Czy czerwone mięso jest zdrowe?

Czerwone mięso to produkt, który budzi wiele kontrowersji - jedni uważają, że jest zdrowe, nie można go zastąpić innymi produktami i należy je jeść, natomiast inni są zdania, że lepiej ograniczyć jego spożywanie do minimum lub całkowicie zrezygnować z jego spożywania. Jaka jest prawda - czy czerwone mięso jest zdrowe czy szkodzi naszemu zdrowiu? Jak często powinniśmy je jeść?

Mianem czerwonego mięsa określa się kilka rodzajów mięsa, przede wszystkim: wołowinę, wieprzowinę, cielęcinę, baraninę, jagnięcinę, dziczyznę, koźlinę oraz koninę.

Zwolennicy spożywania czerwonego mięsa uważają, że należy je jeść, ponieważ jest ono niezbędne do tego, aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował. Przeciwnicy diety wegetariańskiej podkreślają również, że nie ma wystarczających dowodów, które potwierdzałyby fakt, iż dieta wykluczająca mięso jest zdrowsza niż dieta tradycyjna zawierająca niewielkie ilości mięsa.

Osoby, które są przeciwne jedzeniu czerwonego mięsa są z kolei zdania, iż zbyt częste jedzenie tego typu mięsa prowadzi do rozwoju poważnych chorób układu krążenia. Do powstawania chorób układu krążenia przyczyniają się przede wszystkim obecne w mięsie tłuszcze nasycone, które prowadzą do zaburzenia gospodarki tłuszczowej organizmu. To z kolei może prowadzić do rozwoju chorób, takich jak miażdżyca, która w efekcie może skutkować na przykład udarem mózgu czy zawałem serca.

Poza tym, badania potwierdzają, że nadmierne spożywanie mięsa zwiększa ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, szczególnie nowotworu przewodu pokarmowego, prostaty oraz piersi. Innym argumentem przemawiającym za tym, iż mięsa nie należy jeść zbyt często są badania, które wskazują, iż najzdrowszą dietą jest dieta śródziemnomorska, która opiera się na takich produktach jak owoce, warzywa, ryby oraz owoce morza. Mięso wprawdzie występuje w takiej diecie, ale dopuszcza się jego spożywanie nie częściej niż raz w tygodniu.

Wartość odżywcza czerwonego mięsa

Mięso jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka zawierającego wiele aminokwasów, jednak równie wartościowe białko może być pozyskane z produktów roślinnych. W zależności od rodzaju mięsa, a także zawartości tłuszczu, czerwone mięso może dostarczać różnej ilości kalorii. Przykładowo, 100 gramów wędzonego schabu ma około 140 kalorii, natomiast bitki wołowe o małej zawartości tłuszczu dostarczają około 100 kalorii.

Bez względu na to, do której grupy się należy - zwolenników czy przeciwników czerwonego mięsa, należy pamiętać o zrównoważonej diecie, zawierającej wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Wybierając codzienny jadłospis warto pamiętać o piramidzie żywieniowej, która określa częstotliwość, z jaką powinniśmy spożywać konkretne grupy produktów. Podstawą piramidy są owoce oraz warzywa, których nie może zabraknąć w codziennej diecie. Warzywa powinny znaleźć się w każdym posiłku i stanowić jego dużą część. Następną grupą produktów są produkty pełnoziarniste, na przykład pieczywo, makarony oraz kasze. Kolejne w piramidzie są orzechy, nasiona, a także nabiał. Na podobnym poziomie umieszcza się oleje roślinne. Dopiero po tych produktach w piramidzie znaleźć można mięso oraz wędliny, co oznacza, że nie należy jeść ich często. Na samym szczycie piramidy znajdują się słodycze, które można spożywać jedynie od czasu do czasu i najlepiej w niewielkich ilościach.

Decydując się na spożywanie mięsa, ważne jest również to jaki jego rodzaj wybieramy oraz sposób przyrządzenia. Najlepiej wybierać mięsa chude, bez przerostów tłuszczu ani bez skóry. Mięso warto kupować w sprawdzonych sklepach, w których ma się pewność co do świeżości oraz pochodzenia mięsa. Niestety, to mięso, które kupić można w supermarketach często nie jest świeże, zawiera dużo wody oraz substancji, które przedłużają jego trwałość.

Najlepiej spożywać mięso pieczone albo gotowane na parze. Specjaliści podkreślają, że spożywanie mięsa w formie smażonej lub grillowanej zwiększa poziom cholesterolu we krwi oraz zwiększa ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Niewskazane jest również spożywanie dużej ilości wędlin i przetworów mięsnych, które zawierają dużo soli, a często również tłuszczu i mięsa gorszej jakości. Poza tym, produkty takie jak pasztety, konserwy czy kiełbasy często są pełne szkodliwych konserwantów, substancji poprawiających smak oraz substancji wypełniających. Zwolennikom spożywania dużych ilości mięsa zaleca się zastąpienie ich rybami morskimi, które zawierają zdrowe tłuszcze i są tak samo dobrym źródłem białka jak mięso.

Więcej o: