Przegrzebki - czym są, jakie mają wartości odżywcze, jak należy je przyrządzać?

Przegrzebki zwyczajne, nazywane również przegrzebkami wielkimi albo małżami świętego Jakuba, to gatunek małży, zaliczany do owoców morza. Jest ceniony ze względu na swoje walory smakowe. Na co zwracać uwagę kupując przegrzebki? Jak przyrządzać te owoce morza?

Przegrzebki są wykorzystywane przede wszystkim do celów kulinarnych, w wielu krajach są to jedne z najbardziej popularnych i najczęściej spożywanych owoców morza. W niektórych krajach, takich jak Wielka Brytania, Irlandia, Francja oraz Hiszpania, przegrzebki mają duże znaczenie ekonomiczne i są wykorzystywane nie tylko do celów kulinarnych. Muszle tych mięczaków są wykorzystywane na różne sposoby. Są one bardzo wytrzymałe i mogą być wielokrotnie podgrzewane, przez co można zastosować je do wyrobu naczyń do serwowania oraz zapiekania potraw. Muszle są wykorzystywane również na inne sposoby, na przykład jako popielniczki.

Przegrzebki występują w obszarze północno-wschodniego Atlantyku. Są one łowione od północnej Norwegii, przez wybrzeże Europy aż po Północną Afrykę. Mięczaki te żyją w żwirowym, mulistym albo piaszczystym dnie. Można je spotkać w wodach o różnej głębokości, zarówno w bardzo głębokich, których głębokość sięga nawet 250 metrów, jak i w wodach bardzo płytkich. Zazwyczaj osobniki osiągają około 10 – 15 centymetrów, rzadziej spotykane są większe okazy osiągające nawet około 20 centymetrów długości. W górnej części muszla przegrzebków jest płaska i ma czerwonawobrązową barwę, natomiast dolna części muszli jest wygięta, wypukła i ma jasnobrązową lub jasnokremową barwę. Dodatkowo w dolnej części muszli obecne są promieniste żebra. Czasami na muszli widoczne są zygzakowate linie albo pasy. W środku muszli znajduje się biały mięsień, a także czerwony mlecz, zwany koralem.

Przegrzebki zwyczajne - właściwości

Mięso przegrzebków zawiera dużo cennych składników, takich jak:

Oprócz tego, przegrzebki mają małą zawartość tłuszczu i są niskokaloryczne, dzięki czemu mogą być spożywane nawet przez osoby stosujące diety odchudzające.

W sklepach dostępne są przegrzebki w różnych formach. Najbardziej popularne są przegrzebki w muszlach, a w Polsce największą dostępnością cieszą się mrożone mięczaki. Można znaleźć również solone owoce morza bez muszli, a w niektórych sklepach nawet świeże mięczaki w muszlach. Kupując przegrzebki należy zwrócić uwagę na to, aby mięso było białe i jędrne. Nie mogą się na nim znajdować uszkodzenia ani przebarwienia. Żywe przegrzebki powinny mieć zamknięte muszle (albo powinny zamykać się po dotknięciu), w przeciwnym razie można przypuszczać, że mięczaki są nieświeże i nie nadają się do jedzenia.

Przegrzebki – jak przygotować?

Mięso muszli świętego Jakuba ma zwartą konsystencję i jest bardzo delikatne w smaku. Sposób przygotowania przegrzebków zależy w dużej mierze od tego, jakie owoce morza się wybierze. Przegrzebki w muszlach można przygotowywać razem z nimi - będą ładnie wyglądały zapieczone albo polane sosem i podane wewnątrz muszli. Świeże mięczaki można również spożywać na surowo. Jeżeli kupuje się zamknięte w muszli przegrzebki, przed przygotowaniem należy je odpowiednio oczyścić. Na początku należy delikatnie otworzyć muszlę wkładając ostry nóż między obydwie połówki i przesuwając go w taki sposób, żeby mięsień oddzielić od muszli i całkowicie ją otworzyć. Następnie zawartość należy wyjąć łyżką i umyć w zimnej wodzie. Od białej części mięśnia należy odciąć ciemne fragmenty, a białe mięso przygotować w wybrany sposób.

Surowe przegrzebki kupowane bez muszli najlepiej nadają się do smażenia oraz grillowania. Można je także dusić albo gotować, ale obróbka termiczna nie powinna trwać dłużej niż 4 – 5 minut. Owoce morza przygotowane w taki sposób zachowają swoją soczystość i jędrność, dłużej smażone lub gotowane przegrzebki staną się z kolei niesmaczne, twarde i suche. Jeżeli kupuje się przegrzebki mrożone, przed przygotowaniem należy je powoli rozmrozić, najlepiej w lodówce (ewentualnie w zimnej wodzie).

Mięso przegrzebków ma wyjątkowy, delikatny smak, który nie potrzebuje wielu dodatków. Zbyt duża ilość przypraw jest całkowicie zbędna, najlepiej ograniczyć się do kilku dodatków, takich jak sól, sok z cytryny, czosnek, szalotka czy oliwa z oliwek. Ten typ owoców morza doskonale smakuje podawany jako przystawka albo danie główne ze świeżym pieczywem, makaronami czy ryżem.

Więcej o: