Gujawa - właściwości, jak jeść ten owoc?

Gujawa, znana również pod nazwami guawa, gruszla, psydia albo gojawa, to tropikalny owoc, który jest ceniony ze względu na walory smakowe oraz właściwości zdrowotne. W Polsce jest mało popularny, jednak czasami można znaleźć w sklepach świeże owoce lub przetwory zawierające gujawę. Jak wygląda i smakuje gujawa? Jakie właściwości ma ten owoc i jak można go jeść?

Gujawa jest rośliną tropikalną pochodząca z Ameryki Południowej. Roślina ta występuje również na innych obszarach świata, między innymi w Azji, w Ameryce Środkowej oraz na Wyspach Karaibskich. Drzewo osiąga około 9 metrów wysokości, kwitnie nawet dwa razy w roku, a kwiaty, które ona wydaje są białe, dość duże i mają bardzo intensywny zapach. Wyróżnia się wiele odmian gujawy. Różnią się one przede wszystkim kolorem owoców - jego skórka może być zielona, żółta, pomarańczowa lub czerwona. Dwie najbardziej popularne odmiany gujawy to:

  1. Gujawa truskawkowa – ma dość małe liście i drobne, czerwone owoce. Miąższ jest biały i ma charakterystyczny zapach przypominający zapach truskawek.
  2. Gujawa właściwa (pospolita) - jej owoc jest kulisty lub przyjmuje kształt podobny do gruszki, a miąższ jest biały, różowy lub czerwony. Owoce tej odmiany gujawy są większe niż owoce gujawy truskawkowej.

Gujawa – witaminy

Owoce guawy są źródłem wielu cennych składników, takich jak:

Gujawa - właściwości

Ze względu na zawartość wyżej wymienionych składników, gujawa ma bardzo dobry wpływ na zdrowie, a jej regularne spożywanie niesie ze sobą wiele korzyści:

  1. Wzmacnia odporność: guawa wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne oraz przeciwpasożytnicze. Działa odkażająco i zwiększa odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje.
  2. Zwalcza wolne rodniki: dzięki temu redukowane jest ryzyko zachorowania na poważne choroby takie jak miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, a nawet choroby nowotworowe.
  3. Wspomaga funkcjonowanie układu krążenia: ma to związek między innymi z wysoką zawartością witaminy C. Guawa wpływa między innymi na regulację ciśnienia krwi oraz obniża poziom trójglicerydów i złego cholesterolu, dzięki czemu redukuje ryzyko wystąpienia udaru mózgu oraz zawału mięśnia sercowego.
  4. Wpływa pozytywnie na kondycję skóry: witamina C bierze udział w procesach wytwarzania kolagenu, w związku z czym ma działanie ujędrniające i przeciwzmarszczkowe. Witamina C wpływa również na redukcję nieestetycznych przebarwień.
  5. Usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego: ma to wpływ na poprawę koncentracji, polepszenie pamięci, a także przyspieszenia procesów poznawczych.
  6. Redukuje ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych: ekstrakty pozyskiwane z owoców guawy są stosowane w profilaktyce chorób nowotworowych piersi, płuc, jelita grubego, prostaty oraz płuc.

Co ciekawe, zastosowanie znajdują nie tylko owoce, ale również liście gujawy. Napary z liści łagodzą kaszel oraz zmniejszają uciążliwe dolegliwości żołądkowe. Można je stosować także w przypadku biegunki, wymiotów, a nawet do regulowania cyklu miesiączkowego. Na zmiany trądzikowe pomoże stosowanie maseczek z rozgniecionych liści guawy. Z kolei żucie liści poleca się osobom, które cierpią na ból zęba, zapalenie dziąseł lub owrzodzenia jamy ustnej.

Gujawa – smak

Smak guawy jest słodko-kwaśny z charakterystycznym aromatem. Niektóre osoby opisują go jako połączenie smaku figi oraz gruszki. Miąższ ma śluzowatą konsystencję i zawiera wiele nasion. Nasiona są jadalne, więc nie ma konieczności, aby je usuwać. Gujawę można jeść na surowo, bez żadnego przygotowania. Należy ją jedynie umyć, przekroić na pół i wydrążyć ze środka miąższ. Owoce są wykorzystywane również jako dodatek do soków, deserów, kompotów, drinków oraz koktajli. W Polsce świeże owoce są dosyć trudno dostępne, ponieważ są one mało trwałe i trudno je transportować na duże odległości. Czasami w sklepach można znaleźć również owoce gujawy w puszce. Zagęszczony sok z gujawy jest dodawany do innych soków lub przetworów owocowych w celu podwyższenia zawartości witamin.

Jednym z bardziej popularnych deserów, który można przygotować z wykorzystaniem guawy jest tak zwane “el bocadillo de guayaba”, czyli specyficzny rodzaj dżemu. Do jego przyrządzenia potrzebne będą dwa kilogramy owoców gujawy, cukier (dwa razy więcej niż musu, który pozyska się z owoców), odrobina soku pomarańczowego, szklanka wody. Na początku należy oczyścić i pokroić owoce na mniejsze kawałki, a następnie zalać je wodą i gotować. Powstały podczas gotowania sok należy odcedzić, a pozostały mus połączyć z cukrem, dodać sok pomarańczowy i całość gotować na małym ogniu do momentu, aż masa stanie się gęsta. Gorącą masę należy przełożyć do naczynia posypanego cukrem. Górę również posypuje się cukrem i odstawia do ostygnięcia, po czym deser kroi się w kostkę.

Więcej o: