Jaja kacze - właściwości, wartości odżywcze. Zastosowanie jaj kaczych w kuchni

Jaja kacze to jaja dość rzadko spotykane zarówno na polskim, ale również europejskim rynku. Bardzo trudno spotkać je w sklepach, a konsumenci zwykle nabywają je u lokalnych hodowców lub na bazarach. W przeciwieństwie do krajów Europy, w Azji jaja kacze są bardzo popularne, a w niektórych państwach uznawane są nawet za wykwinty smakołyk. Charakteryzują się specyficznym smakiem, który nie każdemu może przypaść do gustu, a ponadto są także bogactwem składników odżywczych oraz witamin i cennych kwasów. Są one również dużo droższe niż jaja tradycyjne, czyli jaja kurze.

Jaja kacze – tylko ze sprawdzonego źródła

W Polsce jaja kacze nie są popularne i w związku z tym z zasady nie występują w sprzedaży detalicznej. Wielbiciele tego rodzaju jaj nabywają je zwykle na targowiskach lub u lokalnych hodowców. W przypadku jaj kaczych, znajomość źródła ich pochodzenia (gospodarstwa) jest niezwykle istotna, ponieważ są one dużo bardziej podatne na zakażenie salmonellą od jaj kurzych i w związku z tym, ryzyko zakażenia się tą bakterią jest znacznie większe. Ponadto, jajo kacze należy spożyć jak najszybciej po „wyprodukowaniu” przez kaczkę – najlepiej w ciągu 2 tygodni. Najlepszym sposobem na sprawdzenie świeżości jest wrzucenie go do zimnej wody – jeżeli unosi się na jej powierzchni, oznacza to, że nie jest już pierwszej świeżości.

Właściwości jaj kaczych

Zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz, jaja kacze różnią się znacznie strukturą od jaj kurzych. Są one większe od tych drugich o około 30 proc., a co za tym idzie - zawierają więcej białka oraz charakteryzują się większym żółtkiem. Twardość skorupki jaja kaczego nie różni się od jajka kurzego, jednakże bardzo ważne jest, aby nie posiadała ona plamek – sygnalizują one przebytą chorobę kaczki oraz są śladem po stosowaniu antybiotykoterapii. Ze względu na stosunkowo niewielką ilość wody, konsystencja białka jaja kaczego jest bardziej zbita i jeżeli jest ono zbyt długo gotowane, może stać się niesmaczne oraz gumowate. Jaja od kaczek są w smaku dużo bardziej intensywne niż jaja kurze.

Ile kalorii ma jajo kacze?

Jaja kacze są znacznie bardziej kaloryczne od najczęściej występujących na rynku jaj kurzych. 100 gramów jaja kaczego zawiera 185 kcal, a taka sama ilość tego drugiego - 135 kcal. Różnica wynika z zawartości tłuszczu, którego w 100 gramach jaja kaczego jest o 4 gramy więcej niż w kurzym. Średnie jajo kacze waży 55 gramów, a więc zawiera 102 kalorie.

Jaja kacze – wartości odżywcze

Ze względu na to, że jajka kacze są większe od kurzych, dostarczają organizmowi proporcjonalnie więcej składników odżywczych. Jaja pochodzące od kaczek stanowią bogate źródło takich składników mineralnych jak fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas oraz sód. Ponadto, spożywając jaja tego rodzaju, wzbogaca się swoją dietę o szereg witamin. Zawierają one dużo witamin z grupy B oraz D, E i K, a także kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Co ciekawe, spożycie jednego kaczego jaja pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę B12.

Jaja kacze nie są polecane osobom otyłym oraz z nadwagą, ponieważ zawierają bardzo dużo cholesterolu (884 mg/100g), a także znacznie więcej tłuszczu od jaj kurzych.

Zastosowanie jaj kaczych w kuchni

Jaja kacze stanowią doskonałą alternatywę jaj kurzych w przemyśle spożywczym. Ze względu na wyrazisty smak, najczęściej stosuje się je do produkcji makaronów, jednakże w cukiernictwie również znajdują zastosowanie. Ciasta na bazie jaj kaczych są znacznie bardziej puszyste od ciast, do produkcji których użyto jaj kurzych, w związku z tym cukiernicy polecają te nietypowe jaja do wyrobu ciast drożdżowych.

Ze względu na dość zwięzłą strukturę białka, ubijanie jaj kaczych trwa stosunkowo długo. Osobom, które lubią wyrafinowane smaki, poleca się omlet lub jajecznicę z jaj kaczych, dzięki którym tak proste potrawy nabiorą zupełnie innego charakteru. 

Wykonując danie z jaj kaczych należy pamiętać, że zwykle jedno tego rodzaju jajo odpowiada dwóm kurzym. W przygotowaniu potraw z jaj kaczych najważniejszy jest czas trwania obróbki termicznej. Kacze jajo musi być ugotowane „w punkt” ponieważ gotowane zbyt krótko może uwolnić charakterystyczny, nieprzyjemny zapach, zaś zbyt długo – może zmienić konsystencję na twardą i gumowatą. Ponadto, zbyt długie gotowanie pozbawia jaj cennych wartości odżywczych. Osoby, które nie lubią nietypowych smaków, mogą śmiało stosować jaja kacze do pieczenia ciast, ponieważ podczas pieczenia, smak i zapach tego produktu się niweluje.

Jaja kacze a alergie

Osoby, które przejawiają reakcję alergiczną na jaja kurze, najprawdopodobniej nie będą mogły spożywać jaj kaczych. W przeciwieństwie do jaj przepiórczych, są one równie uczulające jak popularne jaja od kur.

Więcej o zdrowych dietach

Jajko to samo zdrowie, czy na pewno? Na to pytanie odpowiada nasz film

Więcej o: