Pelagra (rumień lombardzki) - objawy, leczenie

Nazwa choroby w dosłownym tłumaczeniu oznacza szorstką skórę. Mimo że rozwój schorzenia spowodowany jest niedoborem witaminy B3 lub PP - to znaczne braki mogą być widoczne w wartościach innych witamin. Pelagra pojawia się przede wszystkim w tych częściach świata, w których dostarczenie organizmowi wystarczającej porcji pożywienia jest bardzo trudne.

Wśród witamin, które mogą przyczynić się do wystąpienia pelagry należą m.in. witamina A, C oraz te z grupy B. Spowodowane przez chorobę zmiany widoczne są głównie na skórze, zwłaszcza tej na nieosłoniętych partiach ciała. Rumień lombardzki choć najczęściej połączony jest głodem może wystąpić u osób z chorobą alkoholową.

Pelagra - objawy

Typowe dla choroby zapalenie widoczne jest na dłoniach i twarzy chorego. Pacjenci znacznie częściej borykają się z innymi schorzeniami skóry jak trądzik, egzema czy oworzenia. Ich skóra bardziej podatna na przebarwienia i mniej odporna na działanie promieni słonecznych. Widocznym na skórze zmianom towarzyszą także wymioty, nudności oraz biegunki. Niekiedy stan zapalny pojawia się w obrębie jamy ustnej chorego. Osoby dotknięte pelagrą niejednokrotnie mają problemy z oddychaniem, duże kłopoty sprawia im także poruszanie. Znaczny niedobór witaminy B1 prowadzi do otępienia. Część pacjentów skarży się na ból głowy, bezsenność, osłabienie oraz mrowienie i silne skurcze kończyn.

W skrajnych przypadkach niedostarczenie organizmowi odpowiedniej porcji witamin wywołuje u chorych zaburzenia świadomości i napady agresji.

Diagnoza i leczenie pelagry

Obok wywiadu z pacjentem i analizy dość charakterystycznych objawów ostateczną odpowiedź dają podstawowe badania laboratoryjne.

Najskuteczniejszą formą leczenia pelagry jest wprowadzenie diety bogatej w witaminę B1. W przypadkach gdy braki są bardzo duże, dodatkowo wprowadza się odpowiednio dobraną suplementację. Menu chorego powinno zawierać m.in. duże ilości chudego mięsa i ryby oraz rośliny strączkowe, produkty z pełnego ziarna, orzechy ziemne i masło orzechowe, migdały, banany, brzoskwinie i suszone daktyle.

Więcej o: