Rodzaje mięsa - czy należy jeść mięso?

Rozróżnia się dwa podstawowe rodzaje mięsa - białe i czerwone. Mięso jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, zawiera również żelazo, jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, nie każdy rodzaj mięsa należy jeść równie często. Jakie gatunki mięsa zalicza się do mięs białych, a jakie do czerwonych? Czy mięso jest zdrowe i czy powinno mieć miejsce w naszej diecie?

Kurczak jest ulubionym mięsem Polaków, który można przyrządzać na wiele rozmaitych sposobów

Mięso jest produktem, którego spożywanie ma wielu przeciwników, ale także wielu zwolenników. Wielbiciele mięsa uważają, że jest ono niezbędne w codziennej diecie i nie wyobrażają sobie porządnego posiłku bez mięsa. Przeciwnicy, pomijając kwestie etyczne, zaznaczają, że mięso jest niezdrowe i należy rezygnować ze spożywania produktów mięsnych. Naukowcy są natomiast zdania, że możemy jeść mięso, ale w niewielkich ilościach i nie wszystkie jego rodzaje. 

Mięso - rodzaje

Podstawowym podziałem rodzajów mięsa jest podział na mięso białe oraz czerwone. Do mięs białych zalicza się:

Mięsa czerwone to z kolei:

Co ciekawe, podział ten nie do końca jest związany z rzeczywistą barwą mięsa (przykładowo, ciemne mięso udka z kurczaka jest zaliczane do mięs białych, a jasny schab jest mięsem czerwonym), a z zawartością tłuszczu w danym rodzaju mięsa. Mięsa białe są mniej kaloryczne niż mięsa czerwone i cechują się wyższą zawartością zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dla porównania, 100 gramów fileta z indyka dostarcza 85 kcal, a taka sama ilość wieprzowej łopatki to aż 260 kcal.

Czy mięso szkodzi?

Wszelkie rodzaje mięsa są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera aminokwasy egzogenne, czyli takie, których ludzki organizm nie jest w stanie wyprodukować. W porównaniu do białka roślinnego, białko zwierzęce (pochodzące z mięsa albo produktów odzwierzęcych takich jak mleko) jest lepiej przyswajalne przez nasz organizm.

Oprócz białka, mięso jest źródłem cennych składników odżywczych, do których należy przede wszystkim żelazo. Pierwiastek ten występuje w mięsie w odmianie hemowej, która jest lepiej przyswajalna niż żelazo w formie niehemowej zawarte w produktach roślinnych. Mięso zawiera także sporo witamin z grupy B, cynku, fosforu, siarki, miedzi oraz magnezu.

Należy jednak pamiętać, że spożywanie zbyt dużej ilości mięsa, w szczególności mięsa czerwonego, może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych jedzenie dużych ilości mięsa może mieć wpływ na podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi, rozwój miażdżycy, wystąpienie chorób układu sercowo-naczyniowego, chorób nowotworowych (zwłaszcza nowotworów jelita i odbytu), cukrzycy oraz zawału serca. Zbyt duża ilość mięsa w diecie może również zwiększać ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów oraz zwyrodnienia plamki żółtej.

Jakie mięso wybierać?

Najlepiej wybierać mięsa chude, takie jak kurczak czy indyk. Ze względów zdrowotnych należy zrezygnować z jedzenia tłustych mięs, do których należą między innymi boczek czy golonka. Mięsem najbardziej bogatym w białko jest chude mięso niezawierające ścięgien ani przerostów tłuszczu. Oprócz rodzaju mięsa ważne jest, aby było ono świeże, najlepiej niemrożone, gdyż podczas zamrażania zniszczeniu ulega duża część witaminy B6, której mięso jest dobrym źródłem. Kupując mięso koniecznie zwracaj uwagę na jego kolor, połysk oraz zapach. Zjedzenie nieświeżego, zepsutego mięsa może się źle skończyć, dlatego jeżeli nie masz pewności, co do przydatności do spożycia jakiegoś mięsnego produktu, lepiej zrezygnuj z jego spożycia.

Nie bez znaczenia jest też sposób przyrządzenia mięsa. Należy unikać smażenia oraz panierowania – lepiej podawać mięso pieczone, duszone albo gotowane. Gotowane mięso jest zdecydowanie bardziej lekkostrawne, mniej kaloryczne i bogatsze w składniki odżywcze niż ten sam produkt poddany smażeniu. Dobrym pomysłem jest również pieczenie w folii, która zapobiega przesuszaniu mięsa i sprawia, że można przygotować danie bez dodatku tłuszczu.

Mięso - jak często można je jeść?

Dietetycy są zgodni, że mięsa, nawet białego, nie należy spożywać w nadmiernych ilościach. Ile zatem możemy go jeść bez szkody dla naszego zdrowia? Optymalną ilością będzie maksymalnie 200 gramów mięsa dziennie, jednak nie częściej niż 3 – 4 razy w tygodniu. Oczywiście lepiej, żeby było to mięso białe, mięsa czerwonego nie powinniśmy jeść częściej niż kilka razy w miesiącu. W codziennej diecie mięso można zastąpić rybami, które zawierają wiele cennych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych. Białko pochodzenia zwierzęcego warto natomiast częściowo zastąpić białkiem pochodzącym z roślin strączkowych.

Więcej o zdrowych dietach

Więcej o: