Ryba maślana - jakie właściwości ma jej mięso, jak ją spożywać?

Ryba maślana (masłowa) to wspólna nazwa dla kilkunastu gatunków ryb, które charakteryzują się białym mięsem o wysokiej zawartości tłuszczów. Niektóre z gatunków zawierają woski, które nie są tolerowane przez osoby z wrażliwym układem pokarmowym i mogą powodować zatrucie pokarmowe. Jakie właściwości ma ryba maślana? Jak ją spożywać i czy jest to bezpieczne? Jakie są objawy zatrucia rybą maślaną?

Ryba maślana - właściwości

Gatunki ryb zaliczane do ryb masłowych to ryby o długim ciele, spłaszczonym w bocznej części. Ryba maślana zawiera sporo cennych składników odżywczych. Jest ona dobrym źródłem witaminy A, witaminy D oraz witaminy E. Ryba maślana jest ceniona w gastronomii przede wszystkim ze względu na swój delikatny smak i strukturę mięsa. Jest ono smaczne i ma bardzo mało ości, co jest dla wielu osób ogromną zaletą. Ryba nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia oraz wędzenia, a jej przyrządzanie jest bardzo proste. Co więcej, rybę poddaną obróbce termicznej (na przykład wędzoną albo pieczoną) bardzo łatwo kroi się na plastry lub w kostki, dzięki czemu może stanowić smaczny dodatek do makaronów, sałatek czy kanapek.

Mięso ryby masłowej jest bardzo tłuste, zawiera dużo olejów oraz estrów parafiny. Z tego względu jest ona ciężkostrawna i może szkodzić osobom, które mają wrażliwy układ pokarmowy. Szacuje się, że około 80 proc. osób dobrze toleruje spożywanie tej ryby, natomiast u pozostałych 20 proc. pojawiają się problemy ze strony układu pokarmowego. Obecnie ryba maślana, która jest dopuszczana do sprzedaży, zgodnie z zaleceniami powinna być opatrzona informacją, że jej spożywanie może powodować problemy żołądkowo-jelitowe.

Ryba maślana - gdzie ją kupić?

Rybę maślaną można kupić w dobrych sklepach rybnych oraz hipermarketach. Cena za kilogram takiej ryby wynosi około 35 – 45 złotych. Jest ona obecna w menu niektórych restauracji, a także nadmorskich smażalni ryb. Co ciekawe, mianem ryby maślanej określa się tak naprawdę kilka gatunków ryb, rzadko podaje się ich konkretne nazwy. Ryby, które można spotkać pod nazwą maślana lub masłowa poławiane są w różnych rejonach świata, a łączy je specyficzna konsystencja mięsa oraz smak. Gatunki sprzedawane pod nazwą ryby masłowej, które są najczęściej widywane w sklepach to:

  • Żuwak fiatola,
  • Anoplopoma,
  • Eskolar,
  • Kostropak.

Ryba maślana - czy każdy może ją jeść?

Kupując rybę maślaną należy pamiętać, że niektóre jej gatunki (na przykład kostropak oraz eskolar) zawierają woski, które nie są trawione przez człowieka. Spożycie takich ryb może wywoływać problemy ze strony układu pokarmowego. U niektórych osób woski te mogą powodować zatrucie pokarmowe, które objawia się biegunką,nudnościami, wymiotami, bólem brzucha, trudnościami w oddychaniu oraz występowaniem zawrotów głowy. Czasami pojawiają się również zmiany skórne w postaci zaczerwienienia oraz wysypki. Niepokojące objawy występują zwykle po około 2 – 3 godzinach od zjedzenia ryby i utrzymują się mniej więcej przez dobę. Objawy zwykle znikają samoistnie, jednak należy w tym czasie przyjmować dużą ilość płynów, żeby nie dopuścić do odwodnienia organizmu.

Szczególnie uważać powinny osoby starsze, dzieci oraz kobiety w ciąży. W związku z tym, że nie każdy może jeść taką rybę. Zaleca się, żeby jedząc rybę maślaną po raz pierwszy zacząć od niewielkiej ilości i sprawdzić, jak organizm reaguje na zawarte w rybie woski. Ostrożne powinny być zwłaszcza osoby cierpiące na inne alergie pokarmowe oraz takie, które często mają problemy gastryczne. Jeżeli podczas pierwszego spożycia ryby wystąpią niepokojące objawy najlepiej zrezygnować z jej jedzenia. Ewentualnie można spróbować przyrządzić rybę w taki sposób, żeby pozbyć się z niej jak największej ilości tłuszczu. Rybę można na przykład ugotować, jednak wywaru, który zawiera szkodliwe tłuszcze lepiej nie wykorzystywać w żaden sposób. Rybę można również przygotować na grillu.

Przed zgrillowaniem rybę warto krótko zamarynować w przyprawach. Marynatę można przygotować z oleju, octu, soku z cytryny, czosnku, soli, pieprzu oraz ostrej papryki. Filety zalane marynatą najlepiej wstawić do lodówki na około pół godziny, a po tym czasie wyłożyć na rozgrzany ruszt albo patelnię grillową i grillować przez około pięć minut z każdej strony. Rybę można podawać na przykład z warzywami oraz kaszą bulgur. Zamiast grilla do przygotowania ryby dobrze sprawdzi się patelnia grillowa lub piekarnik. Do przyrządzania ryby nie trzeba dodawać oleju ani innego tłuszczu.

Aż 60 procent Polaków uważa, że ryba to nie mięso. Do której grupy należysz? 

Więcej o: