Jaja strusia - wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni

Jaja strusie to wciąż mało popularny produkt na polskim rynku, a szkoda, ponieważ są one bardzo zdrowe. Zawierają mało cholesterolu oraz cechują się dużą zawartością zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Głównym ograniczeniem jaja strusiego jest jego wielkość, ponieważ może być ona nawet trzydziestokrotnie większa od popularnego jaja kurzego, co skutkuje tym, że w niewielu kuchniach można wykorzystać zawartość za jednym razem.

Jajko ma mnóstwo zalet zdrowotnych, co jednak z cholesterolem?

Jaja strusie to przysmak mieszkańców Afryki, gdzie strusie występują naturalnie. W Polsce nie są jeszcze popularne z wielu względów. Przede wszystkim, ptaki te nie występują naturalnie w naszej szerokości geograficznej, w Polsce hodowane są tylko w specjalistycznych fermach (których aktualnie jest około 30), wobec czego dostęp do nich jest mocno ograniczony. Co ciekawe, właściciele strusich ferm nie utrzymują się ze sprzedaży jaj, tylko z handlu mięsem oraz piórami. Wynika to z tego, że strusie znoszą jaja przez niecałe pół roku (od marca do sierpnia), a ich liczba jest mocno ograniczona.

Strusie jaja, pomimo tego, że są bardzo smaczne oraz zdrowe, nie odnajdą również zastosowania w każdej kuchni – jedno takie jajo odpowiadać może nawet 30 kurzym, wobec czego nie w każdym domu jest okazja do wykorzystania strusiego jaja na raz.

Coraz częściej konsumenci zakupują te produkty w celu zrobienia z nich wydmuszek, które stanowią oryginalną i nietypową dekorację wielkanocną. Cena jednego strusiego jaja wynosi około 90 zł, zaś skorupki 20-30 zł.

Jak wygląda strusie jajo?

Jajo strusie to największe jajo na świecie. Zwykle jego waga przekracza 1,5 kg i jest od 20 do 30 razy większe od jaja kurzego. Skorupka jaja strusiego jest około 10 razy twardsza niż skorupka jaja kurzego i cechuje się jednolitą, jasną barwą od białej po ciemnokremową. Z reguły strusie jajo nie posiada żadnych plam.

Wartości odżywcze jaja strusiego

Jajo strusie polecane jest osobom, borykającym się z nadwagą, ponieważ zawiera znacznie mniej cholesterolu od jaja kurzego czy przepiórczego. Ponadto charakteryzuje się pięciokrotnie wyższą – w porównaniu do jaj kurzych - zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6), które mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Jest to również cenne źródło licznych składników mineralnych, takich jak fosfor, żelazo i magnez. 100 gramów jaja strusiego zawiera 158 kalorii, a więc więcej od jaja kurzego, którego liczba kalorii wynosi 135 na 100 g.

Jajo strusie w kuchni

Pomimo tego, że na polskim rynku nie jest to popularny produkt, jajo strusie bardzo dobrze sprawdza się w kuchni. Stanowi ono bardzo dobrą alternatywę jaj kurzych, ponieważ charakteryzuje się neutralnym zapachem oraz smakiem. Przygotowanie tego rodzaju jaja jest jednak uciążliwe, ponieważ najpierw bardzo trudno je rozbić, a potem, w razie potrzeby, ciężko oddzielić białko od żółtka. Jaja strusie odnajdują zastosowanie przede wszystkim w cukiernictwie, gdyż ze względu na ich wielkość zawartość jednej sztuki może zostać wykorzystana do kilku ciast. Negatywnym aspektem wielkości tych jaj jest to, że mała rodzina nie jest w stanie wykorzystać całego jaja na jeden posiłek, a zawartość tego produktu można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 3 dni. Z kolei w licznych, kilkunastoosobowych rodzinach, jajecznica z jednego jaja strusiego może być bardzo efektowna. Ze względu na jego wielkość, jajo strusie gotuje się również stosunkowo długo - około 50 minut. Nie należy przesadzać z długością obróbki termicznej, ponieważ zbyt długo gotowane może stać się sine w środku.

W jaki sposób rozbić strusie jajo?

Aby dostać się do wnętrza strusiego jaja należy je rozbić, co wcale nie jest banalną czynnością i wymaga stosunkowo dużego wysiłku. Wszystko za sprawą tego, że oprócz tego, że jajo strusie jest kilkanaście razy większe od jaja kurzego, posiada również około 10 razy twardszą skorupkę. W związku z tym do rozbicia strusiego jaja potrzebne jest narzędzie ciężkie, np. młotek. Niektórzy używają do tego celu wiertarki. Inni, chcąc zachować w całości skorupkę, posługują się ostrym dłutem.

Jajo strusie – jak sprawdzić czy jest świeże?

Doskonałym sposobem na sprawdzenie świeżości każdego mniejszego jaja, jest wrzucenie go do zimnej wody, ponieważ wraz z upływem czasu zwiększa się ilość powietrza wewnątrz skorupy, a w konsekwencji nieświeże jajo unosi się na wodzie. Skorupa jaja strusiego jest na tyle twarda, że powietrze się przez nią nie dostaje, jednak im jajo jest starsze, tym bardziej zmienia się jego struktura, staje się bardziej zwięzła. Nieświeże, starsze jajo podczas potrząsania, wyda bulgocący odgłos.

Jaja strusia – gdzie można je kupić?

Jaja strusie nie są popularne na polskim rynku, wobec czego bardzo trudno je dostać w zwykłym sklepie. Czasami występują w punktach w żywnością ekologiczną, jednak wielbiciele tych jaj najczęściej kupują je u lokalnych hodowców strusi.

Więcej o: