Piperyna - właściwości, działanie

Piperyna to związek chemiczny, który jest pochodną piperydyny. Substancja ta występuje w wierzchniej warstwie owoców pieprzu i to właśnie ona odpowiedzialna jest za charakterystyczny, ostry smak przyprawy. Oprócz walorów smakowych piperyna ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jak piperyna oddziałuje na nasz organizm? Kiedy można ją stosować i w jakiej formie najlepiej ją spożywać?

Piperyna jest substancją bezbarwną lub przyjmuje barwę kremowożółtawą. Łatwo rozpuszcza się w etanolu, benzynie, pirydynie oraz chloroformie. Została odkryta na początku XIX wieku przez duńskiego chemika i fizyka Hansa Christiana Orsteda. Naukowiec wyodrębnił ten związek z owoców pieprzu. Piperyna występuje we wszystkich rodzajach pieprzu, najwięcej jest jej w pieprzu czarnym, na drugim miejscu pod względem zawartości piperyny znajduje się pieprz biały, później pieprz zielony, a na końcu kolorowy. Zanim substancja została wyodrębniona i opisana, była stosowana w chińskiej oraz indyjskiej medycynie tradycyjnej w leczeniu problemów dotyczących układu trawiennego, takich jak niestrawność, biegunka czy zaparcia. Piperynę wykorzystywano także w terapii chorób serca, gangreny, bólu stawów oraz anginy.

Piperyna - właściwości

Substancja występująca naturalnie w pieprzu ma wiele właściwości, które sprawiają, że jest ona wykorzystywana w terapii wielu schorzeń i problemów zdrowotnych.

  1. Działa antybakteryjnie: ekstrakty z pieprzu o wysokiej zawartości piperyny zwalczają wiele rodzajów bakterii, w tym gronkowca złocistego. Poza tym, substancja ta ma działanie przeciwbólowe oraz przeciwzapalne.
  2. Wspomaga procesy trawienne: piperyna zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, przez co polepsza trawienie. Dodatkowo substancja ta wpływa na lepsze wchłanianie składników mineralnych, takich jak selen oraz beta-karoten, a także niektórych witamin.
  3. Działa oczyszczająco: substancja zawarta w owocach czarnego pieprzu wspomaga oczyszczanie organizmu, ma działanie moczopędne oraz delikatnie przeczyszczające. Przyspiesza przemianę materii oraz usuwanie toksyn i zbędnych substancji z organizmu.
  4. Wspomaga odchudzanie: w związku ze swoim pikantnym smakiem piperyna wspomaga proces wytwarzania ciepła w organizmie, co sprzyja z kolei spalaniu tkanki tłuszczowej. Poza tym, wykazano, że substancja ta może blokować powstawanie komórek tłuszczowych. Stosując piperynę w celu utraty zbędnych kilogramów należy pamiętać, że najlepiej połączyć jej przyjmowanie ze zdrową dietą oraz aktywnością fizyczną.
  5. Ma działanie antynowotworowe: udowodniono, że piperyna może być pomocna w leczeniu oraz zapobieganiu chorobom nowotworowym, zwłaszcza nowotworom piersi. Wpływa ona na zmniejszenie liczby komórek macierzystych nowotworu, a przy tym nie ma negatywnego wpływu na zdrowe komórki.
  6. Pomaga w leczeniu bielactwa: udowodniono, że piperyna wpływa na wzrost namnażania się komórek barwnikowych skóry, przez co może być ona wykorzystywana w terapii bielactwa. W trakcie badań przeprowadzonych na myszach stwierdzono, że zarówno piperyna jak i jej pochodne wpływają na przyciemnienie odbarwionej przez bielactwo skóry. Skóra nabierała równomiernego koloru w ciągu około sześciu tygodni, a nawet szybciej, jeśli podawanie piperyny połączono z naświetlaniem skóry promieniami UV.

Oprócz tych właściwości regularnie stosowana piperyna poprawia funkcjonowanie całego organizmu, poprawia pamięć, polepsza koncentrację oraz spowalnia procesy degradacji komórek nerwowych, przez co może zapobiegać pojawianiu się choroby Alzheimera. Co więcej, przypuszcza się, że substancja ta łagodzi dolegliwości związane z depresją. Piperyna może być stosowana również przez sportowców w celu zwiększenia wydolności organizmu. Można ją także spożywać w celu poprawy krążenia krwi i jako afrodyzjak.

Piperyna – preparaty apteczne

Obecnie w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością oraz sklepach zielarskich znaleźć można wiele preparatów zawierających wyciąg uzyskany z owoców czarnego pieprzu. Najczęściej spotykane preparaty zawierają od 50 do 90 proc.piperyny, rzadziej spotykane są tabletki o zawartości tej substancji przekraczającej 95 proc. Im większa zawartość piperyny, tym suplementy zawierające tę substancję są droższe. 30 tabletek o zawartości 95 proc. piperyny kosztują około 30 złotych.

Dzienna zalecana dawka piperyny to od 5 do 10 mg przyjmowane 1 – 2 razy dziennie. Preparat należy przyjmować codziennie przez okres trzech miesięcy. Po tym czasie zaleca się około dwóch miesięcy przerwy i ponowny powrót do kuracji.

Więcej o: