Olej konopny - właściwości, działanie, zastosowanie

Olej konopny produkuje się z nasion albo kwiatostanów konopi siewnej, a nie jak wiele osób uważa z konopi indyjskiej, z której wytwarza się marihuanę. Olej ten ma wiele cennych składników i może być stosowany w kuchni, a także kosmetologii.

Konopia siewna to jednoroczna roślina należąca do rodziny konopiowatych. Co ciekawe, olej z konopi był kiedyś bardzo popularny, a konopie siewne były uprawiane na terenie całej Polski. Wówczas nie tylko olej, ale również włókna z konopi były powszechnie stosowane. Ze względu na wysoką wytrzymałość, włókna wykorzystywano między innymi do wytwarzania worków, żagli, plandek, sznurków, a nawet ubrań. Na początku lat 40. ubiegłego wieku włókna z konopi wykorzystywano w fabryce Forda do produkcji materiałów kompozytowych, z których powstał prototyp karoserii samochodu. Obecnie włókna tej rośliny nie są tak chętnie stosowane, jednak olej konopny jest wciąż doceniany ze względu na swoje prozdrowotne właściwości.

Olej z konopi – wytwarzanie

Olej konopny uzyskuje się z nasion oraz kwiatostanu tej rośliny. Olej z nasion konopi powstaje poprzez tłoczenie nasion. Proces produkcji oleju z kwiatostanu jest bardziej skomplikowany, gdyż olej uzyskuje się poprzez ekstrakcję dwutlenkiem węgla przeprowadzaną w warunkach wysokiego ciśnienia i niskiej temperatury. Kupując olej z konopi najlepiej wybierać taki, który jest nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony. W przypadku oleju z nasion najlepiej wybierać olej tłoczony na zimno. Jedynie taki olej zawiera wiele cennych składników, które traci się podczas obróbki oleju.

Olej z konopi - właściwości

Olej z konopi jest pełen wartościowych składników. Zawiera przede wszystkim Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) z grup omega-3 oraz omega-6. Co ważne, w oleju zachowane są korzystne dla organizmu proporcje tych kwasów, czyli 1:3. Kwasy z grupy omega-3 zawarte w oleju konopnym to kwas stearynowy oraz kwas alfa-linolenowy, z kolei kwasy omega-6 to kwas linolowy oraz kwas gamma-linolenowy. Poza tym, w oleju z konopi znaleźć można kwas oleinowy (należący do grupy kwasów omega-9). Inne cenne składniki zawarte w oleju to:

Co ważne, olej z konopi siewnej nie zawiera THC, w związku z czym nie ma działania psychotropowego.

Wykazano, że ze względu na prawidłowy stosunek ilości kwasów omega-3 i omega-6 olej z konopi wykazuje działanie przeciwzapalne. Kwasy te wpływają również na zachowanie zdrowej mikroflory jelitowej, która chroni organizm przed działaniem chorobotwórczych drobnoustrojów, co przyczynia się do funkcjonowania układu odpornościowego. Regularne spożywanie oleju z konopi wpływa także na spowolnienie procesów starzenia, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, łagodzi dokuczliwe objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, zmniejsza objawy menopauzy, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego oraz poprawia pamięć i koncentrację.

Olej z konopi – jak używać?

Olej z konopi może być wykorzystywany w wielu potrawach. Ma on charakterystyczny orzechowo-korzenny smak oraz intensywnie zieloną barwę. Najlepiej dodawać go do zimnych potraw, takich jak sałatki czy surówki. Olejem można również polewać pieczywo albo dodawać go do zimnych past, takich jak na przykład hummus czy pesto. Aby olej jak najdłużej zachował swoje właściwości, należy przechowywać go w zaciemnionym miejscu, w temperaturze nieprzekraczającej 10 stopni Celsjusza. Olej konopny ma niską temperaturę dymienia, w związku z czym nie należy poddawać obróbce termicznej. Podczas gotowania, pieczenia czy smażenia olej traci wartościowe składniki i wytwarzane są szkodliwe substancje. Zalecana dzienna dawka oleju z konopi to około 1 – 2 łyżki.

Olej z konopi jest wykorzystywany również w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Z oleju konopnego można przygotować naturalną odżywczą maskę na włosy. Można go wykorzystać także do delikatnego, ale dokładnego zmywania makijażu. Dzięki stosowaniu oleju włosy staną się elastyczne, błyszczące i nawilżone. Olej można stosować na skórę w przypadku każdego typu cery. U osób z cerą tłustą wpływa on na ograniczenie wydzielania sebum, z kolei u osób o suchej skórze zapewnia niezbędne nawilżenie oraz odżywienie. Olej warto regularnie wcierać w skórki wokół paznokci oraz paznokcie, gdyż wpływa on na wzmocnienie płytki, nawet słabych i zniszczonych paznokci.

Więcej o: