Jackfruit - właściwości, zastosowanie. Jak smakuje jackfruit

Jackfruit to owoc chlebowca różnolistnego (zwany też drzewem bochenkowym). Jest to największy owoc na świecie, który rośnie na drzewach - może osiągać masę nawet do 30 kilogramów. Jakie właściwości ma jackfruit? Jakie zastosowanie ma ten owoc i jak można go przyrządzać?

Co to jackfruit?

Owoce jackfruita występują na tropikalnym drzewie bochenkowym, które rośnie przede wszystkim na obszarze Afryki oraz Południowej i Południowo-wschodniej Azji. Należy ono do rodziny morwowatych. Owoce tego rodzaju chlebowca są bardzo duże, osiągają długość około 90 centymetrów i masę nawet do 30 kilogramów. Ze względu na dużą masę, nie rosną one na gałęziach, ale wyrastają bezpośrednio z pnia.

Owoc jest okryty twardą zieloną lub brązowawą skórką, na której występują drobne kolce. Skórka jest na tyle twarda, że owoc trzeba otwierać przy użyciu ostrych narzędzi. Miąższ jest podzielony na fragmenty cienkimi błonkami, ma intensywnie żółtą barwę i charakterystyczny bardzo mocny zapach. W smaku jest odrobinę kleisty, słodki i soczysty.

W niektórych rejonach świata oprócz owoców wykorzystuje się nasiona tej rośliny. Roślina ta jest uprawiana również dla jego drewna, które kolorem przypomina nieco mahoń.

Jackfruit - właściwości

Jackfruit to owoc pełen cennych substancji, w tym składników mineralnych, witamin oraz antyutleniaczy. W tych owocach tropikalnych nie brakuje takich składników jak:

Jackfruit ma pozytywny wpływ na organizm:

  1. Dzięki wysokiej zawartości składników mineralnych wpływa na utrzymanie równowagi elektrolitycznej;
  2. Jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Dodatkowo zawiera substancje, które usprawniają perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom;
  3. Zmniejsza niekorzystny wpływ przewlekłego zmęczenia oraz częstego stresu;
  4. Wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego (obniża ryzyko zawału serca, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy), co ma związek przede wszystkim z zawartością kwasu foliowego oraz witaminy B6;
  5. Reguluje poziom cukru we krwi – prawdopodobnie jest to związane z wysoką zawartością manganu;
  6. Ze względu na zawartość magnezu oraz wapnia zapobiega rozwojowi osteoporozy. Ponadto potas, którego w jackfruicie nie brakuje, zapobiega usuwaniu wapnia z organizmu wraz z moczem;
  7. Wykazuje działanie antybakteryjne;
  8. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy opóźnia procesy starzenia organizmu;
  9. Prawdopodobnie ma działanie antynowotworowe, co jest spowodowane zawartością antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki szkodliwe dla organizmu;
  10. Warto zaznaczyć, że w niedojrzałych owocach zawarte są inhibitory trypsyny, które mogą być przyczyną występowania nudności, biegunek oraz bólu brzucha. Substancje te ulegają unieszkodliwieniu pod wpływem obróbki termicznej.

Jackfruit – kalorie

Jackfruit jest owocem wysokokalorycznym. W 100 gramach tego owocu jest około 95 kcal, co sprawia, że owoc ten zalicza się do grona najbardziej kalorycznych (jego kaloryczność jest podobna do kaloryczności bananów). Największa część energii pochodzi z węglowodanów, których w 100 gramach owocu jest aż 24 gramy. Pozostałą część energii stanowi energia pochodząca z białka oraz tłuszczu.

Jackfruit – przepis

Jackfruit jest owocem, który można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jego smak jest porównywalny przez niektórych do połączenia smaków ananasa oraz banana. Owoc można jeść na surowo (na przykład jako przekąska, dodatek do koktajli lub sałatek owocowych) albo gotowany. Jest on odpowiedni również do suszenia, kandyzowania oraz przyrządzania różnych przetworów, takich jak soki, dżemy czy galaretki. Jackfruit nadaje się zarówno do deserów, jak i potraw wytrawnych.

Do dań głównych dodaje się zazwyczaj ugotowane lub upieczone niedojrzałe owoce. Owoce, które nie nadają się jeszcze do jedzenia na surowo można również znaleźć w formie proszku przygotowanego z suszonych owoców. Taki proszek można wykorzystywać jako przyprawę albo substancję zagęszczającą do zup i sosów. Jadalne są również nasiona owocu, które można piec i jeść tak jak kasztany.

Od niedawna niedojrzałe owoce są coraz częściej wykorzystywane jako wegański zamiennik mięsa. Odpowiednio przygotowany i doprawiony owoc zarówno w konsystencji, jak i w smaku przypomina mięso. Jackfruit  jest wykorzystuje się między innymi do produkcji wegańskich burgerów oraz kiełbasek.

Czy wiedzieliście, że zapach cytryny u niektórych osób łagodzi ból głowy?

Więcej o: