Komentarze (59)
Nie jesz glutenu, choć nie masz celiakii? Dieta bezglutenowa może ci zaszkodzić
Zaloguj się
Pokaż wcześniejsze komentarze
  • piotrek_ka

    Oceniono 1 raz 1

    Gdyby nie to ze pod tym badaniem podpisalo sie tylu profesorow to mozna by nazwac je po prostu naiwnym albo glupim. Wnioski wyciagniete sa po prostu idiotyczne i niebezpieczne. Przenica (ktora zawiera gluten) nie jest jedynym zrodlem blonnika, to ze przebadani ludzie ktozy nie jedza malo glutenu maja problem z blonnikiem oznacza tylko tyle ze powinni jesc go wiecej zeby zapobiegac chorobom krazenia. Mnostwo warzym bogatych w blonnik nie ma glutenu - brokuły, marchew, karczoch, brukselka, kalarepa.. i mnostwo innych. Jesli ktos twierdzi ze tylko nie jedzac glutenu je zdrowo jest w duzym bledzie, ALE jesli jakis tam profesor mowi ze nie jedzac glutenu pozbawiamy sie innych waznych skladnikow odzywczych to powinien chyba wrocic do szkoly postawowej.

  • plastikpiokio

    Oceniono 5 razy 1

    dietę bezglutenową stosują i promują tylko PUSTE PUSTAKI ktore chcą błyszczec ale chyba tylko gołą dupą przed szerokim audytorium.

  • z10pietra

    Oceniono 5 razy 1

    Lobby piekarnicze górą!

  • wuk4

    Oceniono 7 razy 1

    Moda na niejedzenie glutenu ma się wciąż dobrze, ale poza osobami chorymi na celiakię gluten nikomu nie szkodzi. Oczywiście są ideolodzy, którzy myślą inaczej.

  • popis.pasozyty

    Oceniono 29 razy 1

    Antyszczepionkowcy, antyglutenowcy, antymięsowcy, antymózgowcy, itd. itd.

  • nunek07

    0

    Cześć,
    Zapraszam na stronę, gdzie znajdziecie przepisy bezglutenowe, informację na temat produktów dozwolonych w celiakii oraz wiele ciekawych informacji dotyczących samej celiakii jak i diety bezglutenowej - www.bezglutenowanarzeczona.pl

  • set456

    Oceniono 2 razy 0

    Na forum pełno specjalistów. Ci profesorowie, mogli by się uczyć od nich. Po co studiować i badać, wystarczy posłuchać celebrytów. np. pani Lewandowskiej. Ona wszystko wie.

  • Alfons Wafel

    Oceniono 2 razy 0

    "Co więcej - naukowcy przypuszczają, że niejedzenie produktów z glutenem może zwiększyć prawdopodobieństwo pojawienia się dolegliwości układu krążenia. Nie chodzi tu o sam gluten, lecz o fakt, że przejście na dietę bezglutenową ogranicza spożywanie produktów pełnoziarnistych, które wpływają na pracę serca korzystnie. Glutenowa abstynencja najczęściej oznacza także, iż przyjmujemy zbyt mało niezbędnego błonnika pokarmowego"

    Jeden akapit wskazujący że teza artykułu jak i jego tytuł jest z dudy wzięty.
    W szczegóły nawet nie warto wchodzić.
    Zaraz następna grupa naukowców będzie dowodzić że syrop glukozowo-fruktozowy walony do 90% artykułów spożywczych na zachodnim rynku jest ok.
    I będą wyciągali podobne logiczne wnioski, co wspomnieni w artykule.

    Za komuny był taki żart o radzieckim naukowcu który udowadniał że mucha ma narządy słuchu w nogach... jak widzę takie artykuły i takie wnioski to muszę stwierdzić że to nie był żart, tylko cecha wielu dziennikarzy i naukowców na tym padole.

  • pis_won_za_don

    Oceniono 6 razy 0

    "Lekarz", który "wynalazł" zalety diety bezglutenowej i jej błogosławione dobrodziejstwa, przyznał się, że popełnił błąd. I odwolał swoje "odkrycie". Teraz twierdzi, że dieta bezglutenowa nie przynosi żadnych korzyści dla osób, które nie mają problemów z glutenem.

    Najgorsze jest to, że tzw. celebryci mogą nagle jeść normalne jedzenie i mogą przestać podziwiać swoją głupotę. Dupki teraz przeżywają szok mentalny, że stali się zwykłymi śmiertelnikami.

  • plastikpiokio

    Oceniono 10 razy 0

    a pustakowi tej od kopacza jakos nie szkodzi ---może tylko na razie nie szkodzi

  • joanna_can

    Oceniono 5 razy -1

    Trzeba też dodać, że tylko 1% populacji jest chorych.

  • nikt znany

    Oceniono 19 razy -1

    no tak, "amerykańscy naukowcy"... żałosny artykuł. W zdegenerowanym dietetycznie społeczeństwie USA faktycznie jedynym źródłem błonnika może są jakieś pseudopełnoziarniste chleby z glutenem. W normalnym społeczeństwie a zwłaszcza w Polskim, głównym źródłem błonnika są warzywa i owoce. PS. Polskie społeczeństwo zjada najwięcej warzyw i owoców na 1 osobę w całej Europie. Tak, tak... trudno uwierzyć ale to prawda. PPS. Nadwrażliwość na gluten o różnym stopniu nasilenia dotyka nawet 50 - 70% społeczeństwa. Wystarczy zrobić sobie test nietolerancji pokarmowych (koszt ok 600 zł) aby dowiedzieć się czy należy się do grupy problemowej. PPPS. Badania wyglądają na sponsorowane przez koncerny spożywcze ładujące pszenicę/gluten do każdego g.....

  • dddupa

    Oceniono 8 razy -2

    Weganie, antyglutenowcy i antyszczepionkowcy są rzeczywiście chorzy, powinni się leczyć u psychiatry. Jakoś nie mam problemy z wegetarianami, ci ludzie po prostu nie jedzą mięsa i tyle, nie robią z tego wielkiego wydarzenia, ale weganie.... uuuu to już jest inny kaliber, nie da się z tymi ludźmi przebywać w jednym pomieszczeniu (wiem z doświadczenia z pracy), nie potrafią rozmawiać o niczym innym jak o swojej diecie, są beznadziejnie zarozumiali i przekonani o własnej wyższości. To by mi nawet nie przeszkadzało ale po co muszą mi tą swoją wyższość ciągle udowadniać? Po co muszę słyszeć ciągłe komentarze na temat tego co jem? Idźcie się walić psychole....

  • z10pietra

    Oceniono 19 razy -3

    Bla bla bla. Sponsorowane przez piekarzy? Zacznijcie piec z przyzwoitego zboża i bez chemii, a chleb przestanie szkodzić. Poza celiakami oczywiście, bo ci mają problem. I nie 1 %, ale prawdopodobnie ok. 8% - tyle wykazały badania przesiewowe w Finlandii, nie ma powodu, żeby u nas mialoby byc inaczej, ale minister Radziwiłł pewnie nie wierzy w takie gusła...

  • Ania Chowaniak

    Oceniono 34 razy -10

    Ale ten artykuł to jest jakaś fuszerka, gdzie są jakiekolwiek statystki z tych badań ? Badanie niby nie potwierdziło niedokrwiennej serca - a może powoduje inne chory, a może nie ? Żenada że takie publikują do takiej ilości osób. Takie badania można nawet zrobić o papierosach, że nie zwiększają np. cholesterol to co są zdrowe ? Żenada !

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX