Papaja - jakie ma właściwości, jak ją jeść?

Papaja to egzotyczny owoc ceniony za wyjątkowy smak oraz wartości odżywcze. Przez wiele osób jest ona uważana za jeden z najsmaczniejszych owoców. Jakie właściwości ma papaja? Jak należy ją obierać i jeść?

Jeden owoc papai po obraniu i usunięciu nasion waży około 350 gramów i zawiera około 120 kalorii. Większą część stanowi energia pochodząca z węglowodanów, natomiast mniejsza część to energia pochodząca z białka oraz w śladowych ilościach z tłuszczu. Papaja jest owocem bogatym w cenne witaminy, minerały oraz inne składniki. Te egzotyczne owoce są doskonałym źródłem takich wartościowych substancji jak:

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, papaja neutralizuje niekorzystne działanie wolnych rodników, wpływa na wzmocnienie odporności oraz wykazuje działanie przeciwzapalne. Witamina A zawarta w tym owocu wpływa natomiast na poprawę kondycji skóry, polepszenie wzroku, a także utrzymanie dobrego stanu błon śluzowych. Dzięki zawartości karetonoidów papaja przyspiesza procesy gojenia się naskórka, przeciwdziała złuszczaniu się naskórka, a także chroni skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania UV. Dodatkowo, zarówno witamina A, jak i flawonoidy, mają działanie przeciwutleniające, co oznacza, że chronią komórki organizmu, w tym komórki skóry, przed przedwczesnym starzeniem. Karotenoidy, a w szczególności likopen, również neutralizują wolne rodniki, przez co spowalniają starzenie oraz redukują ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Zawarta w owocu papaina to enzym, który wpływa na poprawę trawienia, wzmacnia szczególnie trawienie białek. Dawniej papaja była wykorzystywana również w leczeniu czyraków, wrzodów żołądka oraz infekcji dróg moczowych.

Prozdrowotne działanie mają nie tylko owoce papai, ale również jej nasiona. Są one uważane za doskonałe naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Nasiona wykazują przede wszystkim działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgrzybiczne oraz przeciwpasożytnicze.

Papaja – jak jeść?

Jeszcze niedawno papaja była owocem niezwykle trudno dostępnym, jednak obecnie można ją znaleźć w coraz większej liczbie sklepów. Ze względu na słodki smak papaję można jeść na surowo jako zdrową przekąskę między posiłkami. Przed spożyciem owoc należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie obrać. Skórka papai jest gorzka i nie nadaje się do jedzenia. Po obraniu papaję należy przeciąć na pół, usunąć z niej nasiona oraz warstwę śluzu, która przylega do nasion. Papaję można jeść bez żadnych dodatków lub delikatnie skropić ją sokiem z cytryny, który podkreśli słodki smak owocu. Czasami papaję podaje się również doprawioną niewielką ilością soli oraz pieprzu. Owoc pokrojony w drobną kostkę stanowi doskonały dodatek do sałatek owocowych. Schłodzone owoce można dodawać do wody lub innych napojów chłodzących. Oprócz tego, papaja to świetny dodatek do sorbetów, deserów czy ciast. Słodkie owoce można dodawać również do dań wytrawnych, takich jak curry czy gulasz. Papaja dobrze współgra z mięsem, a dodatkowo papaina sprawia, że mięso staje się bardziej kruche i delikatne. Pomarańczowe owoce można dodawać również do dań zawierających owoce morza.

Papaja – kiedy nie należy jej jeść?

Papaję należy jeść jedynie, gdy jest ona w pełni dojrzała. Zielone, nie w pełni dojrzałe owoce zawierają duże ilości karpainy, czyli alkaloidu, który spożywany w dużych dawkach może mieć zły wpływ na zdrowie. Niedojrzałe owoce można spożywać jedynie po wcześniejszym obgotowaniu, gdyż pod wpływem temperatury szkodliwe substancje ulegają neutralizacji. Poza tym, w papai zawarty jest lateks w postaci białego płynu, który u osób uczulonych może wywoływać reakcje alergiczne, na przykład w postaci podrażnienia skóry.

Papaja pochodzi z Ameryki Południowej. Owoc kształtem przypomina nieco gruszkę, jest owalny i może osiągać długość nawet około 50 centymetrów, chociaż owoce, które są powszechnie spotykane są znacznie mniejszych rozmiarów. Najczęściej spotykane papaje mają maksymalnie 20 centymetrów długości i ważą około 0,5 kilograma. Miąższ papai jest intensywnie pomarańczowy lub łososiowy, natomiast skórka zielonkawa z żółtymi i pomarańczowymi akcentami. W środku owocu znajduje się wiele czarnych pestek. Są one jadalne, jednak nie są tak smaczne jak miąższ. Miąższ jest aksamitny i słodki, natomiast nasiona mają wyraźnie gorzki smak z odrobinę pieprzowym aromatem.

Więcej o: