Tequila - produkcja, rodzaje, zastosowanie

Tequila to meksykańska wódka produkowana z soku z agawy. Nazwa trunku wywodzi się od nazwy miasta Tequila, z którego pochodzi ten rodzaj alkoholu. Miasteczko to leży w stanie Jalisco w Meksyku. Ze względu na to, że trunek ten jest jednym z rodzajów mezcalu, początkowo nazywano go mezcalem z Tequili. Nazwa tequila przyjęła się powszechnie w XIX wieku. Obecnie uprawy agawy oraz zakłady, w których dawniej produkowano trunek są wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Tequila – proces produkcji

Podstawą tequili są owoce agawy niebieskiej pochodzące z upraw w stanach Jalisco, Nayarit, Guanajuato, Tamaulipas lub Michoacan. Owoce muszą być odpowiednio duże i dojrzałe. Czasami roślina rośnie nawet 10-12 lat zanim będzie nadawała się do zbioru. Agawy nie dojrzewają jednocześnie, w związku z czym zbiory trwają praktycznie przez cały rok. Dojrzałe owoce ścina się przy ziemi, a następnie usuwa się kolczaste liście. Owoce, które są przygotowane do transportu i dalszego przetwarzania, ważą zazwyczaj od około 40 do 140 kilogramów, ale największe osiągają masę nawet ponad 200 kilogramów. Jeden litr trunku uzyskuje się z około 7 kilogramów owoców, co oznacza, że w zależności od masy agawy z jednego owocu można wytworzyć nawet około 20 litrów tequili.

Przygotowywanie trunku rozpoczyna się od gotowania agawy, co powoduje zmiękczenie owocu, ułatwia pozyskanie soku i powoduje przemianę węglowodanów na cukry, które łatwo ulegają fermentacji. Gotowanie trwa zwykle od 8 do 14 godzin, a na skalę przemysłową proces jest przeprowadzany w nowoczesnych komorach parowych. Czasami przed właściwym gotowaniem przeprowadza się proces wstępnego gotowania, który ma na celu usunięcie z owoców wosków, które wpływają na jego gorzki smak. Dawniej zamiast gotowania owoce agawy pieczono w kamiennych piecach. Proces ten był bardzo czasochłonny, gdyż pieczenie trwało od 2 do 3 dób.

Ugotowane lub upieczone owoce studzi się i rozdrabnia. Z poszatkowanych owoców wyciska się kwaśny sok, do którego dodaje się drożdże umożliwiające fermentację. Proces fermentacji trwa od tygodnia do dwóch. Czasami do brzeczki dodaje się środki chemiczne przyspieszające fermentację. Jeśli do produkcji wykorzystuje się nie w pełni dojrzałe owoce, do brzeczki dodaje się cukier. Wówczas tequila nie może mieć oznaczenia “100% agawa”.

Na skutek procesu fermentacji uzyskiwany jest napój o zawartości alkoholu od 5 do 7 proc. Napój poddaje się podwójnej destylacji. Pierwsza destylacja trwa około 2 godzin i pozwala na uzyskanie trunku o zawartości alkoholu około 20 proc. Ponowna destylacja trwa około 3 – 4 godziny. W jej wyniku otrzymuje się trunek o zawartości alkoholu około 55 proc. Wyróżnia się trzy części destylatu – cabeza (czoło), el corazon (serce) oraz colos (ogon). Pierwsza część jest odrzucana z powodu obecności dużej ilości szkodliwych substancji, drugą część zostawia się, natomiast trzecia jest dodawana do następnej partii destylacji lub odrzucana.

Po procesie destylacji trunek oczyszcza się z osadu i czasami miesza z wodą w celu uzyskania trunku o zawartości alkoholu około 40 proc. Następnie tequila jest umieszczana w beczkach albo kadziach, gdzie następuje proces dojrzewania. W zależności od użytej beczki lub kadzi tequila zyskuje charakterystyczny smak oraz kolor. Trunek może być przezroczysty, ale może przyjmować barwę od jasno do ciemnobursztynowej. Niekiedy do trunku dodaje się barwniki albo substancje poprawiające smak, na przykład aromaty drewna, fruktozę, glicerynę albo karmel. Ostateczny produkt powstaje po zmieszaniu tequili o podobnym wieku leżakowanych w różnych beczkach, czyli tak zwanym kupażowaniu.

Tequila – jak pić?

Tequilę można pić bez dodatków w postaci shota. W kraju pochodzenia tego trunku pije się ją zazwyczaj bez dodatków, jednak poza Meksykiem jest często podawana z odrobiną soli i plasterkiem limonki. Najpierw sól nasypuje się na nadgarstek, a następnie wypija shota tequili, który zagryza się limonką. Alkohol można również wykorzystać do przygotowania wielu drinków. Najpopularniejsze drinki zawierające ten trunek to margarita oraz tequila sunrise. Koktajl margarita składa się, oprócz tequili, z soku z cytryny albo limonki oraz likieru triple sec, natomiast do koktajlu tequila sunrise dodaje się sok pomarańczowy oraz syrop grenadina. Tequila komponuje się dobrze również z sokiem grejpfrutowym, syropem cukrowym oraz słodkimi likierami.

Picie tequili w nadmiernych ilościach, tak samo jak nadużywanie innych rodzajów alkoholu, ma niekorzystny wpływ na zdrowie, dlatego ważne jest zachowanie umiaru.

Więcej o: