Jaja przepiórcze - dlaczego warto je jeść i jak najlepiej je przygotować?

Jajka przepiórcze to produkt od dawna ceniony w kuchni i znany ze swoich prozdrowotnych właściwości. Jajka te są dość małe i stosunkowo drogie, ale zawierają więcej wartościowych witamin i minerałów niż jaja kurze. Jakie cenne składniki zawierają jaja przepiórcze i dlaczego warto je jeść? Jak należy je przyrządzać, aby były smaczne i zdrowe?

Jaja przepiórcze - właściwości

Jajka składane przez przepiórki są niewielkie, jedno jajo waży około 10 gramów, a jego objętość stanowi zwykle około 25 proc. objętości kurzego jajka. Jajka przepiórek mają beżową lub szarawą skorupkę, na której mogą pojawiać się brązowe plamki. Barwa oraz grubość skorupki są w dużej mierze zależne od diety ptaków. Żółtko jaj przepiórek jest stosunkowo duże, znacznie większe niż żółtko jaja kurzego w stosunku do wielkości jego białka. Niektórzy uważają, że smak jaj przepiórczych nie różni się znacząco od smaku jaj kurzych, jednak miłośnicy przepiórczych jajek są zdania, że jajka tych drobnych ptaków mają znacznie bardziej wyraźny smak, który może być kojarzony ze smakiem dziczyzny.

Jajko przepiórcze jest bardziej kaloryczne niż jajko kurze, szacuje się, że 100 gramów jajek przepiórki ma około 10 proc. więcej kalorii niż taka sama ilość jajka kurzego. Poza tym, jajka składane przez przepiórki zawierają znacznie więcej cennych witamin i minerałów, takich jak:

Przepiórcze jajka są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, dlatego warto, aby były spożywane przez osoby niejedzące mięsa. Jajka zawierają sporo cholesterolu, jednak zwiększają poziom dobrego cholesterolu, więc nie należy rezygnować z ich spożywania. Witaminy z grupy B, których nie brakuje w przepiórczych jajach, wpływają korzystnie na procesy metaboliczne, które zachodzą w organizmie. Z kolei składniki takie jak selen oraz żelazo poprawiają funkcjonowanie układu krążenia, a cholina wspomaga układ nerwowy.

Co więcej, na podstawie badań przeprowadzonych w latach 70. ubiegłego wieku, można przypuszczać, że małe jajka składane przez przepiórki mogą działać leczniczo na pacjentów cierpiących na różnego rodzaju schorzenia alergiczne. Badacz, który zajmował się wpływem spożywania jaj przepiórek, J. C. Truffier, stwierdził, że jaja mogą łagodzić takie dolegliwości jak katar sienny, łuszczyca, egzema, astma, a nawet migreny. Spożywanie przepiórczych jajek może również redukować niedożywienie wynikające z alergii. Co ciekawe, najlepsze efekty daje spożywanie jajek na surowo. Przypuszcza się, że antyalergiczne działanie przepiórczych jaj może wynikać z zawartości enzymów, które są antagonistami receptorów, które odpowiadają za występowanie reakcji uczuleniowych organizmu.

Dodatkową zaletą przepiórczych jajek jest ich trwałość. W lodówce takie jajka zachowują swoje walory smakowe i pełnie wartości odżywczych nawet do trzech miesięcy.

Przepiórcze jaja – jak jeść?

Jajka przepiórek są cenione nie tylko ze względu na swój korzystny wpływ na zdrowie, ale również walory smakowe. W niektórych obszarach świata jajka te są stawiane na równi z takimi rarytasami jak kawior. Jajka te są szczególnie cenione w Japonii, Korei, Indonezji oraz w krajach Ameryki Południowej oraz Środkowej. Przepiórcze jaja można spożywać na surowo, na przykład jako dodatek do tatara. Jajka wykorzystuje się również jako dodatek do sałatek, przekąsek, zup, a także wielu innych potraw.

Jedną z bardziej znanych potraw z jajkami przepiórczymi jest sałatka nicejska. Do jej przygotowania potrzebna jest fasolka szparagowa, tuńczyk w puszce, pomidory, papryka, oliwki oraz przyprawy, takie jak bazylia, oliwa z oliwek, sól, pieprz oraz ocet balsamiczny. Fasolkę oraz jajka należy ugotować, a następnie przestudzić. Po wystudzeniu jajka obiera się i kroi w ćwiartki. Wszystkie składniki wykłada się na talerz, doprawia solą oraz pieprzem i polewa dressingiem z octu balsamicznego i oliwy z oliwek.

Jeżeli decydujemy się na spożywanie jajek na surowo, przed ich spożyciem warto dokładnie umyć, a następnie sparzyć skorupkę wrzącą wodą. Z kolei, jeśli spożywa się jajka po ugotowaniu, ważny jest sposób ich przyrządzenia. Jajka przepiórek należy gotować krótko - będą ugotowane na miękko już po około 60 – 90 sekundach, natomiast żeby jajka były ugotowane na twardo trzeba je gotować przez około 3 minuty. Po ugotowaniu jajka warto zalać zimną wodą i odstawić na kilka minut, żeby było je łatwiej obrać ze skorupek.

Więcej o: