Karambola - właściwości, jak jeść ten owoc?

Karambola to egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku, który może być urozmaiceniem wielu potraw. Dodatkowo owoc ten jest pełen wartościowych składników i prozdrowotnych właściwości. Co zawiera karambola i dlaczego warto ją jeść? W jaki sposób najlepiej spożywać karambolę?

Karambola pochodzi w Azji, a dokładniej z Malezji, Indii, Indonezji, Filipin oraz Bangladeszu. Tropikalne drzewa, na których rosną owoce karamboli, można spotkać również w innych rejonach świata, między innymi w Chinach oraz Brazylii.

Owoce karamboli mają charakterystyczny kształt, a po pokrojeniu w plasterki, cząstki przypominają swoim kształtem gwiazdki. Miąższ jest bardzo soczysty, jędrny i ma żółtą barwę. Niektórzy porównują konsystencję miąższu karamboli do konsystencji winogron. Owoce można jeść ze skórką, nie ma potrzeby ich obierania. W środku owoców widoczne są małe pestki, których nie trzeba się pozbywać. Dojrzałe owoce, które nadają się do jedzenia, mają jasnożółtą barwę, a grzbiety poszczególnych cząstek karamboli przybierają barwę brązowawą. Jeżeli owoce nie są w pełni dojrzałe, są niesmaczne i bardzo kwaśne. Wybierając je należy zwrócić uwagę na to, aby były jędrne i miały ładny kolor bez widocznych przebarwień. Owoce można przechowywać nawet przez kilka tygodni w lodówce, nieco krócej w temperaturze pokojowej.

Karambola - właściwości

Owoce te są skarbnicą cennych składników, dzięki czemu mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Żółte karambole są bogate w przeciwutleniacze oraz składniki, takie jak kwas galusowy oraz kwercetyna. Substancje te wpływają pozytywnie na wygląd skóry, poprawiają jej jędrność, elastyczność oraz poziom nawilżenia. Owoce są bogate w witaminę C, która podnosi odporność organizmu. Witamina C wpływa także na redukcję szkodliwego wpływu, jaki mają na nasz organizm wolne rodniki.

Oprócz tego, karambola wpływa pozytywnie na utrzymanie stałego poziomu glukozy we krwi, dzięki czemu zapobiega cukrzycy. Owoce wspomagają również funkcjonowanie układu krwionośnego, obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, a także udaru mózgu. Owoce obniżają poziom złego cholesterolu i zawierają sporo wapnia i magnezu, które wpływają na obniżenie poziomu stresu oraz zdrowie kości. Co więcej, karambola zawiera witaminę A, która wpływa na zdrowie oczu oraz piękny wygląd skóry.

Karambola to owoc niskokaloryczny, dlatego mogą go jeść osoby, które starają się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. 100 gramów tych owoców zawiera około 30 kcal, czyli o około 20 kcal mniej niż uważane za dietetyczny owoc jabłko. Dodatkowo, owoce są bogate w błonnik, który usprawnia pracę układu pokarmowego i przyspiesza usuwanie produktów przemiany materii. Poza tym, błonnik wywołuje uczucie sytości, przez co hamuje apetyt. Zawarty w owocach błonnik wpływa również na zredukowanie ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe układu pokarmowego. W związku z zawartością tego składnika w składzie,karambola łagodzi biegunki, wzdęcia oraz zaparcia.

Te egzotyczne owoce mają także działanie moczopędne, przez co ułatwiają usuwanie toksyn z organizmu. Oprócz tego, owoce wykazują działanie przeciwzapalne. Spożywanie karamboli zaleca się na przykład podczas infekcji gardła oraz zakażenia górnych dróg oddechowych.

Karambola – jak jeść ten owoc?

Karambola ma wyjątkowy słodki, delikatnie kwaskowy i cierpkawy smak. Można ją spożywać na surowo i w takiej formie dodawać do deserów, sałatek owocowych, a nawet wytrawnych dań. Owoce komponują się dobrze z potrawami mięsnymi oraz owocami morza. Z karamboli przygotowuje się także sok, dżemy i inne przetwory, na przykład marynowane lub suszone owoce. Ze względu na swój oryginalny wygląd pokrojonymi w plasterki owocami karamboli można dekorować wiele potraw.

Karambola – kto nie powinien jej jeść?

Mimo, iż karambola ma wiele cennych składników, niestety nie każdy może korzystać z jej właściwości. Owoców nie powinny jeść osoby, które cierpią na schorzenia nerek oraz inne problemy dotyczące układu moczowego. U takich osób spożywanie karamboli może wywoływać skutki uboczne, do których należą między innymi nudności, bóle głowy, drgawki oraz uczucie dezorientacji. Owoce te zawierają kwas szczawiowy, dlatego mogą zwiększać ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Kwas ten wpływa także na osłabienie zębów i kości. Te egzotyczne owoce, podobnie jak wiele innych produktów, mogą wywoływać reakcję alergiczną organizmu objawiającą się na przykład wysypką lub biegunką.

Więcej o: