Jaja gęsie: właściwości. Dlaczego dietetycy polecają gęsie jaja

Jaja gęsie to jedne z siedmiu rodzajów jaj, które są zalecane do spożywania i jedne z sześciu (z wyjątkiem kurzych), które są bardzo mało popularne w Polsce. Podobnie jak jaja kacze, charakteryzują się wyrazistym, oleistym smakiem, który nie każdemu może przypaść do gustu. Jaja gęsie stanowią za to doskonałą alternatywę jaj kurzych w pieczeniu ciast, ponieważ wypieki z nich są dużo bardziej puszyste.

Gęsie jaja - dietetycy polecją

Jeszcze kilkanaście lat temu panowała opinia, że jaja w diecie trzeba ograniczać, ponieważ są one źródłem szkodliwego cholesterolu oraz tłuszczu, a przez co stanowią przyczynę powstawania miażdżycy oraz zawałów. Aktualnie opinia dietetyków jest inna – naukowcy zachęcają do spożywania jaj, traktują je jako jedną z podstawowych grup żywienia, ponieważ dostarczają one cennych witamin oraz składników odżywczych.

Według ogólnoświatowych zaleceń człowiek może spożywać siedem rodzajów jaj. Obok popularnych jaj kurzych oraz indyczych, strusich, przepiórczych czy kaczych, dietetycy namawiają do spożywania jaj gęsich. Niestety, zarówno w Polsce, jak i na świecie, jaja gęsie nie cieszą się dużą popularnością. Niestety – ponieważ stanowią one źródło cennych mikro- i makroelementów.

Dlaczego nie jemy gęsich jaj zbyt często? Przede wszystkim tego rodzaju produkt jest trudno dostępny. Gęsich jaj nie znajdziemy w asortymencie sklepów, można je zakupić jedynie na targowiskach, w lokalnych hodowców lub na aukcjach internetowych. Ponadto, hodowcy gęsi utrzymują się przede wszystkim ze sprzedaży ptaków na mięso, a ich jaja przeznaczają do wylęgu piskląt.

Osoby, które lubią smak jaj gęsich, powinny zaopatrywać się w nie u sprawdzonych gospodarzy, ponieważ jaja te – obok jaj kaczych – są najbardziej narażone na zakażenie salmonellą. Pomimo, że aktualnie każda hodowla drobiu powinna być kontrolowana przez weterynarza, konsumenci powinni być pewni źródła zakupionych jaj.

Jaja gęsie – właściwości

Jaja gęsie są znacznie większe od jaj kurzych, a także cechują się twardszą skorupką, dlatego też nieco trudniej ją rozbić. W przeciwieństwie do tych pospolitych jaj, jaja od gęsi w większości występują w jednym kolorze – białym. Cechy te powodują, że o ile jaja gęsie nie są chętnie spożywane, konsumenci często kupują je w celu wykonania wydmuszek.

Podobnie jak w przypadku jaj kaczych, jaja gęsie charakteryzują się nietypowym, bardzo wyrazistym smakiem i zapachem. Ponadto, mają one bardziej zwięzłą konsystencję, która pod wpływem zbyt długiego gotowania może stać się twarda. Wynika to ze stosunkowo małej ilości wody, która wynosi 70 proc. (dla porównania jajo kurze zawiera 79 proc. wody). Kolor żółtka zależny jest od tego, czym żywione są gęsi.

Jaja gęsie - wartość odżywcza

Tak jak każde jaja, jaja gęsie charakteryzują się zawartością cennych witamin oraz składników mineralnych. Przede wszystkim, zawierają dużą ilość witamin z grupy B, a także A, D,E oraz K. Produkt ten stanowi również źródło beta-karotenu oraz kwasu foliowego. Jedno gęsie jajo dostarcza organizmowi ponad 20 gramów białka, co stanowi około 45 proc. dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na ten składnik. Spożywanie gęsich jaj jest więc zalecane dla sportowców, ponieważ białko to podstawowy budulec kości i mięśni.

Jaja gęsi cechują się bogatą zawartością składników mineralnych. Stanowią cenne źródło potasu, wapnia oraz fosforu, ale też sodu, magnezu i żelaza. W porównaniu z pospolitym jajem kurzym, jajo gęsie jest dość tłuste, ponieważ w 100 gramach występuje 13 gramów tłuszczu, podczas gdy w tym pierwszym niecałe 10 gramów. Gęsie jaja zawierają również dwukrotnie więcej cholesterolu, wobec czego osoby cierpiące na otyłość oraz walczące z nadwagą, powinny ograniczać je w swojej diecie.

Jaja gęsie – ile kcal? 100 gramów jaja gęsiego ma 185 kalorii, a więc nieco więcej niż jajo kurze, którego taka sama gramatura liczy 135 kalorii. Zjadając jedno gęsie jajo, które przeciętnie waży 144 gramy, dostarczamy do organizmu 266 kcal. 

Jaja gęsie w kuchni

Ze względu na swój wyrazisty, oleisty smak, nie każdemu jaja gęsie będą smakować. Osobom, które nie lubią wyrafinowanych smaków, nie poleca się więc jaj gęsich ugotowanych na twardo czy w postaci jajecznicy lub omleta, ponieważ po tego rodzaju obróbce, produkt zachowuje swój smak oraz zapach. Gęsie jaja za to doskonale sprawdzają się jako składnik ciast, ponieważ po upieczeniu, ich smak staje się neutralny. Ponadto, stosowanie jaj gęsich to oszczędność, ponieważ jedno takie jajo odpowiada trzem kurzym. Jaja tego rodzaju ubija się znacznie dłużej od tych tradycyjnych, pochodzących od kury, ponieważ ich konsystencja bardziej zbita. Warto jednak poświęcić więcej czasu oraz używać jaj gęsich do wypieków, ponieważ ciasta na tym produkcie są dużo bardziej puszyste.

Jaja gęsię są cennym źródłem witamin z grupy B. Dowiedz dlaczego te witaminy są ważne dla zdrowia  

Więcej o: