Chleb żytni - czy jest zdrowszy od białego pieczywa?

Chleb żytni to odmiana chleba, która jest szczególnie polecana przez dietetyków. Jest o wiele zdrowszy niż jasne pieczywo pszenne, a niestety znacznie rzadziej gości na naszych stołach. Dlaczego warto jeść chleb żytni? Jaki jest jego skład i dlaczego jest lepszy od chleba pszennego?

Chleb żytni - czy jest zdrowszy od białego pieczywa?

Chleb żytni, chleb pszenny, bochenek podłużny, okrągły lub kwadratowy - dla większości Polaków jest to obowiązkowa pozycja w ich codziennym menu, bez której nie wyobrażają sobie śniadania czy kolacji. Większość z nas sięga po jasne pieczywo, które kusi miękkim środkiem i chrupiącą skórką. Jest ono lubiane również dlatego, że ma neutralny smak, który jest doskonały jako baza do kanapek oraz jako dodatek do dań przygotowywanych zarówno na słodko, jak i na słono. Ciemne pieczywo natomiast zawiera charakterystyczny kwaskowaty posmak, który wiele osób zniechęca, podobnie jak jego zbita i ciężka struktura. A szkoda!

Razowe pieczywo przygotowywane jest na bazie mąki, która nie została poddana pełnemu oczyszczeniu, co ma miejsce w przypadku mąki, z której jest wypiekane białe pieczywo. Podczas oczyszczania mąka traci wiele cennych składników odżywczych. Najlepsze jest pieczywo wypiekane z mąki grubo zmielonej. Na etykietce szukaj wysokich liczb oznaczających stopień zmielenia.

Chleb żytni - wartości odżywcze

Ciemne pieczywo zawiera w sobie więcej węglowodanów złożonych niż to jasne. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny, dlatego syci nas na dłużej. Nie powoduje gwałtownego skoku glukozy w naszej krwi, dlatego masz poczucie sytości nawet kilka godzin po jego spożyciu.

W ciemnym pieczywie jest też o wiele więcej błonnika niż w białym chlebie i bułkach. Błonnik, czyli włókna pokarmowe, które nie ulegają trawieniu, są niezbędne do prawidłowej pracy naszego układu pokarmowego. Pęcznieje w żołądku, dzięki czemu zmniejsza uczucie głodu, a jednocześnie spowalnia rozkład węglowodanów, co sprawia, że dłużej czerpiemy z nich energię. To już kolejna zatem rzecz, która przemawia za tym, by po chleb żytni sięgać zwłaszcza wtedy, gdy zależy Ci na schudnięciu paru kilogramów lub na utrzymaniu zdrowej sylwetki.

Pieczywo żytnie to także znakomite źródło składników mineralnych. W jego składzie znajdziemy żelazo, magnez, potas, wapń, fosfor, cynk oraz mangan. Dostarcza także witamin z grupy B, przede wszystkim witaminę B1, B6, niacynę i kwas foliowy.

Przepis na chleb żytni bez zakwasu

Chleb pieczony w domu to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa - niepowtarzalny aromat, który wypełnia wszystkie pomieszczenia i smak, którego nie odnajdziemy w żadnym bochenku kupionym w sklepie. Coraz więcej osób decyduje się na pieczenie chleba w domu.

Najlepszy jest chleb pieczony na zakwasie. Wypróbuj raz, a gwarantujemy, że będziesz piec go regularnie! Jeśli nie masz zakwasu - nic nie szkodzi. Wypróbuj przepis na chleb żytni bez zakwasu. Musisz zaopatrzyć się w:

  • 800 gramów mąki żytniej 720
  • 200 gramów mąki żytniej pełnoziarnistej 2000 1 łyżka suchych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 700 ml ciepłej wody w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Obydwie mąki przesiej przez sitko, by mąkę napowietrzyć. Wsyp je do szklanej misy (lub plastikowej), wymieszaj ze sobą dokładnie. Dodaj pół litra wody, przemieszaj i odstaw ciepłe miejsce na około 10-15 minut. Po tym czasie dodaj pozostałą ilość wody, a także sól, cukier i suche drożdże. Wymieszaj składniki ze sobą - łyżką ręcznie lub wyrabiaj mikserem. Ciasto będzie półpłynne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw całość na godzinę w ciepłe miejsce.

Przygotuj blachę - nasmaruj ją olejem i posyp mąką. Przełóż do niej wyrośnięte ciasto. Ponownie odstaw do wyrastania na pół godziny. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz 20 minut w tej temperaturze, następnie zmniejsz ją do 180 stopni i piecz około 40 minut. Zanim pokroisz chleb pozwól mu przestygnąć!

Przepis na chleb żytni z maszyny

Nie masz czasu i chęci na wstawianie zakwasu i zagniatanie bochenków samodzielnie? Pieczenie chleba w domu ułatwiają specjalne maszyny do wypieku pieczywa, do których można po prostu na raz wrzucić wszystkie składniki. Maszyna wyrabia ciasto, odlicza czas wyrastania, a następnie sama włącza i wyłącza proces pieczenia. To naprawdę proste! Potrzebować będziesz:

  • 330 ml ciepłej wody
  • 100 ml oleju
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 500 gramów mąki żytniej 1200
  • 100 gramów mąki pszennej typ 550

Wszystkie składniki wrzuć do maszyny do pieczenia chleba. Zacznij od tych płynnych: najpierw woda i olej, następnie dosyp przesianą mąkę, dodaj sól, cukier oraz drożdże. Automat ustaw na 15-minutowe wyrabianie, następnie niech ciasto odpocznie 30 minut, po czym znowu włącz wyrabianie na kwadrans. Następnie jest faza rośnięcia i 60 minut pieczenia. Gotowe!

Więcej o: