W polskich jajkach wykryto silnie toksyczny fipronil. Co to jest i dlaczego szkodzi ludziom? [WYJAŚNIAMY]

07.09.2017 13:04
Fipronil to silnie toksyczny środek, którego obecność wykryto w polskich jajach

Fipronil to silnie toksyczny środek, którego obecność wykryto w polskich jajach (fot. Pixabay.com/CC0)

Badania próbek jaj pochodzących z trzech ferm z Mazowsza i Wielkopolski wykazały przekroczenie norm zawartości fipronilu. To środek na pasożyty, którego nadmierne spożycie grozi poważnymi chorobami.

Fipronil jest silną toksyną, której obecność wykryto w produkowanych w Polsce jajkach. Doniesienia na ten temat potwierdza Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk, powołując się na Główny Inspektorat Sanitarny (GIS).

Na wszystkich trzech fermach w Wielkopolsce i na Mazowszu trwa obecnie kontrola, a dystrybucja jaj i innych produktów została wstrzymana. Jeśli podejrzenia o niezgodnym z prawem stosowaniu fiprenolu się potwierdzą, do akcji wkroczą organy ścigania.

GIS zaznacza, że wykorzystywanie fipronilu w produkcji drobiu jest niezgodne z polskim prawem. Mimo to ten silnie toksyczny środek bywa stosowany nielegalnie - np. do opryskiwania kur, bo zabija owady i pasożyty takie jak mrówki, muchy, wszy, wszoły, kleszcze, karaluchy czy roztocza.

To biocyd, czyli właśnie środek do zwalczania insektów. Występuje pod postacią aerozolu, cieczy lub granulatu i można go spotkać nie tylko w środkach ochrony roślin, lecz także np. w przeciwpchelnych obrożach dla psów. 

Fipronil: co to jest? Nie jeść, nie dotykać, nie wdychać

Fipronil skutecznie zabija pasożyty, ale jest szkodliwy dla ludzkiego zdrowia. To, jak bardzo, zależy od przyjętej dawki toksyny i tego, jak długo było się narażonym na jej działanie.

Sanepid informuje, że fipronil jest na tyle niebezpieczny, że szkodzi nie tylko spożywanie produktów z jego zawartością, ale też kontakt ze skórą, a nawet przebywanie w jego oparach.

Zatrucie fipronilem skutkuje bólami i zawrotami głowy, nudnościami i wymiotami. Może też skończyć się napadami padaczkowymi albo problemami z nerkami, wątrobą i tarczycą. By do tego doszło, trzeba jednak zjeść dość dużo skażonego produktu - w przypadku jajek dla dorosłej osoby to około siedem sztuk w ciągu dnia.

Mimo stosunkowo niskiego ryzyka zachorowania, warto zachować ostrożność i śledzić doniesienia mediów o produktach spożywczych zanieczyszczonych fipronilem, w których podawane są konkretne numery partii i kraj pochodzenia tych skażonych, bo nie ma domowych sposobów na jego samodzielne wykrycie w jedzeniu.

Zobacz też:

Zatrucia pokarmowe latem: tego lepiej nie jeść, jeśli nie chcesz spędzić urlopu w toalecie

Przed wami najtrudniejszy quiz o... jajkach. Dacie radę?
1/13Jajko poszetowe, to po prostu:
Zobacz także
Komentarze (78)
W polskich jajkach wykryto silnie toksyczny fipronil. Co to jest i dlaczego szkodzi ludziom? [WYJAŚNIAMY]
Zaloguj się
  • Ewa K.-M

    Oceniono 24 razy 24

    ok, to może skoeo: "warto zachować ostrożność i śledzić doniesienia mediów o produktach spożywczych zanieczyszczonych fipronilem, w których podawane są konkretne numery partii i kraj pochodzenia tych skażonych" podajcie jakie to fermy ?

  • beobachter11

    Oceniono 22 razy 22

    Kurczaka z fermy polskiej oprócz chowu wolnowybiegowego- zagrodowego wolnorosnącego najlepiej nie kupować !! To wręcz szkodliwe dla zdrowia ludzi : karmione i hodowane od pisklęcia przez 36-38 dni do wagi 2,6 kg, karmione paszą z GMO, z antybiotykami i środkami uspakajającymi ( bo w hali jest ich 30-80 tys. po 16-18 sztuk na metrze kwadratowym bez światła dziennego( taka polska norma !!!), bo hodowca nie pozwoli , aby zachorowały) , a że człowiek zjada "białe mięsko" i później antybiotyki słabo działają to kogo to obchodzi ??Normalnie karmiony zbożem i roślinną karmą wiejski kurczak musi rosnąć i biegać ok.6 m-cy do 2kg wagi!! Na fermie: Od zbyt szybkiego przyrostu masy ciała często pęka im skóra , a przez ostatnie 8-10 dni siedzą i żrą , bo nie mają siły wstać na nogi ( stąd takie krótkie) , bo kości nie nadążają przyrastać wraz z mięśniami !! Budzone są nocą sztucznym światłem , aby "myślały" ,że to dzień i żarły .. POLSKA ZDROWA ŻYWNOŚĆ :)) A na końcu gdzie wszyscy już zarobili kasę 1kg tego „zdrowego przysmaku na tacce” kosztuje 3,79 zł!!
    Więc pytam czy to może być zdrowe??? Gdyby ktoś uświadomił konsumentów co jedzą kupując kurczaka na tacce …gwarantuję, że nikt by kurczaka-brojlera więcej nie kupił !!!!
    P.S. O smrodzie z fermy i uciążliwościach dla okolicznych mieszkańców nie wspominając OTO POLSKA WŁAŚNIE……

  • louozo

    Oceniono 19 razy 19

    Fipronil stwierdzono w jajach tych producentów (idziemy na z tym górę, darmowa reklama w google:)

    1) TOP-JAJ z Bieżunia (kod 3 PL 14371323)
    2) Fermy Drobiu Woźniak Rawicz (kod 3 PL 30051328 K3)
    3) firma handlowa Farmio SA (kod 2 PL 14131317)

  • miastowiec-ze-wsi

    Oceniono 19 razy 15

    1. Czasy rządów PO -Afryksnski Pomór Świń 3 ogniska zapalne i przygotowany program zwalczenia. Czasy PiS niewdrozony program walki (bo przecież wszystko za PO było be) i już 60 ognisk zapalnych. W odpowiedzi niejaka Szydło organizuje z producentami akcje upchany skażone mięso w puszki i sprzedamy obywatelom.
    2. Teraz skażone jaja
    3. Służby weterynaryjne pozwalniani fachowcy (pierwszycraz w historii RP w służbach weterynaryjnych doszło do tak bezprzykładnych czystek). Banda Misiwiczów opanowała te służby.
    4. Zactobsa miliony na kampanie kłamstw PiS prosto ze spółek skarbu państwa dotycząca sądów. Chcą za pieniądze podatnika oplakatowane kraj paskudnymi kłamstwami i oszustwami.

    A wiecie dla złego? Bo PiS to partia nierobów i nieuków. Sprzedają ludziom kłamstwa i brednie co to nie ribią a w rzeczywistosci poza niszczeniem i upychaniem kolesi gdzie się da nie robią nic. A najgorsze jest w tym wszystkim to ze Polacy siedzą z tyłkami i nic nie robią sby zakończyć ten spektakl.

  • gonzo44

    Oceniono 17 razy 11

    To jest pikuś. Pomyślcie sobie tylko co może czuć taka np. wsza, spryskana fipronilem...

  • borsuk07

    Oceniono 11 razy 9

    producenci skutecznie teraz zrobiły sobie " dobrze " ponieważ oszczędzając na środkach doprowadzili do zmniejszenia spożycia jaj.
    nikt nie uwierzy że to było nieumyślne działanie. Pazerność, nie liczenie się ze zdrowiem dzieci i dorosłych konsumentów powinne skutkować bardzo wysokimi karami nawet do zamknięcia firm i zabronienie tym włascicielom prowadzenia farm.

  • dust-on-the-wind

    Oceniono 8 razy 8

    Skażone jajka pochodziły z Fermy Drobiu Woźniak, TOP-JAJ i Farmio. Podaję jza uczciwszą Wirtualną Polska
    ...
    Nie trzeba.:)

  • ankawwa

    Oceniono 7 razy 7

    Z solą drogową za czasów PO także nie podano do publicznej wiadomości, które to firmy nas tak "dosalały". I to jest sku..........stwo wobec nas. Za nasze podatki są ci ludzie utrzymywani i powinni przecież działać w imię Pro Publico Bono a tymczasem mają nas w ch....ju ! Ten kraj nigdy się nie zmieni dopóki społeczeństwo będzie zajęte dbaniem tylko o własne 4litery ! Cyprianie Kamilu Norwidzie Twoje słowa nadal są żywe!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Więcej o chorobach: