Johimbina - właściwości i zastosowanie preparatów z johimby lekarskiej

Johimbina to alkaloid, organiczny związek chemiczny, który pozyskuje się z liści oraz kory johimby lekarskiej, czyli drzewa rosnącego naturalnie na terenie Afryki, a także z krzewu rauwolfii żmijowej występującego w Azji. W Polsce preparaty zawierające roślinne wyciągi z tego drzewa dostępne są na receptę jako środek na potencję, jednak środek jest reklamowany również jako doskonały preparat wspomagający odchudzanie. Jakie właściwości ma johimbina? Kto może ją stosować, a kto powinien jej unikać?

Johimbina - jakie ma właściwości?

Johimbina blokuje działanie niektórych receptorów występujących w ciele człowieka, co skutkuje poprawą funkcjonowania układu współczulnego i zwiększeniem wydzielania noradrenaliny oraz adrenaliny. Substancja powoduje także rozszerzenie naczyń krwionośnych.

Johimbina - afrodyzjak i lek na impotencję

Wyciągi roślinne z drzewa johimby lekarskiej od wieków są wykorzystywane jako afrodyzjak oraz substancja pobudzająca seksualnie. Dawniej substancja była wykorzystywana podczas rytualnych orgii oraz weselnych biesiad, natomiast obecnie znajduje zastosowanie w leczeniu problemów z potencją. Alkaloid powoduje pobudzenie ośrodka erekcji znajdującego się w rdzeniu kręgowym, a to wywołuje wzwód, a także przyspiesza i wzmacnia wytrysk nasienia.

Johimbina może także wpływać na poprawę nastroju, podniesienie libido oraz zwiększenie wrażliwości na dotyk. Jako lek na impotencję, johimbina dostępna jest jedynie na receptę i powinna być stosowana pod kontrolą lekarza.

Johimbina - czy pomaga w odchudzaniu?

Johimbina może być pomocna w utracie zbędnych kilogramów, jednak substancja zażywana w celu odchudzania wywołuje wiele niepożądanych skutków i kłopotów zdrowotnych. Problemy są wywołane tym, że w celach odchudzających zażywa się zbyt wysokie dawki johimbiny, o wiele większe od dawek stosowanych w leczeniu impotencji.

Johimbina jest stosowana jako środek odchudzający ze względu na to, że pobudza proces redukcji tkanki tłuszczowej, zwłaszcza z tych obszarów ciała, z których trudno pozbyć się nadmiaru tłuszczu, czyli z pośladków, brzucha oraz ud.

Zażywanie johimbiny jako substancji odchudzającej wiąże się z dużym ryzykiem wystąpienia niepożądanych efektów. Skutki uboczne, jakie mogą wystąpić po zażyciu tej substancji to między innymi:

Spożywanie zbyt dużych dawek może spowodować nawet zawał serca. Zażywanie nadmiernych ilości tej substancji może być niebezpieczne dla zdrowia i życia, dlatego nie należy zażywać jej na własną rękę, bez konsultacji z lekarzem. Szczególnie niebezpieczne jest przyjmowanie alkaloidu pochodzącego z nielegalnego źródła. W przypadku takich preparatów zwiększa się ryzyko, że zawierają one zbyt wysoką dawkę substancji czynnej, albo że w ich składzie znajdują się inne szkodliwe substancje. W związku z tym należy zażywać jedynie preparaty zawierające johimbinę, które kupione zostały w aptece. Środki zawierające wyciągi z johimby dostępne w internecie są sprzedawane nielegalnie i nie należy ich kupować.

Johimbina - rodzaje

Lek został pozyskany po raz pierwszy w latach 50. ubiegłego wieku na drodze syntezy chemicznej. W sprzedaży johimbina jest dostępna w formie chlorowodorku. Substancja ta jest dostępna w sprzedaży w postaci kropli oraz tabletek.

Johimbina - dawkowanie

Dotychczas nie ustalono jednoznacznie dawki johimbiny, która miałaby nie wywoływać skutków ubocznych i byłaby w pełni bezpieczna. Podczas badań stosowano dawki wynoszące od 20 do 100 mg na dobę, natomiast najczęściej przyjmowana dawka wynosiła 50 mg. Przy takiej dawce nie pojawiały się niepożądane efekty stosowania johimbiny.

Preparatów zawierających johimbinę nie powinny stosować osoby cierpiące na choroby serca, mające problemy z tarczycą, chore na wrzody dwunastnicy lub żołądka oraz chore na nadciśnienie. Substancja ta może wzmacniać działanie innych leków, w związku z czym należy ją zażywać jedynie po konsultacji z lekarzem. Warto pamiętać, że wyciągi z johimby lekarskiej wzmagają działanie tyraminy, która wpływa na podniesienie ciśnienia krwi. Spore ilości tyraminy występują w popularnych produktach spożywczych, takich jak czerwone mięso, czekolada, ryby, żółte sery oraz wino, w związku z czym nie należy spożywać tych produktów podczas kuracji johimbiną.

Więcej o: