Durian (tropikalny owoc) - właściwości, zastosowanie

Durian to tropikalny owoc znany ze swojego intensywnego, nieprzyjemnego zapachu. Owoc ten można kupić przede wszystkim w krajach azjatyckich, gdzie rośnie w naturalnych warunkach. Jest ceniony ze względu na smak, a także działanie prozdrowotne. Jak smakuje durian? Jak można go jeść i jaki ma wpływ na zdrowie?

Durian – czym jest?

Durian to jeden z najdroższych owoców świata, którego chce spróbować wiele osób odwiedzających kraje azjatyckie. Najbardziej charakterystyczny jest jego zapach (porównywany do zapachu sera pleśniowego albo zepsutego mięsa), który czuć nawet z odległości kilkunastu metrów. Zapach jest aż tak silny i nieprzyjemny, ponieważ w owocu znajduje się wyjątkowo dużo (aż 41) substancji zapachowych. Zapach duriana jest tak intensywny, że w krajach, w których owoc ten występuje, w miejscach publicznych obowiązują zakazy wnoszenia tych owoców. Duriana nie można zabrać ze sobą do hotelu, przewozić w komunikacji miejskiej ani wnieść do restauracji. Owocu nie można również transportować w samolocie, a w niektórych przypadkach możliwe jest zakazanie wstępu na pokład samolotu osobom, które jadły duriana. Jest to spowodowane faktem, że nieprzyjemny zapach owocu może się utrzymywać przez dłuższy czas w powietrzu i na ubraniach. Woń jest tak intensywna, że stoisko z tymi owocami można wyczuć z odległości kilkudziesięciu metrów i zapach może przenikać przez zamknięte pojemniki, gdy owoc jest przechowywany w lodówce.

Durian jest rośliną, która występuje naturalnie w południowo-wschodniej Azji. Roślina jest uprawiana również na innych obszarach, między innymi w Ameryce Środkowej, Ameryce Północnej oraz Australii. Są to wiecznie zielone drzewa, które mogą osiągać wysokość nawet około 40 m. Drzewa mają eliptyczne łuskowate liście i kwiaty o kremoworóżowej barwie. Roślina wydaje owoce, które mogą osiągać wagę około 4 kilogramów, a ich kształt jest podobny do kształtu arbuza. Owoce są pokryte dość twardą, zieloną skórką z kolcami. Kolce są ostre, więc duriana zrywa się i przenosi w rękawiczkach. Zazwyczaj owoc jest otwierany maczetą, ponieważ jest bardzo twardy. Pod skórką ukryty jest kremowy miękki miąższ, który w konsystencji przypomina nieco budyń.

Durian - właściwości

Ten tropikalny owoc, oprócz wyjątkowego smaku, ma wiele cennych substancji. Zawiera on między innymi takie składniki jak:

W związku z bogatym składem owoc wszechstronnie oddziałuje na ludzki organizm. Wpływa on na wzmocnienie odporności oraz ma działanie rozgrzewające (dzięki temu może być stosowany w przypadku przeziębienia lub gorączki). Owoc może być stosowany jako środek wspomagający leczenie anemii, środek wspierający pracę układu nerwowego oraz naturalny produkt poprawiający koncentrację. Poza tym, durian usprawnia pracę układu pokarmowego i łagodzi dolegliwości żołądkowe.

Durian – kalorie:W 100 gramach owocu duriana jest aż 147 kcal, co sprawia, że jest to jeden z najbardziej kalorycznych owoców. Znaczna część energii pochodzi z węglowodanów.

Durian – zastosowanie

Durian oprócz charakterystycznego zapachu ma bardzo specyficzny smak. Niektórzy są zdania, że smaku tego owocu nie można porównać ze smakiem żadnego innego produktu, a inni opisują jego smak jako połączenie serka śmietankowego, malin oraz orzechów. Osoby, które nie przepadają za tym owocem porównują jego smak do połączenia smaku czosnku lub cebuli z masłem albo słodkiej ryby.

Ze względu na to, że durian jest owocem nietrwałym i trudno transportować go na duże odległości, praktycznie nie jest on dostępny poza obszarami, w których rośnie. Durian jest owocem bardzo drogim. Kilogram świeżego owocu kosztuje nawet około 50 złotych. W niektórych sklepach i na straganach można go spotkać również w formie suszonej lub kandyzowanej – cena to mniej więcej 30 złotych za jedynie 50 gramów miąższu.

Durian – przepisy

Durian najlepiej smakuje jedzony na surowo - miękki miąższ można wydrążać łyżeczką wprost ze skórki. Ze względu na kremową konsystencję miąższ jest świetnym dodatkiem do koktajli, lodów oraz past. W krajach azjatyckich ten charakterystyczny owoc poddaje się także obróbce termicznej - można go gotować i smażyć. Szczególnie powszechne jest wykorzystywanie niedojrzałych owoców, które można dodawać do dań mięsnych oraz zup. Niektórzy przygotowują fermentowane oraz suszone owoce duriana. Jadalne są również nasiona tego owocu - można je dodawać na przykład do ryżu na słodko.

Więcej o: