Czerwone banany - właściwości, smak, zastosowanie

Czerwone banany to mniej popularny krewniak powszechnie dostępnych żółtych bananów. Są one krótsze i grubsze, mają ciemną skórkę i jasny, kremowy w konsystencji miąższ. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminy oraz składniki mineralne. Czym czerwone banany różnią się od żółtych? Jak smakuje ta odmiana banana i jak należy je jeść?

Czerwone banany – smak

Smak czerwonych bananów jest podobny do smaku bananów żółtych. Są równie słodkie, ale ich miąższ jest bardziej delikatny i kremowy, przypominający owocowy mus. Ich smak często jest określany jako maślany i jest delikatniejszy niż smak żółtej odmiany tych owoców. Ważne jest jednak, że czerwone banany nadają się do jedzenia jedynie wtedy, gdy są w pełni dojrzałe. Niedojrzałe czerwone banany są twarde, a ich miąższ jest gorzki i niesmaczny. Dojrzałe banany nadają się do jedzenia na surowo, ale można je również podgrzewać.

Banan czerwony – przepisy

Najprościej jest wykorzystać czerwone banany w formie surowej jako zdrową przekąskę, alternatywną dla słodyczy czy słonych, przetworzonych produktów. Surowe banany można również dodawać do zdrowych koktajli (banany doskonale zastąpią cukier oraz inne substancje słodzące), sałatek owocowych czy ciast. Z bananów czerwonych można przygotować smaczne desery, na przykład banany pieczone lub smażone. Owoce najlepiej smażyć krótko na maśle lub piec z dodatkiem innych owoców, na przykład pod kruszonką z płatków owsianych. Z takich owoców można przyrządzić również lody. Wystarczy obrać banany ze skórek, zamrozić je, a następnie wyjąć na kilka minut z zamrażarki i zblendować na gładką masę. Lody można urozmaicić różnymi dodatkami, na przykład cynamonem, wiórkami kokosowymi lub małymi kawałkami gorzkiej czekolady. Banany mogą być również dodatkiem do sorbetów z wykorzystaniem innych owoców, na przykład truskawek.

Czerwone banany - właściwości

Czerwone banany mają podobne właściwości jak zwykłe żółte banany, jednak zawierają więcej niektórych ważnych składników. Jaki wpływ na zdrowie mają czerwone banany?

  1. Obniżają ciśnienie krwi: ze względu na wysoką zawartość potasu banany regulują ciśnienie krwi. Dodatkowo, dzięki zawartości przeciwutleniaczy oraz bogactwu witamin, regularne spożywanie bananów powoduje zwiększenie poziomu hemoglobiny oraz wzmocnienie naczyń krwionośnych.
  2. Wzmacniają odporność: banany są doskonałym źródłem witaminy C (odmiana czerwona zawiera jej więcej niż żółta), przez co wpływają na poprawę odporności organizmu. Poza tym, witamina C jest silnym antyoksydantem.
  3. Wpływają na polepszenie wzroku: czerwone banany zawierają między innymi witaminę A, a przeprowadzane badania potwierdziły, że regularne jedzenie bananów znacznie zmniejsza ryzyko chorób oczu, a nawet utraty wzroku.
  4. Poprawiają stan skóry: czerwone banany zawierają dużo przeciwutleniaczy (między innymi witamina E,witamina K oraz beta karoten), które spowalniają procesy starzenia się skóry. Antyoksydanty wpływają również na redukcję wystąpienia poważnych chorób, takich jak między innymi choroby nowotworowe oraz schorzenia układu krążenia.
  5. Stanowią źródło błonnika: dzięki temu wspomagają pracę układu pokarmowego, wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, wspomagają kontrolowanie wagi, a także redukują ryzyko zapadnięcia na choroby układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycę. Błonnik powoduje również, że po zjedzeniu banana przez dłuższy czas odczuwamy sytość, co zapobiega podjadaniu niezdrowych przekąsek.
  6. Zawierają cenne minerały: w bananach nie brakuje składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor oraz żelazo, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dobroczynne działanie bananów można wykorzystać włączając je do codziennej diety, ale co ciekawe, banany można stosować również jako maseczki do twarzy. Banana wystarczy rozgnieść, wymieszać z łyżeczką oliwy i nałożyć na skórę twarzy na kilkanaście minut. Taka maska działa nawilżająco i odżywczo.

Czerwone banany – kalorie

Czerwone banany, podobnie jak te bardziej popularne żółte, są jednymi z bardziej kalorycznych owoców. W 100 gramach bananów czerwonych jest około 100 kcal. Jeden taki banan jest zwykle mniejszy od żółtego banana i waży około 50 gramów, co oznacza, że zawiera mniej więcej 50 kcal. Znaczna większość, bo aż 93 proc. energii pochodzi z węglowodanów. Pozostała energia pochodzi z białek (4 proc.) oraz tłuszczów (3 proc.). Banany (zarówno czerwone jak i żółte) mają wysoki indeks glikemiczny, przez co nie są polecane osobom cierpiącym na cukrzycę.

Więcej o: