Uczulenie na gluten - jakie daje objawy

Uczulenie na gluten jest nietolerancją pokarmową, która może dotykać wielu osób i nie jest ściśle związana z celiakią. Nie każdy jednak wie, jakie są objawy uczulenia na gluten i jak je rozpoznać.

Uczulenie na gluten - objawy zależą od wieku

U dorosłych i dzieci uczulenie na gluten objawia się w inny sposób. Uczulenie na gluten u niemowlaka i dzieci zazwyczaj objawia się takimi problemami, jak:

  • atopowe zapalenie skóry (najczęstszy objaw)
  • problemy ze strony układu pokarmowego (biegunka, wymioty)
  • problemy ze strony układu oddechowego

Wiele dzieci wyrasta z tej nietolerancji.

Uczulenie na gluten u dorosłych może powodować takie objawy, jak:

Dorośli cierpią na alergię na gluten przez całe życie, ale objawy są widoczne najczęściej po spożyciu dużych ilości alergenu. 

Kiedy występują objawy alergii na gluten?

Uczulenie na gluten objawiać się może od kilku minut do kilku godzin po zjedzeniu pokarmu zawierającego alergen. Czasami więc trudno połączyć objawy takie jak wymioty, biegunka czy zmiany skórne wyglądające na atopowe zapalenie skóry ze spożyciem pokarmu, który zawiera gluten. Rozpoznanie utrudnia także fakt, że większość pokarmów może być zanieczyszczona glutenem, a nawet jego niewielka ilość może dawać objawy uczulenia.

Moda na dietę bezglutenową to ściema. Poznaj 6 popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów

Uczulenie na gluten - co jeść, aby uniknąć problemów?

Uczulenie na gluten u każdej grupy wiekowej może powodować nieprzyjemne objawy. Aby unikać problemów, najlepiej sięgać po jedzenie oznaczone jako bezglutenowe.

Gluten naturalnie występuje w niektórych zbożach, pozbawione glutenu powinny więc być teoretycznie dania mięsne, nabiał, czy też ryż i owies. Jednakże często w procesie produkcyjnym dodaje się do nich gluten lub stosuje półprodukty wytworzone ze zbóż zawierających gluten. Do tego większość zakładów nie posiada osobnej linii dla produktów z glutenem i tych bez glutenu, dlatego też ryż, wędliny czy jogurt mogą go zawierać. 

Utrzymanie ścisłej diety bezglutenowej pozwala pozbyć się objawów alergii, ale nie wyeliminuje uczulenia na ten składnik z naszego życia. Dlatego też należy uważnie czytać etykiety kupowanych produktów, aby upewnić się co do ich bezpieczeństwa.

Może cię również zainteresować:

Więcej o:
Komentarze (1)
Uczulenie na gluten - jakie daje objawy
Zaloguj się
  • monia_guzik

    Oceniono 3 razy -3

    Miałam biegunki i wymioty.. Poszła na badania i się okazło, że gluten jest nie dla mnie. Trochę trudno było na początku sie przyzwyczaić do tego… Ale teraz już okej, w sklepie ostatnio znalazłam słodką chwilę od droetkera bez glutenu. Lubię kiśle czy budynie więc ciesze się, że mam możliwość ich jedzenia

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX