Gąbka do naczyń kryje tyle bakterii co próbka kału. "Tego nigdy nie powinno być w kuchni"

01.08.2017 15:39
Gąbkę do naczyń warto wymieniać często

Gąbkę do naczyń warto wymieniać często (rightone / iStock)

Kompleksowe badania wykazały, że gąbki używane do zmywania naczyń magazynują w sobie mnóstwo bakterii, które mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Paradoksalnie - czyszczenie gąbek nie pomaga.

Naukowcy przebadali 14 używanych gąbek. Znaleźli na nich aż 362 różne typy bakterii. "Zdziwiło nas, że połowa z dziesięciu najczęściej spotykanych na nich bakterii [...] to potencjalne patogeny (czynniki chorobotwórcze - przyp. red.)" - powiedział profesor Markus Egert, przewodniczący badań.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Badania zostały opublikowane w czasopiśmie naukowym "Scientific Reports". Prowadzili je mikrobiolodzy z Uniwersytetu w Furtwangen, Uniwersytetu Justusa Liebiga w Gießen i Centrum Helmholtza w Monachium.

Drobnoustroje wykryte na gąbkach należały przede wszystkim do bakterii występujących w wodzie oraz na ludzkiej skórze. Niektóre z nich - na przykład Chryseobacterium hominis, Moraxella osloensis czy Acinetobacter johnsonii - mogą wywoływać u ludzi rozmaite infekcje. To właśnie Moraxella osloensis jest odpowiedzialna za brzydki zapach używanej ściereczki; z pewnością niejeden raz czuliście wilgotny, nieprzyjemny odór podstarzałej gąbki do naczyń.

Sprawdź: Drukarka, telefon, a nawet długopis. 10 biurowych przedmiotów, które są brudniejsze od toalety

Gąbki są dla bakterii lepszymi siedliskami niż na przykład ściereczki do naczyń. Dlaczego? Ich porowata struktura i resztki jedzenia, które w nich utykają, tworzą niezwykle sprzyjające bakteriom środowisko.

Jeden centymetr sześcienny używanej gąbki może zawierać nawet 54 miliardy bakterii - to około 7 razy więcej niż ludzi na świecie. "To stężenie, które można znaleźć jeszcze tylko w próbkach kału. Stężenie, którego nigdy nie powinno być w kuchni" - stwierdził Egert.

Jak się bronić?

Gąbkom nie pomoże pranie ani wyparzanie. Wręcz przeciwnie - usilne próby czyszczenia sfatygowanej gąbki jeszcze pogorszą sytuację. Według badań regularnie czyszczone gąbki noszą na sobie więcej patogenów niż te, które pozostawiamy samym sobie. Dzieje się tak, gdyż te groźne dla nas bakterie są też bardziej odporne na usuwanie i środki chemiczne. Więc gdy poprzez pranie zabijamy neutralne bakterie, których jest zdecydowana większość, te szkodliwe zajmują ich miejsce.

Rozsądnym rozwiązaniem jest po prostu stosunkowo częste wymienianie gąbki - najlepiej robić to co tydzień. Na szczęście ścierki i gąbki kuchenne nie należą do drogich czy trudno dostępnych akcesoriów AGD.

To także może cię zainteresować:

Potwory, z którymi mieszkasz, śpisz i przez które chorujesz. Czy musisz przegrać tę nierówną walkę?

Źródła: IDW, Science Magazine, Scientific Reports (Nature)

Co wiesz o ludzkim organizmie? Pytamy o podstawowe rzeczy
1/13Z ilu jam składa się serce człowieka?
Zobacz także
Komentarze (64)
Gąbki do naczyń to siedliska bakterii. "Tego nigdy nie powinno być w kuchni"
Zaloguj się
  • 12-digit

    Oceniono 125 razy 115

    Na szczęście istnieje coś takiego, jak odporność organizmu. Ci, co wychowali się w piaskownicach i biegali w błocie z pajdą chleba z wodą i cukrem i przez tydzień rąk nie myli mogą spać spokojnie.
    Myjka ze zlewu im nie straszna :)

  • bratjolki

    Oceniono 124 razy 106

    Wiem o tym od dawna i dlatego zmywam naczynia kawalkiem stolca. Taniej. Bezpieczniej.

  • allegroaz

    Oceniono 74 razy 52

    jeszcze nigdy nie słyszałem żeby ktoś zachorował od gąbki do naczyń. a jeśli te same bakterie są w wodzie i na ludzkiej skórze, tzn. że są doustnie nieszkodliwe.
    taka przesadna czystość może się skończyć co najwyżej tym że potem pójdziemy do kogoś na obiad kto nie zmienia gąbki co tydzień i dostaniemy sraczki.

  • zigzaur

    Oceniono 49 razy 45

    Po co zmywać? Można dać talerze kotu do wylizania.

  • Gajoss X

    Oceniono 49 razy 43

    ja - aby odsunąć od siebie widmo zakażenia tymi przestrasznymi bakteryjami - owijam siebie i moją rodzinę folią spozywczą - przynajmniej cztery razy. I śpimy w lodówce - wiadomo, bakteryje gorzej sie namnażają....
    Aha, aby nie narazić się na zarażenie drogami oddechowymi - śpimy całą noc na wdechu.

    Polecam, zwłaszcza naukowcom.

  • jrkkk

    Oceniono 38 razy 26

    Gąbek do mycia naczyń używam dziesiątki lat. Jeszcze żadna mnie nie zaatakowała. Widać te mnóstwo bakterii - są zaprzyjaźnione ze mną, żyjemy w symbiozie. Jak ja im krzywdy nie robię - one też mi krzywdy nie zrobią.

  • carolina_reaper

    Oceniono 34 razy 24

    Cos tu sie nie zgadza, bo skoro plyny dio mycia naczyn sa bakteriobojcze to kto klamie? Naukowcy czy producent plynow?

  • radhex

    Oceniono 28 razy 22

    to jest właśnie przykład niektórych działów dzisiejszej nauki - niby mądre, niby zgodne z prawdą ale kompletnie nieżyciowe i niepraktyczne - praktyka jest taka że 99% używa takich gąbek bez problemów a pozostały 1% to błąd statystyczny który nigdy nie słyszał o bakteriach

  • eend

    Oceniono 32 razy 16

    Jasne bakterie są na gabkach, na rękawicach do garów, na ścierkach, na pokrętłach wszelkich urządzen, klamkach, owocach, ubraniach, żywności ble, ble, ble ......i na Sobieskiego 9 panie "redachtorze" nadzwyczajny publikujący takie bzdety. Cóż, sezon ogórkowy ale żeby tak bezrozumnie takie pierdoły .......Naprawdę radzę pod podany adres tam wiedzą jak pomóc bo najprawdopodobniej czacha panu "redachtorowi" z upału nabrzmiała .....

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Więcej o chorobach: