Tamarynd - właściwości, zastosowanie, jak jeść?

Tamarynd jest owocem drzewa rosnącego w Indiach, który jest stosowany przede wszystkim jako przyprawa. Nadaje on potrawom specyficzny smak, a dodatkowo jest źródłem ważnych minerałów i witamin jak np. błonnik, żelazo, witamina B. Jakie zastosowanie ma tamarynd? Jak używać go w kuchni?

Tamarynd pochodzi prawdopodobnie ze Wschodniej Afryki, a obecnie występuje głównie w Południowo-Wschodniej Azji oraz na subkontynencie indyjskim. Jest owocem drzewa tamaryndowca, który przyjmuje formę strąków. Wewnątrz strąka, pod skórką, znajdują się czarne nasiona otoczone lepkim miąższem. Zwykle jest spotykany w formie suszonych strąków, kawałków owoców albo koncentratu.

Tamarynd – działanie

Owoc tamaryndowca jest bogaty w takie składniki, jak:

Tamarynd ze względu na wysoką zawartość cennych składników odżywczych ma pozytywny wpływ na zdrowie. Zawiera on dużą ilość błonnika, dzięki czemu wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego. Jest on dodawany między innymi do preparatów o działaniu przeczyszczającym, zapobiega zaparciom, łagodzi biegunki, ułatwia trawienie, a także może być stosowany w celu pozbycia się glist jelitowych występujących przede wszystkim u dzieci. Poza tym, błonnik nie jest bez znaczenia, jeżeli chodzi o poziom cholesterolu, a regularne spożywanie produktów bogatych w błonnik obniża poziom złego cholesterolu. Dzięki wysokiej zawartości witamin oraz składników mineralnych tamarynd wspomaga leczenie przeziębienia, szkorbutu, a także fluorozy. Co więcej, roślina jest stosowana w przypadku zaburzeń funkcjonowania oskrzeli, a także choroby wrzodowej.

Tamarynd jest bogaty w witaminę A, która jest istotna, jeżeli chodzi o procesy widzenia. Witamina A poprawia jakość widzenia, szczególnie po zmroku, a także redukuje ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Witamina A, a także przeciwutleniacze zawarte w tym owocu mają także pozytywny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Stosowanie tego owocu spowalnia procesy starzenia się organizmu, redukuje widoczność drobnych zmarszczek, a także znacznie przyspiesza tempo gojenia się powierzchownych ran. Owoc może być również pomocny w przypadku infekcji skórnych oraz oparzeń. Płukanie gardła naparem z infekcji pomaga w leczeniu zapalenia gardła, natomiast picie takiego naparu przyspiesza leczenie infekcji oczu.

Kolejnymi ważnymi składnikami, których nie brakuje w tym indyjskim owocu są żelazo oraz potas. Żelazo bierze udział w procesie produkcji czerwonych krwinek, natomiast potas wpływa na regulację ciśnienia krwi. Dzięki zawartości tych składników mineralnych, błonnika oraz innych substancji tamarynd wpływa ochronnie na układ krążenia i zapobiega rozwojowi poważnych chorób. Owoc ten zawiera kwas winowy, czyli silny antyoksydant, który chroni organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Dodatkowo, składniki zawarte w tamaryndzie chronią jelita przed chorobami nowotworowymi.

Jak jeść tamarynd?

Tamarynd można kupić w niektórych marketach, sklepach z produktami orientalnymi, a także w sklepach internetowych pod postacią drylowanych owoców. Owoc tamaryndowca ma słodko - kwaśny smak smak. Dodatek tamaryndu do różnych dań sprawia, że nabierają one charakterystycznego, orzeźwiającego, delikatnie pikantnego i delikatnie słodkiego smaku. Owoc ten jako przyprawę można dodawać między innymi do zup o orientalnym charakterze. Sposób stosowania tamaryndowca różni się w zależności od tego, z jaką formą tej przyprawy mamy do czynienia. W przypadku większych kawałków tamaryndowca warto na początku zanurzyć go na mniej więcej 10 minut w gorącej wodzie, a następnie całość odcedzić (pozbędziemy się wówczas twardych łusek). Z suszonych strąków, w procesie maceracji, można uzyskiwać sok, natomiast pastę z tamaryndu można bezpośrednio dodawać do potraw. Przyprawa ta jest używana najczęściej jako środek dodający kwasowości takim daniom jak gotowana soczewica czy curry. Tamarynd komponuje się dobrze zarówno z mięsami (na przykład grillowanymi albo duszonymi), jak i daniami na bazie ryżu lub roślin strączkowych. Jest on doskonałą przyprawą do makaronów, na przykład do makaronu Pad Thai, a także owoców morza.

Ze względu na zawartość pektyny, owoce tamaryndowca mogą być stosowane jako środek zagęszczający i żelujący przy produkcji galaretek oraz dżemów. Przyprawę można dodawać również do napojów oraz ciast.

Więcej o: