Co to jest tapioka? Właściwości, wartości odżywcze oraz kaloryczność tapioki

Tapioka jest to jeden z produktów pozyskiwanych z manioku, popularnej rośliny jadalnej, która uprawiana jest w krajach tropikalnych. W Polsce tapioka występuje zwykle w postaci małych kulek i stanowi dodatek do deserów, ale też wykorzystywana jest jako zamiennik ryżu czy popularnych kasz. Produkt ten charakteryzuje się licznymi właściwościami spożywczymi, a także zdrowotnymi. Tapioka jest lekkostrawna, bezglutenowa, o niskiej alergenności, wobec czego poleca się ją osobom cierpiącym na celiakię, chorobę Leśniowskiego-Crohna czy na inne dolegliwości układu pokarmowego.

Co to jest tapioka?

Tapioka jest to kasza, którą pozyskuje się z manioku. To produkt skrobiowy, mączka, którą wytwarza się po zmieleniu bulw tej egzotycznej rośliny. Maniok jadalny to krzew, którego wysokość dochodzi nawet do 3 metrów, uprawiany w Ameryce Południowej, głównie w Brazylii, Boliwii i Peru, ale też w Afryce (Nigeria) oraz na dalekim wschodzie (Tajlandia, Wietnam). Bulwy tej rośliny, w krajach tropikalnych stanowią odpowiednik ziemniaka. Można je spożywać wyłącznie po ugotowaniu, bowiem surowe korzenie manioku zawierają substancję trującą (glikozyd manihotoksyna obecny w bulwach, bardzo szybko przekształca się w niebezpieczny kwas pruski).

Największe bulwy tej tropikalnej rośliny, których waga wynosi minimum 4 kg, przetwarzane są właśnie na tapiokę. Tapioka stanowi w Polsce najpopularniejszy produkt wytwarzany z manioku, jednakże nie jest to jedyna pochodna tej rośliny. W krajach, w których uprawia się maniok, dużą popularnością cieszy się tzw. kassawa, czyli mąka skrobiowa, wytwarzana z korzeni tego krzewu. Ponadto w strefie tropikalnej ogromną popularnością cieszy się tzw. buble tea, czyli herbata bąbelkowa, która serwowana jest w coraz liczniejszych lokalach gastronomicznych w Polsce.

Tapioka najczęściej występuje w postaci białych, zbrylonych kulek, rzadziej płatków, a gotowa do spożycia jest po zagotowaniu, kiedy kolor kaszy jest niemal przezroczysty. Gotowanie tapioki zajmuje maksymalnie 40 minut (uzależnione jest od wielkości kulek). Produkt ten jest dostępny głównie w sklepach ze zdrową żywnością oraz żywnością orientalną.

 Tapioka - właściwości

Ze względu na liczne właściwości, tapioka charakteryzuje się szerokim zastosowaniem w kuchni, a przez to coraz większą popularnością. Opisywana egzotyczna kasza cechuje się neutralnym smakiem, wobec czego może być przyrządzana na różne sposoby - często stanowi podstawę deserów, ale też może być wykorzystywana jako dodatek do obiadu.

Tapioka jest również produktem bezglutenowym, o niskiej alergenności, wobec czego cieszy się dużą popularnością wśród alergików oraz osób, które cierpią na nietolerancję glutenu, czy też laktozy. Nie zawiera cholesterolu. Bardzo ważnymi właściwościami tego produktu jest wspomaganie funkcjonowania układu pokarmowego oraz lekkostrawność - węglowodany, zawarte w tapioce są bardzo szybko przyswajane przez organizm. Tapiokę poleca się więc osobom z problemami układu pokarmowego oraz rekonwalescentom po operacjach. W porównaniu ze skrobią ziemniaczaną czy zbożową, tapioka cechuje się wysokim indeksem glikemicznym, wobec czego jej spożycie powinno być ograniczone przez diabetyków.

Produkt ten charakteryzuje się właściwościami żelującymi, wobec czego często znajduje zastosowanie jako dodatek do budyniów i puddingów, ale też jako zagęszczacz do zup i sosów. Co ciekawe, właściwości tapioki mogą mieć charakter prozdrowotny, ponieważ według badań, spożywanie tej kaszy może przyczynić się do produkcji glukozaminy, która z kolei jest niezbędna do regeneracji chorób zwyrodnieniowych stawów.

Czy gluten to cichy zabójca? [NaZdrowie]

Tapioka - wartości odżywcze

Tapioka charakteryzuje się licznymi wartościami odżywczymi. Sucha kasza zawiera tiaminę, kwas foliowy, a także witaminę B6, której zawartość wynosi 0.008 mg na 100 g tapioki. W tapioce pozyskiwanej z manioku żółtego, znajduje się znajduje się również duża ilość witaminy A. Produkt ten cechuje się również licznymi mikro- i makroelementami, przede wszystkim: wapniem (20mg/100g), żelazem (1,58mg/100g), fosforem (7g/100mg), potasem (11mg/100g).

W tapioce występuje również sód, cynk oraz magnez. Bardzo ważne są również substancje przeciwutleniające zawarte w tej egzotycznej kaszy, a także kumaryny, czyli związki, które mają pozytywny wpływ na układ krążenia.

Tapioka - kalorie

Tapioka jest produktem, w którego skład wchodzą głównie węglowodany (89%), w tym cukry proste (3,35 g na 100 g). W 100 gramach produktu znajduje się 0,19 g białka oraz 0,2 g tłuszczu. Jest to produkt wysokoenergetyczny, ponieważ na 100 g suchej tapioki przypada 358 kalorii. Pomimo tego, nie należy jej unikać, ponieważ tapioka zawiera duże ilości cennego błonnika, który wspomaga pracę jelit.

Zobacz przepisy z tapioką:

Więcej o: