i dzieci uczulenie na gluten objawia się w inny sposób. Uczulenie na gluten u niemowlaka i dzieci zazwyczaj objawia się takimi problemami, jak:
- atopowe zapalenie skóry (najczęstszy objaw)
- problemy ze strony układu pokarmowego (biegunka, wymioty)
- problemy ze strony układu oddechowego
Wiele dzieci wyrasta z tej nietolerancji.
Uczulenie na gluten u dorosłych może powodować takie objawy, jak:
- pokrzywki
- biegunka
- obrzęk naczynioruchowy
- wstrząs anafilaktyczny
Dorośli cierpią na alergię na gluten przez całe życie, ale objawy są widoczne najczęściej po spożyciu dużych ilości alergenu.
Kiedy występują objawy alergii na gluten?
Uczulenie na gluten objawiać się może od kilku minut do kilku godzin po zjedzeniu pokarmu zawierającego alergen. Czasami więc trudno połączyć objawy takie jak wymioty, biegunka czy zmiany skórne wyglądające na atopowe zapalenie skóry ze spożyciem pokarmu, który zawiera gluten. Rozpoznanie utrudnia także fakt, że większość pokarmów może być zanieczyszczona glutenem, a nawet jego niewielka ilość może dawać objawy uczulenia.
Uczulenie na gluten - co jeść, aby uniknąć problemów?
Uczulenie na gluten u każdej grupy wiekowej może powodować nieprzyjemne objawy. Aby unikać problemów, najlepiej sięgać po jedzenie oznaczone jako bezglutenowe.
Gluten naturalnie występuje w niektórych zbożach, pozbawione glutenu powinny więc być teoretycznie dania mięsne, nabiał, czy też ryż i owies. Jednakże często w procesie produkcyjnym dodaje się do nich gluten lub stosuje półprodukty wytworzone ze zbóż zawierających gluten. Do tego większość zakładów nie posiada osobnej linii dla produktów z glutenem i tych bez glutenu, dlatego też ryż, wędliny czy jogurt mogą go zawierać.
Utrzymanie ścisłej diety bezglutenowej pozwala pozbyć się objawów alergii, ale nie wyeliminuje uczulenia na ten składnik z naszego życia. Dlatego też należy uważnie czytać etykiety kupowanych produktów, aby upewnić się co do ich bezpieczeństwa.
Może cię również zainteresować:
-
To czy zachorujemy na alzheimera nie zależy wyłącznie od genów. Dowodem historyczne badania trojaczków
-
Zimne poty: jakie choroby objawiają się zimnymi potami
-
Jeśli masz 34 lata - przechodzisz pierwszy skok w procesie starzenia - naukowcy mają dowody
-
Owoc kaki: jak go jeść? Właściwości zdrowotne
-
Podajemy trzy słowa, a ty odgadujesz, o jakie polskie miasto pytamy. Proste?
- Bądźmy dla siebie dobrzy w te święta. O czym rozmawiać, żeby się udało? Pytamy eksperta
- Żółta skóra. O czym świadczy zażółcenie skóry?
- Raport Lancet Countdown: Zmiany klimatyczne wpływają na zdrowie naszych dzieci i naznaczają je na całe życie
- Złamanie żebra - przyczyny, objawy, leczenie, zagrożenia
- Co to jest moraxella catarrhalis i jakie choroby wywołuje?
monia_guzik
Oceniono 3 razy -3
Miałam biegunki i wymioty.. Poszła na badania i się okazło, że gluten jest nie dla mnie. Trochę trudno było na początku sie przyzwyczaić do tego… Ale teraz już okej, w sklepie ostatnio znalazłam słodką chwilę od droetkera bez glutenu. Lubię kiśle czy budynie więc ciesze się, że mam możliwość ich jedzenia