Nie jesz glutenu, choć nie masz celiakii? Dieta bezglutenowa może ci zaszkodzić

Wyniki najnowszych badań na temat glutenu wskazują, że dieta bezglutenowa stosowana przez osoby, które nie są chore na celiakię, nie przynosi im korzyści, a wręcz może zaszkodzić. Naukowcy z USA doszli do takich wniosków po przebadaniu ponad 100 tys. osób.

Celebryci, książki i blogerzy różnej maści często zalecają całkowite porzucenie glutenu. To białko występujące w nasionach pszenicy, żyta i jęczmienia zostało okrzyknięte wrogiem publicznym numer jeden. Wydaje się jednak, że niesłusznie - potwierdzają to kolejne doniesienia ze świata medycyny.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Najnowsze badania na temat glutenu zostały przeprowadzone przez naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu Columbia w Nowym Jorku oraz szpitala miejskiego Massachusetts w Bostonie (jednego ze szpitali Szkoły Medycznej Uniwersytetu Harvarda). Wyniki ukazały się 2 maja 2017 roku w prestiżowym czasopiśmie medycznym British Medical Journal.

"Nie ulega wątpliwości, że gluten szkodzi osobom z celiakią"

Zrezygnowanie z glutenu jest konieczne w przypadku osób chorych na celiakię - ten problem dotyczy jednak... jednego procentu społeczeństwa. Produkty z glutenem powinni przyjmować w umiarze także ci, którzy są na gluten nadwrażliwi - to około pięciu procent populacji.

"Nie ulega wątpliwości, że gluten szkodzi osobom z celiakią" - zaznacza doktor Benjamin Lebwohl, główny autor badania, specjalista gastrolog. "Ale popularne poradniki dietetyczne, oparte na anegdotycznych i przypadkowych dowodach, utrzymują, że dieta bezglutenowa jest zdrowa dla wszystkich. Na tym przekonaniu z pewnością korzystają firmy, które sprzedają produkty bezglutenowe, ale czy to dobre dla społeczeństwa? Chcieliśmy znaleźć odpowiedź na to pytanie" - dodaje.

Liczby przeciwko diecie bezglutenowej

Naukowcy zbadali aż 110 017 osób. Śledzili ich nawyki żywieniowe przez 24 lata - od roku 1986 do 2010. Z badania wykluczyli wszystkich, którzy cierpieli na celiakię. Podzielili obserwowanych ludzi na pięć grup: od małego do dużego spożycia glutenu. Okazało się, że długotrwałe przyjmowanie glutenu nie podwyższało ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.

Co więcej - naukowcy przypuszczają, że niejedzenie produktów z glutenem może zwiększyć prawdopodobieństwo pojawienia się dolegliwości układu krążenia. Nie chodzi tu o sam gluten, lecz o fakt, że przejście na dietę bezglutenową ogranicza spożywanie produktów pełnoziarnistych, które wpływają na pracę serca korzystnie. Glutenowa abstynencja najczęściej oznacza także, iż przyjmujemy zbyt mało niezbędnego błonnika pokarmowego.

Ostateczny wniosek z badań jest taki, że nie powinno się promować diety bezglutenowej wśród osób, które nie cierpią na celiakię. Na następnym etapie badań naukowcy z USA skupią się na ewentualnych powiązaniach między glutenem a chorobami nowotworowymi i autoimmunologicznymi (np. schorzeniami tarczycy).

Przeczytaj: Jak żyć z celiakią w Polsce?

Warto wspomnieć również o tym, że nieco wcześniejsze badania (z marca 2017 roku) wskazują na to, że wysokie spożycie glutenu może obniżać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Od diagnozy są lekarze

Trzeba pamiętać, że celiakii czy nadwrażliwości na gluten nie da się zdiagnozować samodzielnie. Jeśli chcemy wiedzieć, czy gluten rzeczywiście nam szkodzi, musimy się udać do lekarza. Zaznaczmy raz jeszcze, iż na celiakię choruje zaledwie jeden procent społeczeństwa, zatem prawdopodobieństwo, że choroba dopadła akurat nas, jest raczej nikłe. Z pewnością sprawy nie mają się tak, jak przedstawiają to firmy produkujące produkty bezglutenowe oraz sklepy ze zdrową żywnością. Dieta gluten-free nie przysłuży się każdemu, a przejście na nią powinno być poparte solidną diagnozą.

To także może cię zainteresować:

Moda na dietę bezglutenową to ściema. Poznaj 6 popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów

Źródła: British Medical Journal, Harvard Medical School, MedicalXpress, Science Alert,

Więcej o:
Komentarze (59)
Nie jesz glutenu, choć nie masz celiakii? Dieta bezglutenowa może ci zaszkodzić
Zaloguj się
  • Ania Chowaniak

    Oceniono 34 razy -10

    Ale ten artykuł to jest jakaś fuszerka, gdzie są jakiekolwiek statystki z tych badań ? Badanie niby nie potwierdziło niedokrwiennej serca - a może powoduje inne chory, a może nie ? Żenada że takie publikują do takiej ilości osób. Takie badania można nawet zrobić o papierosach, że nie zwiększają np. cholesterol to co są zdrowe ? Żenada !

  • z10pietra

    Oceniono 19 razy -3

    Bla bla bla. Sponsorowane przez piekarzy? Zacznijcie piec z przyzwoitego zboża i bez chemii, a chleb przestanie szkodzić. Poza celiakami oczywiście, bo ci mają problem. I nie 1 %, ale prawdopodobnie ok. 8% - tyle wykazały badania przesiewowe w Finlandii, nie ma powodu, żeby u nas mialoby byc inaczej, ale minister Radziwiłł pewnie nie wierzy w takie gusła...

  • dddupa

    Oceniono 8 razy -2

    Weganie, antyglutenowcy i antyszczepionkowcy są rzeczywiście chorzy, powinni się leczyć u psychiatry. Jakoś nie mam problemy z wegetarianami, ci ludzie po prostu nie jedzą mięsa i tyle, nie robią z tego wielkiego wydarzenia, ale weganie.... uuuu to już jest inny kaliber, nie da się z tymi ludźmi przebywać w jednym pomieszczeniu (wiem z doświadczenia z pracy), nie potrafią rozmawiać o niczym innym jak o swojej diecie, są beznadziejnie zarozumiali i przekonani o własnej wyższości. To by mi nawet nie przeszkadzało ale po co muszą mi tą swoją wyższość ciągle udowadniać? Po co muszę słyszeć ciągłe komentarze na temat tego co jem? Idźcie się walić psychole....

  • joanna_can

    Oceniono 5 razy -1

    Trzeba też dodać, że tylko 1% populacji jest chorych.

  • nikt znany

    Oceniono 19 razy -1

    no tak, "amerykańscy naukowcy"... żałosny artykuł. W zdegenerowanym dietetycznie społeczeństwie USA faktycznie jedynym źródłem błonnika może są jakieś pseudopełnoziarniste chleby z glutenem. W normalnym społeczeństwie a zwłaszcza w Polskim, głównym źródłem błonnika są warzywa i owoce. PS. Polskie społeczeństwo zjada najwięcej warzyw i owoców na 1 osobę w całej Europie. Tak, tak... trudno uwierzyć ale to prawda. PPS. Nadwrażliwość na gluten o różnym stopniu nasilenia dotyka nawet 50 - 70% społeczeństwa. Wystarczy zrobić sobie test nietolerancji pokarmowych (koszt ok 600 zł) aby dowiedzieć się czy należy się do grupy problemowej. PPPS. Badania wyglądają na sponsorowane przez koncerny spożywcze ładujące pszenicę/gluten do każdego g.....

  • nunek07

    0

    Cześć,
    Zapraszam na stronę, gdzie znajdziecie przepisy bezglutenowe, informację na temat produktów dozwolonych w celiakii oraz wiele ciekawych informacji dotyczących samej celiakii jak i diety bezglutenowej - www.bezglutenowanarzeczona.pl

  • set456

    Oceniono 2 razy 0

    Na forum pełno specjalistów. Ci profesorowie, mogli by się uczyć od nich. Po co studiować i badać, wystarczy posłuchać celebrytów. np. pani Lewandowskiej. Ona wszystko wie.

  • Alfons Wafel

    Oceniono 2 razy 0

    "Co więcej - naukowcy przypuszczają, że niejedzenie produktów z glutenem może zwiększyć prawdopodobieństwo pojawienia się dolegliwości układu krążenia. Nie chodzi tu o sam gluten, lecz o fakt, że przejście na dietę bezglutenową ogranicza spożywanie produktów pełnoziarnistych, które wpływają na pracę serca korzystnie. Glutenowa abstynencja najczęściej oznacza także, iż przyjmujemy zbyt mało niezbędnego błonnika pokarmowego"

    Jeden akapit wskazujący że teza artykułu jak i jego tytuł jest z dudy wzięty.
    W szczegóły nawet nie warto wchodzić.
    Zaraz następna grupa naukowców będzie dowodzić że syrop glukozowo-fruktozowy walony do 90% artykułów spożywczych na zachodnim rynku jest ok.
    I będą wyciągali podobne logiczne wnioski, co wspomnieni w artykule.

    Za komuny był taki żart o radzieckim naukowcu który udowadniał że mucha ma narządy słuchu w nogach... jak widzę takie artykuły i takie wnioski to muszę stwierdzić że to nie był żart, tylko cecha wielu dziennikarzy i naukowców na tym padole.

  • pis_won_za_don

    Oceniono 6 razy 0

    "Lekarz", który "wynalazł" zalety diety bezglutenowej i jej błogosławione dobrodziejstwa, przyznał się, że popełnił błąd. I odwolał swoje "odkrycie". Teraz twierdzi, że dieta bezglutenowa nie przynosi żadnych korzyści dla osób, które nie mają problemów z glutenem.

    Najgorsze jest to, że tzw. celebryci mogą nagle jeść normalne jedzenie i mogą przestać podziwiać swoją głupotę. Dupki teraz przeżywają szok mentalny, że stali się zwykłymi śmiertelnikami.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX