Nie jesz glutenu, choć nie masz celiakii? Dieta bezglutenowa może ci zaszkodzić

Wyniki najnowszych badań na temat glutenu wskazują, że dieta bezglutenowa stosowana przez osoby, które nie są chore na celiakię, nie przynosi im korzyści, a wręcz może zaszkodzić. Naukowcy z USA doszli do takich wniosków po przebadaniu ponad 100 tys. osób.

Celebryci, książki i blogerzy różnej maści często zalecają całkowite porzucenie glutenu. To białko występujące w nasionach pszenicy, żyta i jęczmienia zostało okrzyknięte wrogiem publicznym numer jeden. Wydaje się jednak, że niesłusznie - potwierdzają to kolejne doniesienia ze świata medycyny.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Najnowsze badania na temat glutenu zostały przeprowadzone przez naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu Columbia w Nowym Jorku oraz szpitala miejskiego Massachusetts w Bostonie (jednego ze szpitali Szkoły Medycznej Uniwersytetu Harvarda). Wyniki ukazały się 2 maja 2017 roku w prestiżowym czasopiśmie medycznym British Medical Journal.

"Nie ulega wątpliwości, że gluten szkodzi osobom z celiakią"

Zrezygnowanie z glutenu jest konieczne w przypadku osób chorych na celiakię - ten problem dotyczy jednak... jednego procentu społeczeństwa. Produkty z glutenem powinni przyjmować w umiarze także ci, którzy są na gluten nadwrażliwi - to około pięciu procent populacji.

"Nie ulega wątpliwości, że gluten szkodzi osobom z celiakią" - zaznacza doktor Benjamin Lebwohl, główny autor badania, specjalista gastrolog. "Ale popularne poradniki dietetyczne, oparte na anegdotycznych i przypadkowych dowodach, utrzymują, że dieta bezglutenowa jest zdrowa dla wszystkich. Na tym przekonaniu z pewnością korzystają firmy, które sprzedają produkty bezglutenowe, ale czy to dobre dla społeczeństwa? Chcieliśmy znaleźć odpowiedź na to pytanie" - dodaje.

Liczby przeciwko diecie bezglutenowej

Naukowcy zbadali aż 110 017 osób. Śledzili ich nawyki żywieniowe przez 24 lata - od roku 1986 do 2010. Z badania wykluczyli wszystkich, którzy cierpieli na celiakię. Podzielili obserwowanych ludzi na pięć grup: od małego do dużego spożycia glutenu. Okazało się, że długotrwałe przyjmowanie glutenu nie podwyższało ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.

Co więcej - naukowcy przypuszczają, że niejedzenie produktów z glutenem może zwiększyć prawdopodobieństwo pojawienia się dolegliwości układu krążenia. Nie chodzi tu o sam gluten, lecz o fakt, że przejście na dietę bezglutenową ogranicza spożywanie produktów pełnoziarnistych, które wpływają na pracę serca korzystnie. Glutenowa abstynencja najczęściej oznacza także, iż przyjmujemy zbyt mało niezbędnego błonnika pokarmowego.

Ostateczny wniosek z badań jest taki, że nie powinno się promować diety bezglutenowej wśród osób, które nie cierpią na celiakię. Na następnym etapie badań naukowcy z USA skupią się na ewentualnych powiązaniach między glutenem a chorobami nowotworowymi i autoimmunologicznymi (np. schorzeniami tarczycy).

Przeczytaj: Jak żyć z celiakią w Polsce?

Warto wspomnieć również o tym, że nieco wcześniejsze badania (z marca 2017 roku) wskazują na to, że wysokie spożycie glutenu może obniżać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Od diagnozy są lekarze

Trzeba pamiętać, że celiakii czy nadwrażliwości na gluten nie da się zdiagnozować samodzielnie. Jeśli chcemy wiedzieć, czy gluten rzeczywiście nam szkodzi, musimy się udać do lekarza. Zaznaczmy raz jeszcze, iż na celiakię choruje zaledwie jeden procent społeczeństwa, zatem prawdopodobieństwo, że choroba dopadła akurat nas, jest raczej nikłe. Z pewnością sprawy nie mają się tak, jak przedstawiają to firmy produkujące produkty bezglutenowe oraz sklepy ze zdrową żywnością. Dieta gluten-free nie przysłuży się każdemu, a przejście na nią powinno być poparte solidną diagnozą.

To także może cię zainteresować:

Moda na dietę bezglutenową to ściema. Poznaj 6 popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów

Źródła: British Medical Journal, Harvard Medical School, MedicalXpress, Science Alert,

Więcej o:
Komentarze (59)
Nie jesz glutenu, choć nie masz celiakii? Dieta bezglutenowa może ci zaszkodzić
Zaloguj się
  • nunek07

    0

    Cześć,
    Zapraszam na stronę, gdzie znajdziecie przepisy bezglutenowe, informację na temat produktów dozwolonych w celiakii oraz wiele ciekawych informacji dotyczących samej celiakii jak i diety bezglutenowej - www.bezglutenowanarzeczona.pl

  • piotrek_ka

    Oceniono 1 raz 1

    Gdyby nie to ze pod tym badaniem podpisalo sie tylu profesorow to mozna by nazwac je po prostu naiwnym albo glupim. Wnioski wyciagniete sa po prostu idiotyczne i niebezpieczne. Przenica (ktora zawiera gluten) nie jest jedynym zrodlem blonnika, to ze przebadani ludzie ktozy nie jedza malo glutenu maja problem z blonnikiem oznacza tylko tyle ze powinni jesc go wiecej zeby zapobiegac chorobom krazenia. Mnostwo warzym bogatych w blonnik nie ma glutenu - brokuły, marchew, karczoch, brukselka, kalarepa.. i mnostwo innych. Jesli ktos twierdzi ze tylko nie jedzac glutenu je zdrowo jest w duzym bledzie, ALE jesli jakis tam profesor mowi ze nie jedzac glutenu pozbawiamy sie innych waznych skladnikow odzywczych to powinien chyba wrocic do szkoly postawowej.

  • Samadhi a'u

    Oceniono 2 razy 2

    Po pierwsze, obecne odmiany zbóż zawierają o wiele więcej glutenu niż wcześniejsze. W przypadku pszenicy - stare odmiany to płaskurka i samopsza. Można kupić mąkę z płaskurki, młodszej odmiany orkiszu, albo kupować, owszem, dużo droższą, mąkę orkiszową wytwarzaną tradycyjnymi metodami z ziarna pozyskiwanego z ekologicznych gospodarstw rolnych (dostępne m.in. w Bacówce lub sklepach "ze zdrową żywnością"). Albo choćby orkiszową, która wydaje się być bezpieczniejsza od "normalnej" pszennej.
    Ale ciasta już nie będą takie puszyste i tak mocno wyrośnięte. Cóż, coś za coś.
    Po drugie, unikanie mąki, zwłaszcza białej, pszennej (choć nie tylko), jest wskazane, ponieważ mąka ta, żeby była bardziej puszysta, traktowana jest (podsuszana) aluminium (vide - dr Jerzy Jaśkowski "Świat jest inny").
    Po trzecie, mąka może być zanieczyszczona roundupem (glifosatem) i przez to doprowadzić do zatrucia organizmu. I to jest przyczyna, że nawet osobom bez celiakii taka mąka po prostu nie służy (vide Jerzy Zięba).

    Z tych powodów powinno się unikać wyrobów z takiej mąki. Jeśli ktoś nie umie bez tego żyć - po prostu niech się ograniczy. Nie trzeba rezygnować z 100%. Chociaż warto to rozważyć.
    Zdrowia życzę.

  • plastikpiokio

    Oceniono 5 razy 1

    dietę bezglutenową stosują i promują tylko PUSTE PUSTAKI ktore chcą błyszczec ale chyba tylko gołą dupą przed szerokim audytorium.

  • z10pietra

    Oceniono 5 razy 1

    Lobby piekarnicze górą!

  • set456

    Oceniono 2 razy 0

    Na forum pełno specjalistów. Ci profesorowie, mogli by się uczyć od nich. Po co studiować i badać, wystarczy posłuchać celebrytów. np. pani Lewandowskiej. Ona wszystko wie.

  • Alfons Wafel

    Oceniono 2 razy 0

    "Co więcej - naukowcy przypuszczają, że niejedzenie produktów z glutenem może zwiększyć prawdopodobieństwo pojawienia się dolegliwości układu krążenia. Nie chodzi tu o sam gluten, lecz o fakt, że przejście na dietę bezglutenową ogranicza spożywanie produktów pełnoziarnistych, które wpływają na pracę serca korzystnie. Glutenowa abstynencja najczęściej oznacza także, iż przyjmujemy zbyt mało niezbędnego błonnika pokarmowego"

    Jeden akapit wskazujący że teza artykułu jak i jego tytuł jest z dudy wzięty.
    W szczegóły nawet nie warto wchodzić.
    Zaraz następna grupa naukowców będzie dowodzić że syrop glukozowo-fruktozowy walony do 90% artykułów spożywczych na zachodnim rynku jest ok.
    I będą wyciągali podobne logiczne wnioski, co wspomnieni w artykule.

    Za komuny był taki żart o radzieckim naukowcu który udowadniał że mucha ma narządy słuchu w nogach... jak widzę takie artykuły i takie wnioski to muszę stwierdzić że to nie był żart, tylko cecha wielu dziennikarzy i naukowców na tym padole.

  • Oceniono 11 razy 7

    Moja mama nie ma celiakii , a ma przeciwciała przeciwko glutenowi , jedząc go straszliwie schudla i zdrowie odzyskała dopiero na diecie bezglutenowej .

  • Psona Grata

    Oceniono 27 razy 19

    Ile blonnika jedt w naladowanej chemia nadmuchanej buleczce pszennej? No nie rozsmieszajcie mnie. Chyba ze ktos samymi bulami i chlebem sie zywi. Gluten, obecnie dodtepny jest zmodyfikowany genetycznie, nie jest do niczego potrzebny. Wystarczy jesc warzywa, kasze np quinoa, jaglana, gryczana, platki teff itp itd i mamy pelne garsci blonnika...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX