Grypa żołądkowa - poznaj jej tajemnice

Grypa żołądkowa atakuje znienacka i potrafi wyniszczać nasz organizm przez długie godziny

Grypa żołądkowa atakuje znienacka i potrafi wyniszczać nasz organizm przez długie godziny (Fot. Shutterstock)

Grypa żołądkowa atakuje znienacka i potrafi wyniszczać nasz organizm przez długie godziny. Jest wyjątkowo zaraźliwa, a z jej konsekwencjami takimi, jak choćby osłabienie, zmagamy się na długo po jej wyleczeniu. Jest jednym z tych schorzeń, których obawiają się zarówno osoby często chorujące, jak i te, które uważamy za okazy zdrowia. Co więc warto o niej wiedzieć?

Jakie są objawy grypy żołądkowej?

Diagnostyka choroby nie jest skomplikowana, gdy bowiem w grę wchodzi grypa żołądkowa objawy można uznać za jednoznaczne. Najczęściej pojawiającym się jest biegunka, często bardzo intensywna i wyniszczająca. Chorzy skarżą się też na nudności i wymioty, niejednokrotnie przy tym jeden i drugi objaw występują w zbliżonym czasie. Inne objawy grypy żołądkowej są zbliżone do tych, z jakimi mamy do czynienia w przypadku grypy w jej klasycznym wydaniu. Chorym doskwiera osłabienie i pogorszenie samopoczucia, stanom tym często towarzyszy przy tym brak apetytu.

Typowy dla choroby jest również jej gwałtowny przebieg. Już pierwszym objawom może towarzyszyć bardzo silna gorączka, a choć biegunka i wymioty zwykle nie trwają dłużej niż dwa lub trzy dni, bywa i tak, że chorzy zmagają się z objawami utrzymującymi się nawet przez tydzień.

Ból brzucha: czasem błaha dolegliwość, czasem objaw choroby. Pokaż, gdzie boli, podpowiemy dlaczego

Jak uchronić się przed grypą żołądkową?

Gwałtowny przebieg i poważne konsekwencje, jakie pociąga za sobą grypa żołądkowa sprawiają, że w naszym własnym interesie leży robienie wszystkiego, co w naszej mocy, abyśmy nie zarazili się nią. Jest to o tyle trudne, że chory skutecznie zaraża nawet przed wystąpieniem pierwszych objawów choroby, a potem także kilka dni po ich ustąpieniu. Co więcej, rotawirusy zaliczają się do szczególnie zaraźliwych, co dodatkowo utrudnia utrzymanie dobrego zdrowia.

Działania profilaktyczne należy więc prowadzić przez cały czas stawiając zarówno na utrzymywanie naszego organizmu w dobrej kondycji, jak i na odpowiednią dietę. Gdy grypa żołądkowa atakuje w naszym najbliższym otoczeniu, najskuteczniejszym sposobem na uniknięcie zarażenia jest dbanie o higienę, w tym zarówno częste mycie rąk, jak i spuszczanie wody w toalecie jedynie przy zamkniętej klapie. W trakcie choroby dobrze jest też starannie czyścić te sprzęty i urządzenia, z którymi stykał się chory, a już po jej zakończeniu – dokładnie wysprzątać mieszkanie mając na uwadze to, że nawet na tym etapie grypa może nas zaatakować. Jeśli tylko jest to możliwe, należy też unikać chorych.

Grypa żołądkowa – jak leczyć?

Leczenie grypy żołądkowej można podzielić na kilka etapów, z których pierwszy wiąże się z koniecznością podawania choremu jak największej ilości płynów. Odwodnienie jest poważnym zagrożeniem dla chorych bez względu na to, czy zmagają się z biegunkami, czy też z wymiotami. Ponieważ mamy do czynienia z bardzo gwałtownymi objawami, może pojawić się szybciej niż przy innych chorobach, naszym celem jest więc zrobienie wszystkiego, aby do niego nie dopuścić. To, co pijemy jest wcale nie mniej ważne. Najbardziej wskazana jest ciepła woda, niesłodzona herbata oraz herbatki ziołowe (rumianek, szałwia, liść babki lancetowatej). Chory powinien pić przy tym po każdym ataku nawet, jeśli wydaje się mu, że tylko przyspieszy to kolejną biegunkę lub wypróżnienie.

Kolejnym krokiem w leczeniu grypy żołądkowej jest przeciwdziałanie utracie minerałów przez chorego. Dziś jest to znacznie łatwiejsze niż miało to miejsce jeszcze przed kilkoma laty, w sprzedaży dostępne są bowiem specjalne mieszanki elektrolitów, które możemy podawać w takich okolicznościach. Jeśli nie wiemy, która z nich będzie najskuteczniejsza, nie wahajmy się skonsultować naszego wyboru z farmaceutą, a z pewnością zasugeruje nam on rzeczywiście skuteczne rozwiązanie.

Nie można też zapominać o podawaniu choremu probiotyków, dla których charakterystyczne jest to, że wspierają proces odbudowy flory jelitowej. Probiotyki łagodzą konsekwencje aktywności wirusów, a ich działanie przyczynia się do szybszej regeneracji organizmu. Dzięki temu wzmocnieniu ulega również układ odpornościowy, a to sprawia, że osoba osłabiona atakiem grypy żołądkowej nie musi obawiać się kolejnej infekcji.

Grypy żołądkowej nie można lekceważyć, gdy więc tylko stan pacjenta na to pozwala, konieczne jest skontaktowanie się z lekarzem. Ten może przepisać dodatkowe leki przyspieszające tempo dochodzenia do zdrowia. Z lekarzem należy skontaktować się również wówczas, gdy pomimo stosowania się do jego zaleceń objawy grypy żołądkowej nie ustępują, a także wówczas, gdy słabną, ale w znacznie wolniejszym tempie niż można byłoby tego oczekiwać.

Grypa żołądkowa – jakie leki?

W leczeniu grypy żołądkowej ważną rolę odgrywają leki przeciwbiegunkowe. Łagodzą one najbardziej nieprzyjemny z objawów choroby, choć należy liczyć się z tym, że nawet one nie są w stanie wyeliminować biegunki całkowicie. Jeśli objawom towarzyszy wysoka temperatura ciała (co jest typowe zwłaszcza dla dzieci), wskazane jest podawanie pacjentom leków o działaniu przeciwgorączkowym.

Grypa żołądkowa – co jeść?

Dieta ma ogromne znaczenie nie tylko w trakcie grypy żołądkowej, ale i po jej zakończeniu. W pierwszych dniach grypy żołądkowej można nie jeść wcale, nie można jednak zapominać o piciu ciepłej wody, herbatek ziołowych oraz niesłodzonej herbaty. Przy uczuciu głodu najlepszym rozwiązaniem jest na tym etapie bulion z gotowanych warzyw. Gdy objawy łagodnieją, możemy wprowadzić do diety kleiki, nadal powinniśmy jednak pamiętać o ich lekkostrawności, w żadnym wypadku nie należy więc gotować ich z dodatkiem tłuszczu.

O odpowiednim odżywianiu należy pamiętać także wówczas, gdy objawy grypy zniknęły. Po ich ustąpieniu można włączać do diety kolejne produkty, nadal jednak należy robić to stopniowo zaczynając od tych, które nie stanowią poważniejszego obciążenia dla żołądka. Szczególnie niebezpieczne może okazać się w tym kontekście smażone i wędzone mięso, wiadomo bowiem, że jest ono w stanie drażnić błonę śluzową żołądka. Z jego podawaniem należy wstrzymać się jeszcze co najmniej kilka tygodni zwłaszcza, jeśli grypa miała ciężki przebieg.

Grypa żołądkowa – ile trwa?

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie o to, jak długo trwa grypa żołądkowa, wiele zależy bowiem od ogólnego stanu zdrowia pacjenta i charakteru samej choroby. Przyjmuje się, że jej najcięższa postać trwa od jednego do trzech dni, choć objawy choroby dają o sobie znać nawet przez tydzień. Należy mieć też na uwadze to, że grypa jelitowa jest chorobą wysoce zaraźliwą, do zarażenia się nią może więc dojść nawet w czasie, w którym pacjent nie odczuwa charakterystycznych dla niej objawów.

Może cię również zainteresować:

Zioła: domowy sposób na dolegliwości jelitowe

Zatrucia pokarmowe latem. Tego lepiej nie jeść, jeśli nie chcesz spędzić urlopu w toalecie

BÓL BRZUCHA - poznaj przyczyny dolegliwości. Pokaż, gdzie boli, powiemy dlaczego [RYSUNKI]

Ten szybki test sprawdzi, co wiesz o ciele człowieka. Uważaj, aby nie wpaść w pułapkę
1/14Mięśnie poprzecznie prążkowane działają niezależnie od naszej woli.
Skomentuj:
Grypa żołądkowa - poznaj jej tajemnice
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Zobacz także
Więcej o chorobach: