Pieprznik pomarańczowy - wygląd ten grzyb. Gdzie występuje pieprznk pomarańczowy

Pieprznik pomarańczowy, nazywany również pieprznikiem Friesa, to grzyb należący do rodziny pieprznikowatych. Występuje bardzo rzadko, tylko na terenie Europy. Jest grzybem jadalnym, ale ze względu na zagrożenie wymarciem nie należy go zbierać. Może być pomylony z pieprznikiem jadalnym, czyli kurką. Jak wygląda pieprznik pomarańczowy? Gdzie występuje i jakie znaczenie ma ten grzyb?

Pieprznik pomarańczowy występuje w literaturze pod nazwą Cantharellus friesii, a nazwa pieprznik Friesa w polskim piśmiennictwie pojawiła się w 1995 roku za sprawą Heleny Terpińskiej-Ostrowskiej. Drugi człon nazwy został grzybowi nadany na cześć Eliasa Magnusa Friesa – szwedzkiego botanika i mykologa, który w dużym stopniu przyczynił się do usystematyzowania grzybów. Nazwę pieprznik pomarańczowy grzyb zawdzięcza Władysławowi Wojewodzie, a została ona użyta dopiero w 2003 roku.

Pieprznik pomarańczowy - występowanie

Pieprznik pomarańczowy występuje jedynie na terenie Europy. Można go znaleźć w lasach w okresie od lipca do października. Najczęściej występuje na glebach gliniastych albo piaszczystych, często pod bukami, ale można go znaleźć także w innych miejscach. W Polsce grzyb występuje bardzo rzadko, w związku z czym znajduje się na Czerwonej Liście Roślin i Grzybów Polski, na której zamieszczane są organizmy zagrożone wyginięciem albo takie, które już wyginęły. Na liście tej wyróżnia się kilka kategorii gatunków, wśród których są między innymi takie kategorie jak:

  • Ex – gatunki wymarłe i zaginione, które nie występują na swoich dawnych stanowiskach i nie wytworzyły nowych stanowisk;
  • EW – gatunki wymarłe i zaginione, które nie występują na swoich naturalnych stanowiskach, ale są spotykane na stanowiskach zastępczych albo są uprawiane;
  • E – gatunki krytycznie zagrożone wymarciem, które prawdopodobnie nie przetrwają, o ile nie zredukuje się czynników, które im zagrażają.

Inne kategorie obejmują gatunki narażone na wyginięcie, a także rzadkie, które występują na ograniczonych obszarach. Pieprznik pomarańczowy jest zaliczany do kategorii E.

Pieprznik pomarańczowy - wygląd

Pieprznik pomarańczowy, podobnie jak wszystkie grzyby należące do tej rodziny, wyróżnia się charakterystycznym wyglądem blaszek, które są połączone ze sobą i przechodzą w trzon. Kapelusz grzyba osiąga średnicę od około 1 do 4 centymetrów. Przyjmuje on barwę od żółtopomarańczowej, przez jaskrawopomarańczową po czerwonopomarańczową. Kapelusz młodych grzybów jest wypukły, a z czasem staje się coraz bardziej spłaszczony. U dojrzałych owocników kapelusz jest lejkowaty, a jego brzeg podwija się, wygina i tworzą się w nim wcięcia. Z wierzchu kapelusz jest delikatnie aksamitny lub gładki. Od spodu kapelusz pokryty jest blaszkami, które są grube, szeroko rozstawione i nieregularnie rozwidlone. Blaszki są żółtawe albo łososiowe, z czasem stają się bledsze. Miąższ pieprznika jest biały, czasami przyjmuje bladożółtą barwę. Trzon osiąga zazwyczaj wysokość od około 1 do 4 centymetrów, ma gładką lub delikatnie filcowatą powierzchnię. Jest krótki i rozszerza się ku górze, gdzie łączy się z blaszkami. U młodych grzybów kapelusz jest pełny, a u starszych staje się pusty w środku. Grzyb ma delikatny zapach, w którym wyczuwalne są owocowe nuty. W smaku jest łagodny, czasami odrobinę ostry.

Pieprznik pomarańczowy - znaczenie

Pieprznik pomarańczowy jest grzybem jadalnym i uważa się, że jest bardzo smaczny. Mimo to, ze względu na to, że jest grzybem rzadkim i zagrożonym wyginięciem, nie należy go zbierać. Podobnym grzybem, który można znaleźć w polskich lasach jest pieprznik jadalny, czyli tak zwana kurka.

Jak oczyścić kurki? Podajmy dwa sposoby

Pieprznik jadalny jest grzybem powszechnie występującym na terenie wielu kontynentów, w związku z czym nie ma ograniczeń dotyczących zbiorów tych grzybów. Kurki mają nieco większe owocniki niż pieprznik pomarańczowy, a ich barwa jest odrobinę mniej intensywna. Pieprznik jadalny jest grzybem, który powszechnie wykorzystuje się w celach kulinarnych, jest on aromatyczny, a jego miąższ jest twardy i chrupki. Można go przyrządzać na wiele sposobów, świetnie nadaje się do smażenia oraz duszenia. Doskonale komponuje się z czosnkiem, cebulą oraz masłem. Z wykorzystaniem kurek można przygotowywać pyszne sosy, które pasują do wielu dań, na przykład potraw mięsnych. Nie poleca się suszenia kurek, ponieważ po wysuszeniu stają się nieatrakcyjne. Mocno wysuszone grzyby można zmielić na grzybową mączkę i dodawać do różnych potraw w celu nadania im grzybowego aromatu. Proszek należy dość szybko zużyć, ponieważ traci on swój aromat.

Więcej o: