Longan (tropikalny owoc)  - właściwości, zastosowanie

Longan to tropikalny owoc przypominający swoim wyglądem oraz smakiem liczi. Owoc ten jest bogaty w cenne wartości odżywcze i znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Jakie właściwości ma longan? Jakie składniki zawiera i jak należy jeść ten egzotyczny owoc?

Longan pochodzi z Azji, jest uprawiany głównie w Chinach. W kraju tym jest nazywany longyan, co znaczy “smocze oko”. Roślina ta jest uprawiana również w innych krajach, między innymi w Malezji, na Tajwanie, w Indiach oraz w Indonezji. Longan często jest traktowany jako roślina ozdobna i sadzony w przydomowych ogrodach.

Longan a liczi

Longan jest owocem bardzo podobnym do liczi, chociaż w Polsce jest znacznie mniej dostępny niż liczi, którą można kupić w wielu marketach. Longan nie tylko przypomina liczi z wyglądu, ale również smakuje bardzo podobnie. W przeciwieństwie jednak do liczi longan można znaleźć jedynie w nielicznych sklepach. Łatwiej kupić go w sklepach internetowych albo w sklepach z produktami azjatyckimi, chociaż częściej owoc występuje w formie suszonej albo konserwowej niż świeżej. Czasami owoce można znaleźć również w puszkach, zanurzone w słodkiej zalewie.

Wybierając świeże owoce w sklepie warto zwrócić uwagę na stan ich skorupek. Na skórce mogą znajdować się ciemniejsze plamy, ale nie powinno być na niej czarnych przebarwień ani uszkodzeń czy miękkich fragmentów. Skórka świeżych owoców jest dosyć twarda i sprężysta. Jeżeli jest taka możliwość, najlepiej wybierać owoce sprzedawane jeszcze na gałązkach.

Longan – uprawa

Roślina, na której rosną owoce longanu to wiecznie zielone, niezbyt wysokie drzewka, chociaż niektóre okazy mogą osiągać nawet około 15 metrów wysokości. Drzewo ma błyszczące liście, które składają się z dziesięciu mniejszych, ułożonych naprzeciwko siebie listków. Owoce longanu formują się w grona. Okres owocowania przypada na lipiec i sierpień. Drzewo zazwyczaj owocuje bardzo obficie, co niestety wpływa na to, że nie wszystkie owoce są równie smaczne i aromatyczne.

Owoce longanu są niewielkie (zwykle około 2 – 3 centymetry średnicy), pokryte z wierzchu elastyczną, cienką skórką w żółto-brązowym kolorze. Pod skorupką znajduje się miękki miąższ, który jest bardzo soczysty i słodki. W środku owocu znajduje się mała, ciemna pestka.

Longan – witaminy

Owoce longanu są pełne cennych składników odżywczych. Są one bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, żelaza,fosforu, magnezu, a także składników o działaniu antyoksydacyjnym. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, owoce longanu wpływają na poprawę odporności, zapobiegają różnorodnym infekcjom, a także przyspieszają leczenie chorób, takich jak przeziębienie czy grypa. Witamina A wpływa z kolei na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci. Regularne spożywanie produktów bogatych w witaminę A sprawia, że cera staje się bardziej promienna, paznokcie stają się silniejsze i bardziej twarde, natomiast włosy nabierają zdrowego blasku. Zawarte w longanie minerały mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają funkcjonowanie mięśnia sercowego i układu krwionośnego, a także mają korzystny wpływ na pracę śledziony. Antyoksydanty, których w longanie nie brakuje wspierają walkę z wolnymi rodnikami, co wpływa na spowolnienie procesów starzenia, a także zapobiega powstawaniu wielu chorób, między innymi chorób nowotworowych. Owoce wpływają również na przyspieszenie procesów gojenia się ran.

Niektórzy są również zdania, że spożywanie owoców longanu może powodować poprawę pamięci, działa uspokajająco i odprężająco, redukuje zawroty głowy, a nawet pomaga w walce z nadmierną pobudliwością oraz problemami ze snem. Ponadto, longan jest stosowany w celu redukowania nadmiernej potliwości i jest używany jako naturalny antyperspirant.

Jak jeść longan?

Longan ma wyjątkowy, słodki i orzeźwiający smak, przez co znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach. Przed zjedzeniem, longan należy umyć, a następnie usunąć z niego skórkę. Jest to bardzo proste, ponieważ jeżeli owoc jest dojrzały skorupkę wystarczy delikatnie nacisnąć, a gdy ta pęknie można ją bez problemu usunąć z owocu. Longan można jeść na surowo, bez żadnych dodatków albo dodawać go do różnych dań. Po pozbyciu się pestek owoce można dodawać do koktajli, soków, sorbetów oraz syropów.

Ze względu na swój ciekawy wygląd, owoce longanu nadają się idealnie jako dekoracja sałatek owocowych, ciast i deserów. W kuchni azjatyckiej owoc ten jest również stosowany jako dodatek do wytrwanych zup oraz innych potraw.

Więcej o: