Babka jajowata - dla lepszego metabolizmu

10.08.2017 11:23
Babka jajowata (Plantago Ovata), a dokładniej jej nasiona i łuski, jest wykorzystywana do zwalczania zaparć

Babka jajowata (Plantago Ovata), a dokładniej jej nasiona i łuski, jest wykorzystywana do zwalczania zaparć (Joshua Tree National Park, Public Domain Mark 1.0)

Babka jajowata choć skromnych rozmiarów ma wielkie możliwości. Doskonale radzi sobie z zaparciami, usprawnia pracę jelit, a także sprzyja gubieniu nadmiaru kilogramów.

Babka jajowata zaliczana jest do babkowatych, których nauka zna ponad 200 różnych gatunków. Mimo to, są one do siebie bardzo podobne i łatwo je rozpoznać. Charakteryzują się zielonymi, mięsistymi liśćmi osadzonymi na krótkich, mocnych ogonkach. Kwiaty są bardzo drobne.

Babka jajowata dla zdrowych jelit

Największą zaletą babki jajowatej jest bogactwo celulozy, czyli błonnika pokarmowego. Szacuje się, że może on stanowić nawet 80 proc. wszystkich zawartych w niej związków. To właśnie z powodu błonnika warto po nią sięgnąć. Błonnik zmiękcza objętość masy zalegającej w jelitach, dzięki czemu doskonale radzi sobie z zaparciami. W przypadku biegunek zatrzymuje wodą w jelitach, chroniąc przed odwodnieniem, które towarzyszy praktycznie każdej biegunce.

Preparaty zawierające wyciąg z nasion czy łusek babki jajowatej powinny stosować osoby cierpiące z powodu wrzodów żołądka. Ilość śluzu, którą są one wstanie wytworzyć w jelitach, sprawia, że preparat działa jak lek osłonowy, dzięki czemu nie dochodzi do podrażnień śluzówki żołądka. Mimo że jest naturalny sposób walki z chorobą wrzodową, przed jego stosowaniem, warto skonsultować się z lekarzem.

Babka jajowata dla pięknej sylwetki

Te same właściwości babki jajowate, które chronią żołądek czy wspomagają pracę jelit mogą pomóc pozbyć się nadmiaru zbędnych kilogramów. Przyjmowane, wraz z odpowiednią ilością płynu (przyjmowanie suchego proszku może przynieść więcej szkody niż pożytku) na trzy godziny przed posiłkiem, wywołują uczucie sytości, przez co apetyt i głód są znacznie mniejsze.

Część badaczy przypisuje babce zdolność obniżania cukru, cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi.

Ostrożnie z babką jajowatą

W przypadku babki jajowatej, podobnie jak przy wielu innych preparatach, także tych powstałych na bazie naturalnych składników należy zachować ostrożność. Pod żadnym pozorem nie powinny po nie sięgać osoby mające problemy z układem pokarmowym. Dotyczy to przede wszystkim osób ze zwężeniem układu pokarmowego oraz cierpiących na niedrożność jelit.

Babki jajowatej nie należy podawać dzieciom, które nie ukończyły jeszcze 6. roku życiu. Kobiety w ciąży oraz osoby starsze powinny, przed sięgnięciem po tę roślinę leczniczą, skonsultować się z lekarzem.

U niewielkiej grupy stosujących pojawia się wzdęcia oraz uczucie nadmiernej pełności.

12 rzeczy o ludzkim ciele, które musisz wiedzieć
1/12Zacznijmy od czegoś łatwego. Mózg człowieka dzielimy na dwie półkule:
Zobacz także
Skomentuj:
Babka jajowata - dla lepszego metabolizmu
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Więcej o chorobach: