Hummus (pasta z ciecierzycy)- jak zrobić hummus

Hummus to prosta w przygotowaniu przekąska, która pochodzi z rejonów wschodnich państw basenu Morza Śródziemnego. Jego smak nie pozostawia nikogo obojętnym - albo się należy do zwolenników hummusu albo szczerze się go nie lubi. Jaki jest przepis na hummus? Z czego go wykonać? Z jakimi dodatkami jeść hummus?

Wedle legend hummus został wynaleziony przez sułtana Saladyna podczas wypraw krzyżowych. Jednocześnie jednak uważa się, że hummusem zajadał się już Platon, co oznaczałoby, że hummus znany był także przed naszą erą. O potrawę tę od wieków toczą spory mieszkańcy regionów dzisiejszego Izraela i Syrii. Każdy z tych krajów uważa hummus za swoją potrawę narodową.

Hummus klasyczny

Obecnie istnieje niezliczona ilość przepisów na hummus. Jego smak i zapach potrafi zmienić już nawet jeden dodatek. Jednak klasyczny hummus jest bardzo prosty w składzie oraz w wykonaniu. Podstawą hummusu jest ciecierzyca. Jest to jednoroczna, uprawna roślina z gatunku bobowatych. Często nazywana jest również cieciorką. Krzak cieciorki osiąga wysokość od 50 do 100 centymetrów. Owocuje w formie strąków, w których ukryte są sporej wielkości nasiona o żółto-brązowym zabarwieniu. To właśnie one są podstawą klasycznego hummusu.Sekretem jest odpowiednie przygotowanie ziaren ciecierzycy, o czym więcej przeczytacie w części o przepisie na hummus idealny.

Hummus – pasta tahini 

Oprócz ciecierzycy, na hummus idealny składa się także pasta tahini. Nazywane jest ona także tahiną lub – co jest rzadziej spotykane w Polsce – masłem sezamowym. Bo pasta tahini tym ostatnim właśnie jest, to idealnie utarte lub ugniecione nasiona sezamu. Sezam to owoc rośliny o tej samej nazwie. Jest to roślina uprawna pochodząca prawdopodobnie z Indii. Rośnie na wysokość około jednego metra. Owocami są podłużne, kanciaste torebki, w których znajdują się ziarna sezamu. To właśnie z nich, po uprzednim uprażeniu, przygotowuje się pastę tahini. W Azji popularne jest sięganie po niełuskane ziarna sezamu, jednakże pasta z nich przygotowana ma bardziej gorzkawy posmak.

Pastę tahini z łatwością przygotujesz w domu, jednak możesz ją kupić niemal w każdym sklepie. Słoiczek masła sezamowego, w zależności od jego wielkości, kosztuje od kilku do kilkunastu złotych. Dobrej jakości pasta tahinioraz ciecierzyca to podstawy udanego hummusu. Oprócz nich do jego przyrządzenia potrzebować jeszcze będziesz czosnek, sok z cytryny, sodę oczyszczoną, wodę oraz sól. Dodatkowo jego smak wzbogacą dodatki, zależne od preferencji smakowych.

Przepis na hummus idealny

Jak już zostało wspomniane, podstawą idealnego hummusu jest dobrze przygotowana ciecierzyca. Musi ona być ugotowana. Przed samym gotowaniem należy ją zalać zimną wodą z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej. Wody powinno być minimum dwa razy więcej niż ciecierzycy, by ziarenka ją wciągnęły, napęczniały i zmiękły. Po kilkunastu godzinach należy odlać pozostałą wodę, ciecierzycę przepłukać, a następnie zalać świeżą wodą, dosypać łyżeczkę sody i zagotować całość. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień i gotować ciecierzycę przez około 45 minut do godziny. Dobrze ugotowane ziarna ciecierzycy muszą z łatwością dać się zgnieść w palcach i być maślane w dotyku. Źle ugotowana ciecierzyca to murowany przepis na nieudany hummus.

Gdy ciecierzyca jest już gotowa, należy ją odcedzić i przepłukać zimną wodą. Następnie należy ją przełożyć do kielicha blendera oraz dodać pastę tahini, sok z cytryny i posiekany na duże kawałki ząbek czosnku. Zmiksuj wszystko na gładką masę bez grudek. Powstanie dosyć sucha, jednolita masa. Na tym etapie zacznij do niej dodawać powoli zimną, wręcz lodowatą wodę. Hummus powoli nabierze jedwabistości, zmieni kolor i stanie się aksamitną pastą.

Dodatki do hummusu

Hummus można oczywiście jeść solo, ale najlepiej smakuje z dodatkami. Tradycyjnie podaje się go w wersji minimalnej z dodatkiem dobrej jakości oliwy z oliwek oraz posypany świeżą natką pietruszki. Jednak tutaj ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia i smak. Hummus można podawać posypany sumakiem, wędzoną sproszkowaną papryką, posolony, posypany pokrojonymi suszonymi pomidorami lub świeżym mielonym pieprzem.

Jak jeść hummus?

Hummus najlepiej smakuje z chlebem typu pita lub z lawaszem. Równie dobrze jednak komponuje się z nim nasze polskie pieczywo – świeży chrupiący chleb lub bagietka. Warto spróbować hummusu ze świeżymi warzywami – wybornie współgra z nim seler naciowy, marchewki pokrojone w słupki, biała rzepa, a także świeża papryka.

Niecodzienne połączenie to hummus i placki ziemniaczane. Taki skład możesz uzupełnić wędzonym łososiem i szczypiorkiem.

Więcej o: